Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

EK ja SAK patistavat hallitusta päättämään, mihin teihin ja ratoihin panostetaan

Järjestöjen kannanoton mukaan Suomen liikennestrategiasta puuttuu tärkeä kulmakivi. Lehtikuva / Pekka Sakki

Työmarkkinajärjestöt EK ja SAK patistavat hallitusta tekemään päätöksen liikenteen runkoverkosta. Järjestöjen kannanoton mukaan Suomen liikennestrategiasta puuttuu tärkeä kulmakivi eli valtakunnallinen linjaus siitä, mitkä ovat tärkeimmät tie- ja ratayhteydet ja miten niihin sitoudutaan panostamaan.

EK:n ja SAK:n mukaan runkoverkkopäätös mahdollistaisi investointien pitkäjänteisen suunnittelun yli vaalikausien, mikä lisäisi ennakoitavuutta ja tekisi Suomesta houkuttelevamman investointikohteen.

Järjestöt katsovat, että tärkeimpien teiden ja ratojen riittävään palvelutasoon olisi tärkeää sitoutua lakisääteisesti. Jotta se olisi taloudellisesti mahdollista, runkoväylät olisi priorisoitava riittävän tiukasti.

Kriteereinä eri väylien priorisoinnissa tulisi käyttää kansantaloudellista kokonaishyötyä, etenkin eri reiteillä kulkevan lastin arvoa. Tässä korostuvat tiestön fyysisten perusrakenteiden sijaan liikennereittien sujuvuus ja ennakoitavuus.

– Ei riitä, että sillat kestävät rekkojen painot, vaan tuotteiden on liikuttava täsmällisesti vientisatamaan tai vähittäismyyntiin asti, järjestöjen tiedotteessa sanotaan.

Järjestöjen mukaan tärkeimmillä maanteillä tarvitaan yhtenäistä henkilöliikenteen sadan kilometrin tuntinopeustasoa.

Runkoverkkopäätös lisäisi EK:n ja SAK:n mielestä myös mahdollisuuksia vaikuttaa EU-päätöksiin ja saada EU-rahoitusta. Järjestöt korostavat etenkin Rail Baltica -hanketta, joka niiden mukaan on merkittävin kansainvälinen infrahanke Suomen viennille ja matkailulle.

Rail Baltican toteutuminen antaisi Suomelle mahdollisuuden tuoda päärata ja Pohjanmaan rata EU-rahoituksen piiriin. Lisäksi rata parantaisi Suomen logistista asemaa, joka on nyt hyvin riippuvainen merikuljetuksista. Rail Balticaan kytkeytyy myös Tallinna-tunnelin toteuttaminen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi