Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lääketoimitusongelmista kärsineen Oriolan tulos painui loppuvuonna

Syksyllä toimitusvaikeuksista kärsineen Oriolan kautta kulkee arviolta noin puolet Suomessa toimitettavista lääkkeistä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Toimitusvaikeuksista kärsineen lääketukkuri Oriolan oikaistu liiketulos painui loka-joulukuussa 6,2 miljoonaan euroon toissa vuoden 15,3 miljoonasta eurosta. Liikevaihto putosi 3,9 prosenttia 395 miljoonaan euroon.

Liiketoimintajohtaja Kimmo Virtasen mukaan viime vuosi oli yhtiölle vaikea. Kasvu ja kannattavuus jäivät tavoitteista.

– Uuden toiminnan- ja varastonohjausjärjestelmän käyttöönotto osoittautui haastavaksi, ja sen seurauksena kykymme palvella asiakkaitamme ja täyttää roolimme Suomen lääkejakelussa heikkeni huomattavasti, Virtanen tunnustaa.

Hän kertoo, että neljännen vuosineljänneksen aikana Oriola keskittyi toiminnan ja asiakaspalvelun parantamiseen. Työ jatkuu myös tänä vuonna, ja tavoitteena on palauttaa asiakkaiden luottamus ja toiminnan tehokkuus.

Syksyn vaikeudet heijastuivat myös koko vuoden oikaistuun liikevoittoon, joka putosi 40 miljoonaan euroon 60 miljoonaan euroon. Liikevaihto supistui 3,8 prosenttia 1,5 miljardiin euroon.

Oriola ennustaa, että tänä vuonna on luvassa parempaa. Jatkuvien liiketoimintojen vertailukelpoisin valuuttakurssein lasketun liikevoiton arvioidaan kasvavan viime vuoden tasosta.

Virtanen toimii Oriolan väliaikaisena toimitusjohtajana kunnes uusi toimitusjohtaja Robert Andersson aloittaa maaliskuussa.

Toimitusvaikeudet alkoivat syyskuussa

Uuteen toiminnanohjausjärjestelmään liittyvät ongelmat nousivat julkisuuteen syyskuun alkupuolella. Marraskuun loppupuolella Oriolan lääketuotteiden toimitukset olivat palanneet lähes normaaleiksi, kertoi tuolloin julkaistu Apteekkariliiton apteekkikysely. Muissa kuin lääketuotteissa puutteita oli enemmän, ja myös laskutuksessa oli tuolloin yhä ongelmia.

Oriola antoi jo joulukuussa tulosvaroituksen, jonka mukaan yhtiön koko vuoden tuloksen uskottiin jäävän selvästi toissa vuodesta.

Myyntikatteiden menetyksen ohella syyskuun toimitusongelmat rassasivat Oriolan taloutta myös siten, että ongelmia setvimään piti palkata runsaasti lisätyövoimaa. Kustannuksia lisäsi myös se, että lääkkeitä piti toimittaa apteekkeihin ja sairaaloihin runsaasti hätätoimituksina muun muassa takseilla ja lentorahtina.

Oriola on merkittävä lääkealan tukkukauppa, sillä sen kautta kulkee arviolta noin puolet Suomessa toimitettavista lääkkeistä. Apteekkien lisäksi lääkkeitä toimitetaan esimerkiksi sairaaloihin.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi