Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Työvoimaa entistä vaikeampi löytää - "ongelma otettava vakavasti"

Työvoiman saatavuusongelma on otettava vakavasti, sanoo Päijät-Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Tiina Wangel. Kuva: Mirja Hussain

Suuri osa pk-yrittäjistä näkee lähitulevaisuudelta myönteisenä.

Yritysten odotukset suhdanteista ovat säilyneet syksyn 2017 tasolla. Päijät-Hämeen yleisiä suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on +36 eli sama kuin viime syksynä. Yhä useampi yritys ennakoi suhdanteiden paranevan tai pysyvän vähintään ennallaan. Alueen tulokset ovat samalla tasolla koko maan saldoluvun kanssa.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä Pk-yritysbarometrista, joka julkaistiin torstaina. Kevään 2018 tutkimus perustuu 4 826 pk-yrityksen vastauksiin. Pk-yritysbarometri kuvaa pk-yritysten odotuksia vuoden eteenpäin ja se julkaistaan kaksi kertaa vuodessa.

Myönteisten odotusten lisäksi barometri tuo esiin monia yrittäjiä huolestuttavan uutisen: yritysten on entistä vaikeampi työllistää ihmisiä sen takia, että sopivaa työvoimaa ei ole saatavilla.

Päijät-Hämeessä näin ilmoitti jopa 44 prosenttia vastanneista, kun vastaava luku koko maassa on 35 prosenttia. Alle puolet Päijät-Hämeen pk-yrityksistä toteaa tarjolla olevan riittävästi yrityksen tarpeita vastaavaa osaavaa työvoimaa.

– Työvoiman saatavuusongelma on otettava vakavasti. Alueet kilpailevat osaajista, meidän on huolehdittava sekä koulutus- että muun palvelutarjonnan houkuttelevuudesta, sanoo Päijät-Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Tiina Wangel.

Hänen mielestään oppisopimuskoulutuksen kehittäminen on yksi mahdollisuus yritysten työvoiman saatavuusongelmaan.

Koko maassa yhteensä 14 prosenttia barometriin vastanneista pitää työvoiman saatavuutta merkittävänä kasvun esteenä. Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan osuus on kasvanut selkeästi vuoden takaisesta.

Yritysten kasvuhakuisuus oli Päijät-Hämeessä korkeammalla kuin koko maassa. Kun syksyllä asemansa säilyttämään pyrkiviä pk-yrityksiä oli Päijät-Hämeessä niukka enemmistö, nyt eniten on mahdollisuuksien mukaan kasvamaan pyrkiviä eli 43 prosenttia, mikä on selvästi enemmän kuin koko maan vastaava osuus (37 prosenttia).

Yritystoiminnan loppumista ennakoi alueella kaksi prosenttia. Yli neljänneksellä alueen pk-yrityksistä on vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi