Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lahdesta lähtee hurjia määriä terästä Yhdysvaltoihin - ja siinä on yksi syy, miksi perheyritys investoi 20 miljoonaa euroa

"Muuten emme voi kasvaa", sanoo Jukka Nummi johtaessaan Stalatubea tänä vuonna kohti 100 miljoonan euron liikevaihtoa. Uusi kone, laajennus ja lisää työpaikkoja Lahteen. Puolaan perustetaan tehdas.

Jukka Nummi julkisti edellisen suurhankinnan keväällä 2015. Putkenvalmistuslinja maksoi seitsemän miljoonaa euroa. Kuva: Mirja Hussain

Tämän miehen päätä ei huimaa. Perheyritys Stalatuben toimitusjohtaja Jukka Nummi julkisti perjantaina yrityksen historian suurimmat investoinnit.

Kahdelle vuodelle ajoittuva 20 miljoonaa euroa on reilu viidennes vuosiliikevaihdosta - ja suurimpia investointisummia, joita maakunnassa on viime vuosina keneltäkään nähty.

- Yrityksen kasvu vaatii investointeja. Muuten emme voisi kasvaa uusille tuote- ja palvelualueille. Investointien ansiosta kilpailukykymme eritoten Euroopan ja Yhdysvaltain markkinoilla paranee, toimitusjohtaja Nummi perustelee.

Hän kertoo, mitä on tulossa.

Tarvitsemme lisää ammattilaisia Suomessa ja Puolassa. toimitusjohtaja Jukka Nummi

Leijonanosa Lahteen

Putki on Suomessa tehty. Kuva: Mirja Hussain

Tulee ensinnäkin uusi putkenvalmistuslinja Lahteen. Se maksaa noin kuusi miljoonaa euroa.

Lisäksi uudistetaan vanhempi, 2000-luvun alussa valmistunut suurimpia putkia valmistava linja.

Tuotantotilat Lahdessa kasvavat noin 30 prosenttia. Uusi 3 000 - 4 000 neliömetrin laajennus nostaa tilojen koko määrän 20 000 neliöön. Osa laajennusta on uusi korkeavarasto.

Tehokkuutta tuo se, että tulevaisuudessa Stalatube toimii yhdessä paikassa Lahden Taivalkadulla, kun aiempien laajennusten seurauksena toimipaikkoja on kaupungissa neljä.

Lahden osuus noin 20 miljoonan euron investoinneista on 70 prosenttia eli 14 miljoonaa euroa.

Sen lisäksi Puolan Lodzissa investoidaan uusiin koneisiin kuusi miljoonaa euroa.

- Pystymme Puolasta palvelemaan joustavasti asiakkaita Keski-Euroopassa. Toimitusajat lyhenevät. Lodzista on Saksaan 300 kilometriä. Saksa on toiseksi suurin markkina-alueemme.

Ulkomainen tuotantolaitos ei ole ensimmäinen yrityksen historiassa.

Suomen vielä pohtiessa EU-jäsenyyttä Stala teki oman ratkaisunsa ja perusti 1990-luvun alussa putkitehtaan Hollantiin. EU-jäsenyyden myötä tuotteiden vapaa liikkuvuus varmistui, joten yhtiö kotiutti tuotannon Suomeen 10 Hollannin-vuoden jälkeen.

Henkilöstömäärä kasvaa kolmatta vuotta putkeen

Teräsputkia käytetään monentyyppisissä rakennuksissa ja raskaiden koneiden tukirakenteissa. Kuva: Mirja Hussain

Parissa vuodessa Stalatube on lisännyt työvoimaansa noin 30:lla. Huonona aikana vuonna 2015 määrä painui alle sadan, mutta nyt luku on noin 120 ja edelleen kasvussa.

- Positiivinen viesti on myös se, että tarvitsemme lisää alan ammattilaisia sekä Suomessa että Puolassa. Investointien valmistuttua meitä on kaikkiaan noin 140, Nummi arvioi.

Ja meno onkin melkoista

Suurinvestoinneillaan Stalatube vastaa kysynnän kasvuun, joka vauhdittui keväällä 2017.

Ja meno on ollut melkoista. Nummi myöntää yllättyneensä käänteen voimasta, vaikka kasvua oli jo edellisvuonna.

Viime vuonna Stalatuben liikevaihto kasvoi 20 prosenttia ylittäen 90 miljoonaa euroa. Numerot asettuivat somasti, sillä yli 90 prosenttia eli reippaat 80 miljoonaa euroa tuli viennistä. Näillä luvuilla Stalatube kuuluu kiistatta päijäthämäläisten vientiyritysten kärkijoukkoon.

Ja mikä erikoista, suurin kohdemaa on Yhdysvallat noin 30 prosentin osuudella viennistä.

- Jaa, että tyhmää rautaa viedään rapakon taa, hymähtää Nummi vanhalle "sutkaukselle". Hän selittää onnistumista sillä, että yritys keskittyy hyvin kapealle tuotealueelle. Suurten ruostumattomien rakenneputkien valmistajana Stalatube on brändi - maailman johtava valmistaja.

- Kilpailuetuina markkinoilla ovat myös laaja kokonaistuotevalikoima, niistä räätälöidyt asiakaskohtaiset ratkaisut sekä joustava asiakaspalvelu.

Erikoinen piirre kaukoviennissä on sekin, että vientituotteiden ykkönen on suurimittainen neliskanttinen putki. Suurimman putken sivu on 20 tuumaa eli 50 senttiä.

Stalatubessa nähdään myynnin kasvua myös seuraaville vuosille.

Ei pelota, vaikka dollari vaipuu

Teräsputkea tarvitaan, kun maailma rakentaa. Yhdysvalloissa talous on kasvanut jo vuosia, joten patoutuneet investointitarpeet totetetaan nyt.

- Meidän putkemme eivät mene nyt hyllyyn, vaan suoraan projekteihin.

Yhdysvaltain dollarin kurssi on viime aikoina heikentynyt euroa vastaan. Vientimaan heikko valuutta on yleensä huono juttu viejän kannalta. Pelottaako dollarin kehitys?

- Ei pelota. Trendi markkinoilla on hyvin positiivinen. Valuuttakurssien suunta on toki väärä, ja jos dollari painuisi valtavan alas, yhdysvaltalaisten asiakkaiden ostokyky heikkenisi, Nummi myöntää.

Valuuttakurssimuutoksen kielteistä vaikutusta pehmentää se, että ruostumattoman teräksen tärkeän raaka-aineen nikkelin hinta määräytyy maailmanmarkkinoilla dollareissa. Metalliputkien valmistus on hyvin pääomavaltaista toimintaa, jossa raaka-aine muodostaa ison osan tuotteen hinnasta.

Stalatube

Vientiä 50 maahan

Stalatube on maailman kolmanneksi suurin ruostumattomien neliö- ja suorakaideputkien tuottaja. Kapeammalla alueella, ruostumattomien ferriittisten ja Duplex - neliö- ja suorakaideputkien valmistajana yhtiö on maailman suurin.

Rakenneputkien lisäksi yritys valmistaa ruostumattomia I-palkkeja, lattatankoja sekä komponentteja.

Yli 45 vuotta jo toimineen yrityksen juuret ovat Reino Rajamäen perustamassa Stala-yhtiössä.

Stalatubella on kansainvälinen jakeluverkosto, joka ulottuu kaikkiin maanosiin ja 50 maahan.

Pääkonttori ja tuotantolaitokset sijaitsevat Lahdessa, myyntikonttorit Yhdysvalloissa, Hollannissa ja Intiassa.

Vuonna 2017 liikevaihto ylitti 90 miljoonaa euroa. Tänä vuonna tavoite 100 miljoonaa ja kasvu jatkunee myös tulevina vuosina.

Viennin osuus oli yli 90 prosenttia liikevaihdosta. Henkilökunnan määrä 120.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi