Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Askon satavuotiasta ydintä myytiin – suuri huonekalujärjestely Pohjoismaissa

Konttorikalusteiden valmistus siirtyi jo vuonna 2011 Ruotsin Tranåsiin, jossa yhä tehdään Lahdessa kehitettyjä huonekaluja.

EFG jatkoi kalustetehtailua Askolla yli vuosikymmenen ajan. Tuolituotannon päättymisestä Lahdessa kerrottiin vuoden 2010 lopulla. Kuva: Janne Laakkonen

Sisustusala keskittyy Pohjoismaissa. Input interiör kertoi perjantaina ostavansa ruotsalaisen EFG European Furniture Groupin. Myyjä on pääomasijoitusrahasto Herkules Private Equity Fund II.

Kaupan myötä ostajayritys laajenee Norjaan ja Tanskaan sekä vahvistaa asemaansa Suomessa ja Ruotsissa. Toimitusjohtaja ja perustaja Sune Lundqvistin mukaan yrityskauppa on strategisesti tärkeä.

Yrityskauppa herättää mielenkiintoa myös Lahdessa, sillä kauppaan sisältyi ripaus kaupungin pitkää huonekaluhistoriaa.

Asko myi vuonna 1997 konttorikalusteyksikkönsä osaksi EFG:tä, jonka pääomistaja oli tuolloin ruotsalainen yrittäjä Ebbe Krook. Yli vuosikymmenen ajan jatkuneen tuolituotannon päättymisestä Lahdessa kerrottiin loppuvuodesta 2010.

– Askon perintö näkyy edelleen mallistossamme. Koko Pohjoismaisen myyntiorganisaatiomme käytössä on niin tuoli- kuin pöytäperheitä, kuten Ofi-työpöydät, jotka aikanaan siirtyivät EFG:lle Askolta. Näiden tuotteiden kokoonpano tapahtuu tänä päivänä Tranåsissa Ruotsissa sijaitsevassa kokoonpanotehtaassamme. Näitäkin tuotteita toimitetaan edelleen useille asiakkaillemme ympäri Pohjois-Eurooppaa, kertoo Suomessa toimivan myyntiyhtiön EFG Toimistokalusteiden toimitusjohtaja Tapio Heikkilä.

Suomen-yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 5,4 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä oli 15. Lahden talousalueella EFG:n tuotteita edustaa jälleenmyyjä Aversia.

Kirjoituspöydistä se alkoi

Vuonna 1997 EFG:lle myyty konttorikalusteyksikkö oli noin viidesosa koko Asko Huonekalusta. Tuoli-, metalli- ja kokoonpanotehtailla oli yhteensä 170 työntekijää sekä myyntitehtävissä Suomessa, Pietarissa, Moskovassa ja Tallinnassa noin 50 ihmistä.

Konttorikalusteiden lisäksi yksikössä tehtiin työ- ja asiakastuoleja, pankkikalusteita ja vanhusten huollon kalusteita. Liikevaihto oli ollut edellisvuonna 120 miljoonaa markkaa, jonka nykyarvo on noin 28 miljoonaa euroa.

Vuonna 1918 perustetun Lahden Puuseppätehtaan, sittemmin Askon, teollinen toiminta alkoi toden teolla sen jälkeen, kun oli saatu 500 kirjoituspöydän tilaus. Suurtilaus auttoi myös sarjatuotannon kehittämisessä.

Ensi syksynä satavuotiasta toimintaansa juhliva Asko, nykyiseltä nimeltään Uponor, oli aikanaan Suomen suurin huonekaluvalmistaja työllisti enimmillään tuhansia ihmisiä.

Vuoden 1997 yrityskauppa oli osa Askon uutta strategiaa, joka painotti putkia ja tähtäsi vähittäiseen luopumiseen huonekaluvalmistuksesta.

Askolaista teollisuusperinnettä pitää yllä Lahdessa toimiva Askon sohvatehdas Insofa, joka Asko- ja Sotka-ketjujen lailla siirtyi viime kesänä Keskolta ostajaryhmälle, jonka muodostivat Sievi Capital, kolme Sotka-kalustekauppiasta sekä eläkevakuutusyhtiö Etera.

Ebbe Krook valotti EFG:n näkymiä vuonna 1998 Lahdessa. Toimitusjohtaja istahti konttorikalustetehtaan myyntinäyttelyyn. Kuva: kkar

Ostajayritys toimii jo Suomessa

EFG:n nyt ostanut Input interiör on vuodesta 1987 lähtien on toimittanut kalusteita julkisiin tiloihin kuten toimistoihin, hotelleihin ja ravintoloihin, kouluihin ja koulutusmaailmaan sekä sairaaloihin ja muihin terveydenhuollon tiloihin. Liikevaihto on lähes 200 miljoonaa euroa. Yhtiö osti aiemmin Suomesta Stålboxin.

Operatiivisen johtajan Mille Millehemin mukaan myynti Suomessa on kasvanut ja henkilökunnan määrä kaksinkertaistunut vuodessa. Tuorein tieto Suomen-liikevaihdosta on pari miljoonaa euroa.

Vanha ruotsalainen

EFG:n historia alkaa vuodesta 1885. Noin 100 miljoonan euron liikevaihtoa tekevällä yrityksellä on kaksi ensisijaista liiketoiminta-aluetta. Sisustustoiminta kattaa 23 näyttelytilaa Ruotsissa, Suomessa, myös Lahdessa sekä Norjassa ja Tanskassa. Tuotannossa ovat EFG- ja SAVO-tuotemerkit, joita ostaja aikoo kehittää edelleen.

– Kaupan myötä EFG:n sisustustoiminnasta tulee osa Input interiörin konsernia ja siten täysverinen sisustustuotteiden toimittaja. Tuotannolla on paremmat edellytykset kehittyä täysin itsenäiseksi toimijaksi, sanoo EFG:n toimitusjohtaja Marcus Westdahl.

Kauppa edellyttää Ruotsin kilpailuviranomaisen hyväksyntää, ja kaupan odotetaan valmistuvan vuoden 2018 toisella neljänneksellä.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi