Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Sote-kuhina jatkuu: Mehiläisen omistusta järjestellään uudelleen

Yrityskauppa vaatii vielä viranomaisten hyväksynnän. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Kansainvälinen sijoitusyhtiö CVC Capital Partners Fund VII ostaa enemmistöosuuden terveysyhtiö Mehiläisestä. Suomalaisomistajien eli LähiTapiolan , Varman ja Ilmarisen omistusosuus nousee noin 40 prosenttiin.

Mehiläisen toimitusjohtajan Janne-Olli Järvenpään suomalaisomistus noin kaksinkertaistuu järjestelyn seurauksena. Kauppa vaatii vielä viranomaisten hyväksynnän.

– On mahdollista, että myös muita institutionaalisia sijoittajia tulee mukaan, Järvenpää sanoo.

Talouslehti Financial Timesin mukaan järjestelyn hinta on noin 1,8 miljardia euroa.

– On sovittu, että sitä ei julkisteta. Varmaan aika oikeanlaisessa haarukassa siinä liikutaan, olettaisin näin, Järvenpää muotoilee.

Omistuksestaan luopuvat ulkomaiset pääomasijoittajat KKR ja Triton saavat FT:n mukaan sijoituksensa noin nelinkertaisesti takaisin. Uudeksi enemmistöomistajaksi tuleva CVC on pääomasijoitusyhtiö, joka toimii eri puolilla maailmaa. Rahasto, josta Mehiläisen sijoitus tehdään, sijaitsee Luxemburgissa.

– Mehiläisen emoyhtiö tulee olemaan Suomessa, ja Mehiläisen kaikki yhtiöt totta kai maksavat kaikki yhteisöveronsa ja lakisääteiset maksunsa asianmukaisesti täällä, Järvenpää sanoo.

Mehiläistä on arvosteltu julkisuudessa verojen välttelystä.

– Minkäänlaisia osakaslainoja tai muita järjestelyjä, joilla siirrettäisiin vaikka Mehiläisen tulosta ennen veroja jonnekin alhaisemman verotuksen maahan, ei tulla tekemään.

Toistuvia yrityskauppoja

Omistajavaihdosta on Järvenpään mukaan valmisteltu useita kuukausia. Pääomasijoittajat myyvät omistuksensa tyypillisesti noin 10 vuoden välein. KKR ja Triton tekivät sijoituksensa 2010.

Yksityisillä sote-markkinoilla on viime vuosina nähty toistuvia yrityskauppoja. Viimeksi eilen Terveystalo kertoi ostavansa Attendon terveyspalvelut Suomessa 233 miljoonalla eurolla. Jos Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyy kaupan, se toteutuu tämän vuoden lopulla. Vuoden 2017 tilinpäätöksen perusteella Terveystalon ja Attendon nyt myytävien toimintojen yhteenlaskettu liikevaihto oli reilut 920 miljoonaa euroa.

Kaupan jälkeen Terveystalo on selvästi suurempi kuin Mehiläinen, jonka liikevaihto oli viime vuonna 755 miljoonaa euroa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi