Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Heinolaan Prisma nopeimman aikataulun mukaan parissa vuodessa

Itä-Hämeessä riittää hyvin ostospotentiaalia. Kilpailijan mukaan yhdessä alueen vetovoima lisääntyy.

Prisma sijoittuu K-Citymarketia vastapäätä. Neliöitäkin tulee saman verran kuin kilpailijalla eli noin 10 000 neliömetriä. Kuva: Sami Kuusivirta
Kuva: Anssi Hietamaa

Osuuskauppa Hämeenmaa on toimitusjohtaja Olli Vormiston mukaan tehnyt henkisen päätöksen rakentaa Prisma Heinolaan Hevossaarentien varteen K-Citymarketia vastapäätä.

Hämeenmaa on pyytänyt Heinolan kaupungilta pikaista kaavakäsittelyä, jolloin kooltaan Lahden Holman ja Hollolan Salpakankaan Prismojen väliin sijoittuva 10 000 neliön suuruinen liiketila valmistuisi vuonna 2020. Siitä tulee Hämeenmaan ensimmäinen Prisma valtakunnan pääväylän Nelostien varteen.

Hämeenmaa on tehnyt tarvittavasta noin viiden hehtaarin maa-alueesta esisopimuksen UPM-Kymmenen kanssa. Kaavamuutoshakemuksen se jätti kaupungille keskiviikkona.

Liikenne moottoritiellä on kasvanut tasaisesti koko ajan. Toimitusjohtaja Olli Vormisto

Investoinnin suuruus on Vormiston mukaan 15–20 miljoonaa euroa ja työpaikkoja syntyy yksinomaan Prismaan 100–150 kausivaihtelut huomioiden. Lisäksi niitä odotetaan syntyvän jopa useita kymmeniä tiloihin hankittaviin erikoisliikkeisiin.

– Kaikki menee hyvin, jos alueen kaava on vahva vuoden kuluttua. Silloin pääsemme rakentamiseen nopeasti. Enimmillään aikaa menee neljä vuotta, selvittää Vormisto.

Lue myös: Juoksupojan kesätuuraajasta tuli kauppaneuvos - "Helkkarin makeelta tämä maistuu"
 

"Paikka mielenkiintoinen ja haastava"

Heinolan kaupunginarkkitehti Harri Kuivalainen ennakoi kaavoituksen kestävän 1-1,5 vuotta. Prosessia nopeuttaa Kuivalaisen mukaan se, että edes kaupallisten vaikutusten arviointia ei kohtalaisen tuoreiden selvitysten ansiosta tarvitse tehdä alusta alkaen.

– Maakuntakaava mahdollistaa Prisman rakentamisen alueelle. Päivityksiä aiempaan kaupallisten vaikutusten arviointiin kuitenkin tarvitaan. Ilmeisesti tarvitaan myös luontoselvityksen tarkistus. Liikenteellisten vaikutusten arviointi on enemmän sisäistä tekemistä, pohtii Kuivalainen.

Prismalle varatun tontin tuntumaan jää kaupungin maata, josta osa saattaa siirtyä Hämeenmaan omistukseen. Alue on sen verran kallioista, että louhintaa tarvitaan.

Harri Kuivalainen innostuu pohtimaan, voisiko tässä yhteydessä miettiä kolmen pystytynnyrimäisen Apajalahden luolan hyödyntämistä jollakin tapaa.

– Paikka on mielenkiintoinen ja haastava korkeuskäyrien ansiosta. Toivottavasti villejäkin ideoita syntyy. Miten olisi Kallioprisma, heittää Kuivalainen.

Toimitusjohtaja Olli Vormisto arvioi investoinnin suuruudeksi 15-20 miljoonaa euroa. Kuva: Leevi Vähälä

Ostopotentiaalia riittää

Vuosikausia odotettua ratkaisua puoltaa Vormiston mukaan se, että Itä-Hämeen alueella riittää hyvin ostospotentiaalia. Hämeenmaa on pitänyt investointikynnyksenä 38 000:ta asukasta. Lukumäärä ylittyy kesäasukkaat mukaan laskien kirkkaasti kesällä ja tasoittaa tätä kautta hiljaisempaa syys- ja talvikautta.

Itä-Hämeen alueella on noin 13 800 kesämökkiä, ja Hämeenmaa arvioi alueella viihtyvän vuosittain yhä pidempään noin 50 000 mökkiasukasta.

– Liikenne moottoritiellä on kasvanut tasaisesti koko ajan. Investointiin meitä kannusti myös Hollolan Prisman saama erinomainen vastaanotto. Se on odotetusti vähentänyt ostosliikennettä Hollolasta Lahteen. Samoin tulee käymään Heinolassa. Ostosmatkailu Lahteen vähenee, toteaa Vormisto.

Heinolan Prisman liikevaihdon odotetaan asettuvan 20–30 miljoonan euron haarukkaan.

Hämeenmaa tutki Vormiston mukaan myös mahdollisuuksia rakentaa Prisma Heinolan keskustaan, mutta ruutukaava-alueelta ei löytynyt tarpeeksi isoa tonttia. Myös Vuohkallion alue oli selvityksessä, mutta Heinolan eteläinen Hevossaren liittymä vei parempien liikennevirtauksien ansiosta voiton.

Olli Vormisto odottaa, että sijoittuminen K-Citymarketin kanssa samalle alueelle vain voimistaa ja parantaa tarjontaa, mikä on eduksi kummallekin kauppaketjulle ja luonnollisesti myös kuluttajille.

– Mitään radikaaleja suunnitelmia keskustan S-markettien tai Heinolan Sale-liikkeiden suhteen ei ole tarvetta tehdä. Keskusta ja alueet tarvitsevat omat kauppansa, ennakoi Vormisto.

Kilpailija näkee hyötyjä

Heinolan Citymarketin kauppias Risto Veijanen toivottaa Prisman tervetulleeksi. Kaksi isoa kauppaa lisää Veijasen arvion mukaan alueen imuvoimaa. K-Citymaketin kokonaismyynti oli viime vuonna 27 miljoonaa euroa.

– Toivottavasti kaavoituksessa valmistaudutaan lisäämään alueelle myös muuta kaupallista toimintaa. Heinola tarvitsee lisää brändiliikkeitä, vetoaa Veijanen.

Harri Kuivalainen ottaa Veijasen esityksestä mielellään kopin.

– Edetään kuitenkin kahdessa vaiheessa. Ensin luodaan edellytykset Prismalle ja sen jälkeen jatketaan muiden edellytysten tekoa, toteaa Kuivalainen.

Osuuskauppa Hämeenmaa toimii Kanta- ja Päijät-Hämeessä 21 kunnan alueella. Sillä on omistajia yli 160 000.

Jari Niemi
jari.niemi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi