Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Rinneväen tuntemalla Juha Mikkolalla on kaksi roolia: talvella kauppias, kesällä viljelijä

Ski Out -myymälään Mikkola teki penkit oman metsän puista. Kassapöytien paneeleihin hän käytti vanhaa riihen seinälautaa. "Tämä on kuin alppihiihtokeskuksessa", asiakkaat kommentoivat.

Puinen penkki on sahattu kuusesta, joka kaadettu Juha Mikkolan omasta metsästä. Kuva: Pirjo Kamppila

Kivijalkakaupan kannattavuuden kolme kulmakiveä ovat tunnetusti sijainti, sijainti ja sijainti. Juha Mikkolan Ski Out on äkkiä katsoen aivan väärässä paikassa, teollisuusalueella Hollolan takamailla. Ensi vaikutelma on väärä, sillä myymälä sijaitsee aivan asiakasvirtojen äärellä. Vieressä kulkee valtaväylä Messilän rinteille.

- Olin talvisin töissä Messilässä suksivuokraamossa, kertoo Mikkola taustastaan ennen kauppiaaksi ryhtymistä kuusi vuotta sitten.

Hiihto ja laskettelu olivat myös oma harrastus. Yrittäjyys on kuitenkin vanhempaa perua, sillä kesäisin hän viljelee sukutilaansa Vaavialan kylässä Hollolassa.

Ski Out myy laskettelusuksia, lumilautoja, monoja ja kaikkea lasketteluun liittyvää sekä välineitä murtomaahiihtoon. Yritys myös huoltaa ja voitelee välineitä ja jopa muokkaa monot ostajan jalkaan sopiviksi.

Liikkeessä käydään kauppaa myös käytetyillä välineillä. Ski Out ja asiakkaat myös lahjoittavat käytettyjä välineitä Porvoon Tarmon tuen kautta vähävaraisten perheiden lasten urheiluharrastusten tukemiseksi. Tämä yhteistyö on toiminut jo usean vuoden ajan.

Valtaosa liikevaihdosta kertyy kuitenkin uusista tuotteista.

Myydään mitä halutaan

Yrityksen virallinen nimi on Ski-Outlet Finland. Sittemmin outlet on pudonnut pois markkinointinimestä.

- Ehkä aluksi olimme outlet (jäännöserien myymälä).

Ski Out joutuu kilpailemaan monien urheilukaupan ketjujen kanssa. Erona on ainakin se, että täällä ei ole vastassa urheiluvaatteiden vyöryä.

- Saan myydä mitä haluan, korostaa Mikkola eroa ketjuvalikoimiin.

Valikoima on painottunut kalliimpaan eli laadukkaampaan päähän, luonnehtii Mikkola. Se tarkoittaa, että aikuisten 300-400 euron hintaisia laskettelusuksia myydään eniten.

Verkkokauppa on pyörinyt vuoden. Sen ylläpito ja yrityksen markkinointi on Mikkolan puolison vastuulla.

- Se vie tavattomasti aikaa, mutta se on pakko olla. Se on samalla yrityksen näyteikkuna.

Mainontaan satsattiin yrityksen alussa, ja nyt panostetaan erityisesti markkinointi- ja someviestintään. Liikevaihtoa kertyy noin 200 000 euroa vuodessa.

Sukset työllistävät Juha Mikkolan ja Pyry Halmeen talvella, mutta kesä on toinen maailma. Kuva: Pirjo Kamppila

Auki sesongin mukaan

Kaupanteossa Mikkola ja myymälässä työskentelevä Pyry Halme korostavat palvelua. Asiakkaina on niin lapsiperheitä kuin tosiharrastajia, ja jokaisen tarpeet ja taso selvitetään.

Myös Halmeella on toinen elämä kesäaikaan. Silloin hän pyörittää Herra Puu -yritystään, joka on erikoistunut taajamapuiden hoitoon. Työmaat sijaitsevat Turun saariston ja Kumisten välillä.

Myymälä on auki Messilän sesongin mukaan, eli yleensä marraskuusta huhtikuuhun. Silloin ovet ovat auki joka päivä paria juhlapyhää lukuun ottamatta, sillä viikonloput ovat parasta myyntiaikaa.

Voisi kuvitella, että varaston hallinta on vähintään haastavaa. Pelkästään laskettelumonoja on oltava miesten, naisten ja lasten malleja ja kutakin laaja kokovalikoima. Talven säät tahdittavat kysyntää.

Mikkola suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti. Messilän lumitykit varmistavat rinteiden kunnon, ja asiakaskunta on löytänyt liikkeeseen.

Hän kävi vastikään tutkimassa ensi kauden valikoimia messuilla Saksassa. Ennakkotilaukset pitää tehdä maahantuojille maalis-huhtikuussa.

Kuin alppihiihtokeskuksissa

Miesten kakkosammateista oli hyötyä, kun tyhjää varastohallia alettiin muuttaa myymäläksi.

- Tämä oli ollut tyhjänä vuosia. Lattia oli betonia ja seinät kaikuivat. Moni ei jaksanut tähän uskoa, muistelee Mikkola. Ski Out on tiloissaan vuokralaisena.

Halli muutettiin myymäläksi vaiheittain, kun tilan tarve kasvoi. Sisustus tehtiin omin voimin ja jopa omin tarvikkein. Järeä penkki lattian keskellä on sahattu Mikkolan metsästä kaadetusta puusta ja kassapöytien paneeli on vanhaa riihen seinälautaa.

- Asiakkaat sanovat, että eihän tällaista ole kuin alppihiihtokeskuksissa.

- Tämä on tehty omin voimin ja omalla rahalla. Pienestä on aloitettu. En saanut starttirahaa, kun olin jo ennestään yrittäjä.

Polkupyöriä tulossa

Ski Out on erikoistunut rinnemaailmaan, mutta hallin seinien sisäpuolelta löytyy myös murtomaahiihdon asiantuntemus. Se tarkoittaa Jari Niemisen OttoSki Palvelut -yritystä. Nieminen on parhaillaan Koreassa voitelemassa olympiahiihtäjien suksia. Yhteistyö ja avunanto molemmin puolin on mutkatonta.

Ski Outin tämän kevään aluevaltaus on polkupyörien myynnin ja huollon aloittaminen ja ympärivuotinen aukiolo. Mutta miten pyöräharrastajat löytävät tänne?

- Tässä vieressä kulkee maastopyöräreitti, ja samat ihmiset yleensä harrastavat sekä laskettelua että pyöräilyä. Meille tulee myös sähköpyöriä, ne ovat tulevaisuutta.

Mikkola ei kuitenkaan aio luopua kesäammatistaan, vaan halliin palkataan työntekijä.

- Tähän on kiva tulla syksyllä, ja talven jälkeen on kiva lähteä ihan toisiin töihin.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi