Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Tämä nastolalaisyritys valmistaa kaikki Suomen putkapatjat: väri keltainen, paksuus neljä senttiä

Yrittäjä Antti Maksimainen uskoo Mediseamin kasvuun ja investoi uusiin tiloihin. Uudessa hallissa on tilaa laajentaa vientiin. Yrityksen sairaanhoitotuotteilla on jo vientiä varten Nato-koodit. Väkeäkin on palkattu lisää.

Alihankintana Mediseam tekee esimerkiksi putkapatjoja eli päihtyneiden makuualustoja – kirkkaan keltaisia, neljän sentin paksuisia patjoja. Kuva: Katja Luoma

Mediseamin toimitusjohtaja Antti Maksimainen on tyypillinen päijäthämäläinen pk-yrittäjä: hän odottaa tältä vuodelta reipasta kasvua.

Mediseamin kasvua tuskin estää edes se, ettei lisää työvoimaa tarpeen vaatiessa löytyisi. Siinä mielessä Mediseam poikkeaa valtavirrasta: suurin osa täkälaisista pk-yrityksistä ilmoittaa, ettei voi työllistää, koska ei löydä sopivaa työvoimaa.

Ultraäänisaumausta

Mediseam muutti vuosi sitten isoihin tiloihin Nastolaan. Töissä on seitsemän henkeä, ja muutaman vuoden kuluessa ehkä jo yli kymmenen.

Sopiva kiinteistö ratkaisi sijoittumisen. Toimitusjohtaja Antti Maksimainen

Mediseam valmistaa monenlaisia tuotteitta PVC-kankaasta. Ensihoidon tuotteisiin kuuluvat esimerkiksi tyhjiöpatjat ja -lastat, joille on vientiä varten olemassa jo Nato-kooditkin.

Maksimainen ottaa esiin vihreän, suorakaiteen mallisen tyhjiölastan. Hän pumppaa ilmat pois ja naps, lastasta tulee täysin kova alusta - vaikka murtuneen käden avuksi.

Kun ilmaa päästetään takaisin, lasta muuttuu lötköksi ja sen voi taitella säilöön pieneen tilaan.

Tyhjiötuotteiden lisäksi Mediseamin sairaanhoitopuolen tuotteita ovat muun muassa erilaiset leikkaussalityynyt.

Antti Maksimainen kiertää rullakon luo, jossa on pitkulaisia pyöreitä ja puoliympyrän ja kulmikkaan muotoisia pieniä vaahtomuovityynyjä. Ne päällystetään vesitiiviillä kankaalla ja saumataan tarkasti.

Tyynyjen saumaus tarkoittaa Mediseamissa yleensä ultraääniompelukoneella saumausta. Koneet muistuttavat hiukan tavallista ompelukonetta, mutta niillä tehdään vedenpitävää saumaa.

Yrittäjä Antti Maksimaisella on kasvuvaihde päällä. Uudessa hallissa näistä vaahtomuovipaloista aletaan valmistaa leikkaussalityynyjä. Kuva: Katja Luoma

Erikoisverhoja

Nastolan Uudessakylässä sijaitsevassa hallissa Mediseamilla on tilaa kasvaa. Maksimainen toivoo sairaanhoitotuotteille lisää vientiä, ja hän odottaa kasvua myös muille tuotteille eli suojaverhoille ja alihankintatöille.

Suojaverhot tarkoittavat esimerkiksi kuumuutta, happoja ja öljyjä kestäviä verhoja.

Alihankintana Mediseam tekee esimerkiksi putkapatjoja eli päihtyneiden makuualustoja - kirkkaan keltaisia, neljän sentin paksuisia patjoja.

- Teemme kaikki Suomen putkapatjat, Maksimainen kertoo.

Hollolasta Nastolaan

Maksimainen aloitti Mediseamin yrittäjänä pari vuotta sitten Kai Räikkösen kanssa. Sukupolvenvaihdos tehtiin yrityskaupalla: edellinen yrittäjä jäi eläkkeelle.

Yrittäjät alkoivat etsiä isompaa tilaa, ja siirtyivät vuosi sitten Hollolasta Nastolaan.

- Sopiva kiinteistö ratkaisi sijoittumisen. Paikka on tuntunut hyvältä, sillä olemme saaneet metallialan yhteistyökumppaneita naapurista.

Mediseamin tiloissa toimi ennen huonekalutehdas. Remonttia on tehty paljon, mutta suuret hallit sopivat yritykselle. Alkuinvestointiin yritykseltä meni non 350 000 euroa.

- Tehdastilan ostaminen tuntui kuitenkin järkevältä, koska teollisuustilojen vuokrat ovat kovia, vaikka niitä on aika paljon tyhjilläänkin.

Mediseam valmistaa monenlaisia tuotteitta PVC-kankaasta. Kuva: Katja Luoma

Hakemuksia kymmenittäin

Muuton jälkeen Mediseam yllättyi. Työvoimaa ei tarvinnut etsiä, vaan ihmiset ottivat yhteyttä ja tarjoutuivat töihin.

- Saimme kymmeniä yhteydenottoja, vaikkemme olleet hakeneet väkeä.

Aktiivisuus palkittiin muutaman kohdalla. Maksimainen on tyytyväinen esimerkiksi palkkatukeen, jota yritys on saanut.

- On paljon helpompi ottaa ihmisen kokeilemaan ja oppimaan näitä hommia, jos saa oppiajaksi tukea.

Väkeä palkataan lisää sitä mukaa, kun myynti kasvaa. Viime vuonna kasvua tuli yli 23 prosenttia ja liikevaihtoa noin 600 000 euroa. Maksimainen uskoo, että muutaman vuoden kuluttua päästään jo seuraavaan desimaaliin.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Oletko joskus viettänyt yön putkassa?
Oletko joskus viettänyt yön putkassa?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi