Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Miksi kotitaloudet velkaantuvat? 19-vuotias lahtelainen vastasi ja pääsi Talousguru-finaaliin

Vuotuisen lukiolaisten Talousguru-kisan finalistit on valittu. Yksi 14 finalistista on Lahden yhteiskoulun abiturientti Reko Rikkinen.

Lahtelainen Reko Rikkinen pyrkii Talousguruksi. Mielenkiinto aiheeseen syntyi lukiessa taloustietoa yhteiskuntaopin yo-koetta varten. Kuva: Elna Rikkinen

Vuotuisen lukiolaisten Talousguru-kisan finalistit on valittu. Yksi 14 finalistista on Lahden yhteiskoulun abiturientti Reko Rikkinen. Hän sai alkukilpailusta opettajan alustavan arvion mukaan 21,5 pistettä 24 mahdollisesta.

- Yritin kerran aiemminkin Talousgurun finaaliin, mutta jäin silloin puolen pisteen päähän kouluni parhaasta tuloksesta. Koen, että olin tänä vuonna valmiimpi. Tiedot ja taidot kehittyivät vuoden aikana. Olen lukenut Talouselämää ja Financial Timesia. Olen myös kiinnostunut sijoittamisesta viime aikoina, Rikkinen kertoo.

Kovatasoisuudestaan tunnettu alkukilpailu pidettiin samaan aikaan kaikissa lukioissa eri puolilla Suomea. Tänä vuonna alkukilpailun yhdistelytehtävässä piti erottaa talouskehitystä kuvaavien käyrien perusteella maita toisistaan. Esseessä tuli pohtia muun muassa sitä, miksi kotitalouksien velkaantuminen on kasvanut ja sitä millä tavoin velkaantumiseen voidaan vaikuttaa. Eräässä tehtävässä tuli määritellä muun muassa käsitteet kansaneläke, harmaa talous ja lähdevero.

- Käsitteiden määrittely oli minusta kilpailun vaikein osuus, Rikkinen sanoo.

Mukaan kisaan ilmoittautui 122 koulua, joissa osallistuneiden oppilaiden määrä vaihteli yhden ja reilun kolmenkymmenen välillä. Yhteensä alkukilpailuun osallistui noin 1 100 lukiolaista.

Kaikki alkukilpailun kysymykset löytyvät täältä.

Korkeakoulupaikkoja finaalissa menestyneille

Talousgurun titteli ratkaistaan finaalissa 1.-2. maaliskuuta Helsingissä. 19-vuotias Rikkinen valmistautuu siihen lukemalla opettajan vinkkaamia julkaisuja.

Kaksipäiväisessä finaalissa on sekä kirjallinen että suullinen osuus. Suullisessa osuudessa kilpailijat väittelevät toisiaan vastaan ja puolustavat kantoja, joiden takana eivät välttämättä itse seiso. Tarkoitus on mitata argumentaatiotaitoja.

- Argumentointi ei välttämättä ole vahvuuteeni, ennemmin kirjallinen osuus. Finaalista ei vielä ole tullut infoa, mutta se on varmaan pidempi koe, käsittelee laajempia alueita ja sisältää isompia kysymyksiä.

Finaaliin päässeille ja siellä menestyneille on palkinnoksi tarjolla opiskelupaikkoja lukuisissa Suomen korkeakouluissa. Opiskelupaikkoja tarjoavat Aalto-yliopisto, Hanken-kauppakorkeakoulu, Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lapin ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopisto. Rikkinen on suunnitellut hakeutuvansa oikeustieteen pariin finanssialan sijaan.

- Voitto ei välttämättä ole minulle niin tärkeää, sillä on kunnia päästä finaaliin, se on jo hieno juttu. Jos kilpailussa tulee menestystä ja opiskelupaikka, niin pitää harkita uudestaan opintosuunnitelmia. Olen ruvennut pohtimaan talousalaa ammattimielessä, mutta oikiksen valmennuskurssin olen jo hommannut, enkä viitsi ryhtyä sitä perumaan.

Lahden yhteiskoulu on ennenkin menestynyt kisassa, sillä kaksi vuotta sitten Talousguru-finaalin kolmas oli Lahden yhteiskoulun lukiosta. Kuva: Janne Laakkonen

Rikkisestä alkukilpailun esseetehtävät tuntuivat helpoimmilta. Hän vastasi sivun verran siihen, miksi suomalaiset kotitaloudet velkaantuvat. Lyhyesti vastaus voisi kuulua näin.

- Ehkä merkittävin syy on se, että kotitalouksien on niin helppo saada nykyisin velkaa. Eikä välttämättä tarvita vakuuksia velkaa vastaan, varsinkaan pikavippien muodossa.

Finalistit ympäri Suomen

Talousguru-kisan järjestävät Finanssiala ry, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ja FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Yhteistyössä ovat mukana myös Taloustoimittajien yhdistys ja Suomen Lukiolaisten Liitto.

Finaalitapahtumassa palkitaan myös tämän vuoden #Tubetatonni-kisan voittaja. #Tubetatonni on videokilpailu kaikille yli 15-vuotiaille nuorille, jotka voivat kertoa videolla omista mokistaan, opeistaan ja kokemuksistaan rahankäyttöön liittyen.

Rikkisen lisäksi Talousguru-finaaliin valittiin:

Henttonen Niklas, Gymnasiet Lärkan, Inola Inkki, Laukaan lukio, Jaakkonen Iiro, Tampereen lyseon lukio, Mishin Alex, Turun Suomalaisen yhteiskoulun lukio, Pistemaa Konsta, Kuopion Klassillinen lukio, Rauhala Samuel, Paimion lukio, Rikkinen Reko Lahden yhteiskoulu, Suominen Kristian Kauniaisten lukio, Syvälahti Onni Puolalanmäen lukio, Tikanoja Eemu Töölön yhteiskoulu, Tuomikoski Tuukka Kastellin lukio, Tuovinen Väinö Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Vanhala Mikko, Kyrönmaan lukio, Väätäjä Santeri, Kerttulin lukio.

Lue myös: Lahtelainen pronssille lukiolaisten Talousguru-kilpailussa
 
Minna Krupka
minna.krupka@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi