Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Täydellinen mökki menee nopeasti kaupaksi - ostajat arvostavat näitä neljää ominaisuutta

Nyt eletään loma-asuntomarkkinoiden kuuminta sesonkia. Takana ovat vuodet, kun mikä tahansa mökki meni kaupaksi. Tällä hetkellä tietynlaisia vanhoja mökkejä myydään jopa tontin hinnalla – siinä tapauksessa, että tontilla on mukava ranta. Erikoista markkinoilla on, että kalliita luksushuviloita on Lahden seudullakin kaupan useita. Tänne isolla rahalla rakentaneet venäläiset ovat jo kyllästyneet hyttysten ininään ja tähyilevät lomanviettoon muualle.

Kuva: Anssi Hietamaa

Oma ranta, ei naapureita liian lähellä, mukavuuksin varusteltu mökki, josta on korkeintaan tunnin, parin matka kaupunkiin. Ja mielellään vielä ilta-aurinkoinen paikka, niin loma-asunto alkaa olla juuri sellainen, josta moni ostaja on kiinnostunut.

Tällaiset mökit myydään Lahden seudultakin muutamassa kuukaudessa, jos hinta on kohdillaan. Monet kaupan olevista mökeistä eivät tietenkään ole unelmakohteita, ja niitä myydään joskus pitkäänkin. Mökkimarkkinat ovat monen välittäjän mukaan nyt ostajan markkinat.

– Tilanne on aivan toinen kuin vielä viisi-kuusi vuotta sitten, jolloin kaupaksi kävi mökki kuin mökki, kuvailee Päijät-Hämeen kiinteistönvälittäjien puheenjohtaja Jari Salomaa.

Ostajaehdokkaista on tullut vaativampia. Enää ei haluta viettää vapaa-aikaa ”työleirillä”, vaan mökillä pitää olla mukavuuksia.

Tunnearvoja ei kannata hinnoitella, koska ostaja ei niistä halua maksaa. Kiinteistönvälittäjä Juha Hirvonen

– Kantovesiä ja ulkohuusseja ei nykyajan lomalainen halua, sanoo Aninkainen.fi-kiinteistövälityksen aluejohtaja Eila Repo.

Mukavuuksin varustellun hinta alkaa kakkosella

Loma-asuntojen hintahaitari on iso. Päijät-Hämeessä edullisimmat mökit ovat muutaman kymmenen tuhatta maksavia mummonmökkejä ja kalleimmat isoja miljoonahuviloita.

Nopeimmin kaupaksi käyvät alle 200 000 euron hintaiset mökit. Kalliimmissa ostajaehdokkaiden määrä vähenee, ja joskus näitä kohteita kaupitellaan useana vuonna.

Jos mökin hinta alkaa ykkösellä, siinä ei useinkaan ole mukavuuksia. Modernimmin varustellun mökin hinta alkaa yleensä kakkosella.

Remontoitavat kohteet eivät välittäjien mukaan juuri liiku markkinoilla. Erityisen haastavia voivat olla 1950 ja -60-lukujen lautamökit. Niitä myyvät yleensä perikunnat, joita ei mökkeily kiinnosta.

– Jos kohde on ison järven rannalla, kauppa syntyy usein tontin hinnalla, kuvailee kiinteistönvälittäjä Tuomo Riihilahti AsuntoAreasta.

Samaa mieltä ovat monet muut välittäjät. Joskus tontin hinta alenee vielä vanhan mökin purkukustannusten verran.

Lue myös: TV-kasvo remontoi toisten mökkejä, mutta oma on alkuperäiskunnossa
 

Autolla pitää päästä perille

Mukavuuksien lisäksi mökinostajat kaipaavat liikkumisen helppoutta. Loma-asunnolle pitää päästä autolla, joten saarimökit käyvät huonommin kaupaksi.

Oma ranta on tietysti kovassa kurssissa, mutta järvistä toiset ovat kiinnostavampia kuin toiset.

– Kyllä monet haluavat ison veden äärelle, jotta vesiskootterien ja isompien moottoriveneiden käyttö on mahdollista, Jari Salomaa sanoo.

Mökkikysyntää hiljentää myös maksukykyisten venäläisten poistuminen markkinoilta. Monet niistä venäläisistä, jotka kymmenisen vuotta sitten hankkivat täältä lomahuvilan, ovat jo myymässä. Useat näistä kohteista ovat monien satojen tuhansien arvoisia.

– Jotkut venäläisistä myyjistä ovat todenneet, että tämä on nyt nähty, ja he haluavat hyttysiä pakoon lomailemaan jonnekin muualle, Salomaa kertoo.

Loma-asuntomarkkinoilla kilpaillaankin nykyisin myös ulkomaan kohteiden kanssa. Esimerkiksi Handelsbankenin järjestämät Koti ulkomailla -illat ovat olleet hyvin suosittuja.

Salomaa sanoo, että tällä hetkellä ulkomaan kohteista kiinnostaa esimerkiksi Albania. Turkin maine on laskenut epävakaiden olojen takia.

Hinnat kymmenen vuoden takaa

Suomalaisten kesämökkien keskihinnat ovat pudonneet kymmenen vuoden takaiselle tasolle. Hintataso tuskin lähivuosinakaan nousee, koska myyntiin tullee paljon mökkejä suurten ikäluokkien ikääntyessä. Päijät-Hämeessä rantaan rajoittuvien lomakiinteistöjen keskihinta oli viime vuonna 140 000 euroa. Varsinais-Suomessa keskihinta oli myös 140 000 ja Uudellamaalla 173 000 euroa. Muualla maassa hinnat olivat edullisempia.

Vuosien tunnesiteet rakkaaseen mökkiin näkyvät joskus liian suurissa hintapyynnöissä.

– Tunnearvoja ei kuitenkaan kannata hinnoitella, koska ostaja ei niistä halua maksaa, kiinteistönvälittäjä, yrittäjä Juha Hirvonen Kiinteistömaailmasta.

– Jos hinta on oikea, loma-asunto käy kyllä kaupaksi muutamassa kuukaudessa.

Mökkien paras myyntisesonki on pääsiäisestä juhannukseen.

– Jos kauppa ei ole käynyt ennen juhannusta, voi myynti siirtyä seuraavaan kauteen, Salomaa toteaa.

Edullisimmin mökin saattaa saada syksyllä.

Mökkeily

Yli puolen miljoonan mökin maa

Suomessa on noin 600 000 vapaa-ajan asuntoa. Niillä on yli kaksi miljoonaa säännöllistä kävijää.

Eniten mökkejä on Varsinais-Suomessa, Etelä-Savossa ja Pirkanmaalla.

Kalleimmat mökit ovat Uudellamaalla, jossa keskihinta rantakiinteistöissä oli viime vuonna 173 000 euroa. Päijät-Hämeessä keskihinta rantapaikoissa oli 140 000 euroa ja kuivan maan lomakiinteistöissä 48 000 euroa.

Mökkiä käytetään keskimäärin 79 vuorokautta vuodessa.

Mökeistä kolmannes sopii ympärivuotiseen käyttöön.

Vuonna 2014 suomalaiset kuluttivat mökkeilyyn yhteensä yli kuusi miljardia euroa.

Mökkeily työllistää suoraan tai välillisesti noin 60 000 ihmistä.

Noin 60 000 suomalaista tekee mökiltä etätöitä ja 100 000 käy toisinaan mökiltä käsin töissä.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriön Mökkibarometri (2016) ja Maanmittauslaitos.
Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi