Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Onko Lahdessa kuntosaleja yli tarpeen? "Kilpailu on erittäin kovaa"

Lahdessa on jo yli 30 kuntosalia. Erityisesti on kasvanut omatoimisalien määrä. Yritykset uskovat löytävänsä oman siivunsa ihmisten liikuntainnostuksesta.

Perttu Laitinen aloitti kuntoilun tammikuussa. Hän käy sekä lähisalilla että keskustan täyden palvelun salilla. Kuva: Mirja Hussain

Lahteen on avattu tasaisesti uusia kuntosaleja ja niiden määrä on jo yli 30.

- Kilpailu on alalla erittäin kovaa. Lahdessa on todella paljon saleja asukasmäärään nähden, sanoo EasyFit Mukkulan franchisingyrittäjä Satu Kulmala.

- Silti näkisin, että meidän pahin kilpailijamme on yhä kotisohva. Potentiaalisia asiakkaita on vielä todella paljon. Me olemme kiinnostuneita peruskuntoilijoista, emme hae bodareita tai kilpailijoita.

Salien määrä tulee entisestään kasvamaan. Uusin tulokas on Ole.fit -ketjuun kuuluva Fit Lahti, jonka sali avautuu maaliskuussa Aleksanterinkadulle Lahden Kuntohoidon yhteyteen. Toimitusjohtaja Petri Seppänen kertoo, että senioriliikunta on tärkeä osa uuden salin toimintaa.

- Meillä on kova usko siihen, että lahtelaiset haluavat liikkua entistä enemmän. Kohderyhmämme on tavalliset kuntoilijat, varsinkin yli 40-vuotiaat kuntoilijat.

Hoiva- ja kuntopalvelut yhdistymässä

Laajennuksella Lahden Kuntohoito pyrkii tarjoaman kokonaisvaltaisemman tarjonnan, johon kuuluu myös hoivapalveluita. Samaan suuntaan on kehittymässä myös Forever-kuntoklubiketju, joka siirtyy Suomen suurimpiin kuuluvan sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajan Pihlajalinnan omistukseen. Kauppa tuli voimaan perjantaina, ja se koskee myös Lahden-toimipistettä.

- Välittömiä vaikutuksia Lahden toimipisteeseen ei ole, mutta jatkossa palvelutarjonta saattaa laajentua, kertoo Pihlajalinnan viestintä- ja sijoittajasuhdejohtaja Siri Markula.

Pihlajalinnalla ei ole tällä hetkellä Lahdessa muuta toimintaa. Yritys toimi aiemmin Launeen terveysaseman palvelutuottajana.

Jenny Teräsahden harjoittelee kahdella eri salilla riippuen siitä, ottaako hän lapset mukaan vai ei. Kuva: Mirja Hussain

Varsinkin omatoimisalien määrä kasvanut

Erityisesti Lahdessa on kasvanut omatoimisalien määrä, jotka kilpailevat keskenään hinnalla, mutta myös laadulla. Hintahaarukka on 20-40 euroa.

Edullisuus perustuu karsittuihin oheispalveluihin ja huolelliseen kulukuriin.

- Edullinen hinta perustuu siihen, että meillä on verrattain vähemmän ryhmäliikuntaa. Lisäksi on virtuaalitarjontaa, joka ei sido henkilökuntaa. Palkattua henkilökuntaa meillä on tosi vähän. Yrittäjänä teen tosi paljon itse, Kulmala kertoo.

Lisämaksusta saleilla on saatavilla palveluita kuten saliohjelmia, personal training -palveluita, kehonkoostumusmittauksia. Asiakas ohjataan salin käytössä alkuun, mutta laajempaan ohjaukseen on kaivettava kuvetta. Siihen osa asiakaita on myös valmiita.

Lue myös: Personal trainer on monelle viimeinen toivo - "Kyllä vuodenvaihde herättelee ja toinen vilkas kausi on keväällä"
 

"Seniorit saatavat houkuteltua salille"

Keskustan ulkopuolelle perustetut salit houkuttelevat lähiseudun asiakkaita. Keskustassa toimiviin saleihin tullaan kauempaakin.

- Työpaikka ja muun liikenteen ansiosta meillä riittää asiakkaita, vaikka keskustassakin on useampi sali, sanoo Seppänen.

Lokakuussa 2016 Mukkulan ostoskeskukseen avattu sali on Kulmalan mukaan kasvattanut asiakasmääränsä lähes 1 000 asiakkaaseen.

- Tämä on markkina-alueena meille tosi hyvä, koska Pohjois-Lahdessa ei ole muita kuntosaleja. Myös Kivimaan uimahallin kuntasalikäyttäjiä on siirtynyt meille uimahallin käynnissä olevan peruskorjauksen vuoksi.

Kasvumahdollisuuksia voi tulla lisää, kun Lahden ammattikorkeakoulu opiskelijoineen muuttaa Mukkulaan.

- Kapasiteettiä riittää vielä kasvaa, mutta pyrimme ohjaamaan asiakkaita myös ryhmä- ja pieniryhmäliikuntaan, etteivät kaikki olisi kuntosalin puolella.

Liisa Anderson harjoittelee talvella kuntosalilla ja golfaa kesällä. Kuva: Mirja Hussain

Myös seniorit kiinnostavat Kulmalaa.

- Menossa on liikuntabuumi nuorempien joukossa. Senioreiden kohdalla kasvupotentiaali on siinä, että he saadaan houkuteltua salille. Monet ovat olleet kiinnostuneita kuntosaleista aiemminkin, mutta he eivät ole uskoneet, että ne ovat heitä varten, Kulmala sanoo.

"Olen inhonnut aiemmin kuntosaleja"

Perttu Laitinen lämmittelee Ankkurin Fressi24:n salilla. Hän aloitti käymään kuntosalilla tammikuussa.

- Aika vähän olen käynyt saleilla tätä ennen. Tuttu työskentelee personal trainerinä, sen perusteella valitsin salin, Laitinen sanoo.

Ankkurin Fressi24:n omatoimisali on kivenheiton päässä opiskelijasunnosta. Laitinen ei tyytynyt pelkästään siihen, vaan osti yli 1 800 euroa maksavan personal trainer -paketin, jonka ohjauskerrat järjestään keskustan toimipisteessä.

- Ajattelin, että kun kerran aloitan, niin aloitan kunnolla. Toivon mukaan jatkan salilla myöhemmin omatoimisesti ja alan harrastaa muutakin liikuntaa.Jenny Teräsahde käy Ankkurin-salilla silloin, kun lapset eivät ole mukana. Muulloin hän ajaa autolla keskustaan, jossa on lastenhoitopalvelu.

- Täälläkin on hyvät laitteet, mutta mahdollisuuksia tehdä vapaapainoilla saisi olla enemmän.

Sven Anderson merkkasi suorituksensa vihkoon Mukkulan ostoskeskuksessa olevalla kuntosalilla. Kuva: Mirja Hussain

Muutaman kilometrin päässä Mukkulan EasyFit-kuntosalilla hikoilee eläkeläispariskunta Liisa Anderson ja Sven Anderson.

- Olen aiemmin inhonnut kuntosaleja. Poika ja miniä saivat minut innostumaan. Kun ikääntyy ja toimintakyky heikkenee, oli tartuttava toimeen.

Lähellä oleva sali ja edullinen tarjous saivat kokeilemaan.

- Viime talvena laskimme, että kertaa kohden hintaa tulee kaksi euroa. Sillä ei pääsee edes uimaan.

Halpasalit

Fressi24 Ankkuri. Perushinta 39 e/kk, auki 24 h/vrk, irtisanomisaika 1 kuukausi, pääosin omatoimisali, personal trainer -tapaamisia sovitusti. Lahden liikunta- ja hyvinvointikeskus Fressin sivutoimipiste.

Go Go Express Laune. Perushinta 18 e/kk, auki arkisin klo 6.30-22, la 8-18, su 10-20, työntekijä aina paikalla, 12 kk jäsenyys.

Fitness24Seven Keskusta Trio. Perushinta 19,90 e/kk, auki 24 h/vrk, myös ryhmäliikuntaa, irtisanomisaika 2 kuukautta.

EasyFit Mukkula, Perushinta: 29,90 euroa/kk, auki klo 4-24, asiakaspalvelu 4-5 h/päivä, myös live- ja virtuaalitunnit, sisäpyöräily ja ryhmäliikuntaa, irtisanomisaika 30 päivää.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Käytkö kuntosalilla?
Käytkö kuntosalilla?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi