Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Toiveissa piharakennus ilman rakennuslupaa – "Nyt määräykset vaihtelevat paljon paikkakunnittain"

Rautakauppiaat ja teollisuus toisivat Suomeen Ruotsin mallin. Se olisi jopa 150 miljoonan euron piristysruiske rakentamiseen.

Jabon Attefallshus on pieni, asuttava pihatalo.

Vilkastuisiko pienrakentaminen koko Suomessa, jos oman talon tai kesämökin pihaan saisi rakentaa enintään 25-neliöisen lämpimän rakennuksen ilman lupabyrokratiaa?

Varmasti lisääntyisi, arvioi Rakennus- ja sisustustarvikekaupan alalla toimivien yhteisöjen ja elinkeinonharjoittajien yhdistys Rasi. Yhdistys ajaa Suomeen Ruotsin mallia, joka mahdollistaa enintään 25 neliön piharakennuksen tekemisen ilman rakennuslupaa, pelkällä ilmoituksella.

Ruotsissa tällaisten Attefalls-pihatalojen rakentaminen on ollut mahdollista heinäkuusta 2014 lähtien. Viime vuonna länsinaapurissa tehtiin yli 5 000 piharakennusta koskevaa ilmoitusta viranomaisille, mikä tarkoittaa arvioiden mukaan noin 150 miljoonan euron piristysruisketta rakentamiseen.

Suomessa asiasta on tehty lakialoite. Viisi kristillisdemokraattien kansanedustajaa ehdottaa, että kunta voi rakennusjärjestyksessä määrätä, että rakennetulle asunto- ja mökkitontille voidaan rakentaa korkeintaan 25 neliön lisärakennus ilmoitusmenettelyä käyttäen.

"Työtä ja verotuloja"

Rasin toimitusjohtajan Minna Liuksialan mukaan uudistus toisi työtä rakennusalan eri toimijoille ja yhteiskunnalle verotuloja. Hänen mukaansa lisärakentamisen salliminen pelkällä ilmoituksella toisi monia muitakin hyviä asioita.

– Nyt rakennuslupamääräykset vaihtelevat paljon paikkakunnittain. Toisella paikkakunnalla voi rakentaa hyvinkin vapaasti, toisella tulkinnat ovat erittäin tiukkoja, hän sanoo.

– Enintään 25-neliöisen piharakennuksen salliminen omalla ilmoituksella toisi tasa-arvoa ja vähentäisi byrokratiaa.

Piristysruiske olisi todennäköisesti samaan luokkaa kuin Ruotsissa.

Hänen mukaansa asumiskelpoinen lämmin lisätila, jossa on vesijohto ja viemäri, on myös yhteiskunnallisesti merkittävä.

– Siellä voisi asua opiskelija, joka haluaa itsenäistyä, mutta jolla ei taloudellista mahdollisuutta muuttaa pois kotoa.

Lisää vapautta omalla tontilla rakentamiseen

Kaksi vuotta sitten Tekniikka & Talous -lehti kysyi lukijoiltaan, mitä rakentamisen normeja pitäisi poistaa ja muuttaa. Yhtenä suurimpana toiveena oli saada lisää vapautta omalla tontilla rakentamiseen. Esimerkiksi pihasauna haluttaisiin tehdä ilman lupaa.

Mutta johtaisiko ilmoitusmenettely holtittomaan rakentamiseen?

Liuksiala ei usko, että näin kävisi. Ruotsissa kunta voi kieltää piharakennuksen tekemisen esimerkiksi ympäristösyistä tai kulttuurihistoriallisten arvojen vuoksi.

– Lakimuutos ei olisi keneltäkään pois.

Attefallshus

Ruotsin malli

Ruotsissa piharakentamista on helpotettu asteittain.

Nykyinen käytäntö, joka mahdollistaa alle 25 neliön lisärakennuksen tekemisen pelkästään omalla ilmoituksella, otettiin käyttöön heinäkuussa 2014. Lisärakennus sai nimen Attefallshus ministeri Stefan Attefallin mukaan.

Aluksi, vuonna 1979, lisärakennukset saivat olla 10 neliön, sitten mikroasunnon eli 15 neliön kokoisia.

Omaan pihaan saa rakentaa alle 25-neliöisen, enintään neljä metriä korkean piharakennuksen ilman rakennuslupaa. Tontin rajalle pitää olla minimissään 4,5 metrin etäisyys. Rakennuksessa saa olla lämmitys, vesi, ilmastointi ja sähköt.

Ruotsissa piharakennuksen voi myös myydä tai vuokrata.

Kunnan viranomaiset voivat rajoittaa rakentamista vain poikkeusperustein.

Jorma Rahkonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi