Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Trumpin pakotteet ja Syyria suistivat ruplan jyrkkään syöksyyn

Tiistain aikana euro on vahvistunut ruplaa vastaan lähes 5 prosenttia. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Valuuttamarkkinat ovat pelästyneet pahan kerran Yhdysvaltain uusia Venäjä-pakotteita ja tilanteen kiristymistä Syyriassa. Euro vahvistui tiistaina ruplaa vastaan 4 prosenttia.

– Reaktio on ollut yllättävän voimakas. Se liittyy siihen, miten markkina on ylipäätään hermostunut politiikan suhteen, kun kauppapoliittisten jännitteiden päälle tulee odottamattomia pakotteita, kertoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Hän viittaa myös Syyrian tilanteeseen. Syyrian epäilty kaasuisku on kiristänyt Yhdysvaltain ja Venäjän suhteita entisestään.

Euro oli vahvistunut 77,67 ruplaan tiistaina myöhään iltapäivällä. Suomen Pankin noteeraus oli maanantaina iltapäivällä 74,11 ruplaa. Maanantaiaamun kurssi oli 71,07 ruplaa.

Yhdysvallat ilmoitti perjantai-iltana Suomen aikaa uusista pakotteista keskeisiä venäläisiä talousvaikuttajia ja heidän yhtiöitään vastaan. Yhdysvaltojen mukaan pakotelistalle joutuneet suurliikemiehet kuuluvat presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

Yhdysvallat perusteli uusia pakotteita Venäjän hallituksen vaikuttamispyrkimyksillä ulkomailla. Perusteluissa luetellaan useita tapauksia Venäjän toimista ulkomailla, ei pelkästään pyrkimyksiä vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Pörssikurssit romahtivat

Pakotteiden kohteeksi joutuneiden yhtiöiden pörssikurssit romahtivat maanantaina Moskovan pörssissä. Muun muassa pakotelistalle joutuneen Oleg Deripaskan Rusal -yhtiö sukelsi 28 prosenttia.

Samalla Moskovan pörssin RTS-indeksi putosi yli 10 prosenttia. Tiistaina lasku jäi 0,25 prosenttiin.

Kuoppamäki arvioi, että ruplan syöksy ja pörssikurssien voimakas reaktio liittyvät toisiinsa.

– Molemmat heijastelevat samaa ilmiötä.

Pörssikurssien putoamiseen vaikutti se, että pakotteiden kohteina olevien oligarkkien yritykset toimivat kansainvälisesti. Heidän omistuksensa Yhdysvaltojen hallitsemilla alueilla jäädytetään. Lisäksi amerikkalaisia kielletään käymästä listalla olevien kanssa kauppaa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi