Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Ei vaikuta SSR Groupin tai alueyhtiöiden toimintaan" - Salpausselän Rakentajien vastuuhenkilöitä epäillään verorikoksesta

Salpausselän Rakentajat on viime vuosina kasvanut poikkeuksellisen nopeasti. Konserni on tehnyt myös suuria kiinteistökauppoja.

Salpausselän Rakentajat on toiminut 1970-luvulta asti. Vuonna 2015 aloitti yhtiön pohjalle perustettu SSR Group -konserni monine alueyhtiöineen. Kuva: Aku Isotalo

Salpausselän Rakentajien vastuuhenkilöihin kohdistuva verorikosepäily ei vaikuta SSR-konsernin tai sen alueyhtiöiden toimintaan, konserni tiedotti torstai-iltana.

Tiedote annettiin sen jälkeen, kun poliisi oli kertonut esitutkinnan aloittamisesta.

Verohallinto on tehnyt Hämeen poliisilaitokselle tutkintapyynnön, jossa pyydetään selvittämään, ovatko Salpausselän Rakentajat oy:n toiminnasta vastuussa olevat henkilöt syyllistyneet verorikokseen.

Tutkintapyynnön perusteella asiasta on kirjattu tutkintailmoitus epäillyistä törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Rikosepäilyt liittyvät vuosiin 2015-2016.

Esitutkinnan vasta alkaessa poliisi ei kerro tutkintapyynnön sisällöstä tarkemmin, mutta rikostutkija Kimmo Kajosmaan mukaan tutkintailmoituksessa mainitut, epäillyt rikokset liittyvät samaan asiaan.

"Viranomaisille työrauha"

SSR Groupin verkkosivuille tulleen tiedotteen mukaan käynnissä oleva viranomaisprosessi ei vaikuta SSR Groupin tai sen alueyhtiöiden liiketoimintaan.

- Olemme luovuttaneet viranomaisille heidän pyytämänsä tiedot ja annamme heille nyt työrauhan. Yhtiö ei voi tämän tarkemmin ottaa kantaa yksittäisiin henkilöihin kohdistuvaan esitutkintaan, SSR Groupin toimitusjohtaja Arto Kukkonen totesi ja jatkoi, että "viranomaisprosessilla ei ole vaikutusta yhtiön liiketoimintaan, vaan jatkamme normaalisti rakennushankkeidemme parissa".

Yhtiö ei tiedota tutkintapyynnön sisällöstä tarkemmin esitutkinnan tässä vaiheessa.

Rakennuslehdelle Kukkonen sanoi, että yhtiön toiminta jatkuu normaalisti. Tilauskanta on hyvä.

Esitutkinta alkaa, kun on "syytä epäillä"

Esitutkinta ei ole syyte, mutta esitutkinta aloitetaan "syytä epäillä"-perusteella. Mahdollinen syyte ei johda välttämättä tuomioon, mutta epäillyt rikosnimikkeet ovat vakavia.

Ulkopuolisen on vaikea päätellä, mistä on kysymys, sillä törkeän veropetoksen ja törkeän kirjanpitorikoksen epäilyyn voi johtaa erittäin laaja kirjo toimia. Oikeuskäytännössä törkeään tekotapaan liitetään suunnitelmallisuus sekä huomattava taloudellinen hyöty, jonka rajaksi on katsottu yleensä vähintään 15 000 euroa. Rangaistusasteikko vaihtelee neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.

Nopeaa kasvua ja suuria kiinteistökauppoja

Salpausselän Rakentajat kuuluu viime vuosien kovimpiin kasvajiin Päijät-Hämeessä. Liikevaihto yli kaksinkertaistui 75 miljoonaan euroon. Vuonna 2016 liikevaihto supistui 68 miljoonaan euroon.

Salpausselän Rakentajien pohjalle syntyi vuonna 2015 uusi konserni SSR Group. Eri puolille maata perustettiin tällöin lukuisia alueyhtiöitä, joiden osakkeista SSR piti enemmistön. Enintään 49 prosenttia osakkeista myytiin paikallisjohdolle ja sijoittajille.

Salpausselän Rakentajat/SSR on tehnyt viime vuosina lukuisia huomattavia kiinteistökauppoja, joista on syntynyt suuria luovutusvoittoja.

Alueyhtiö SSR Pohjanmaa osti Seinäjoelta keskustakiinteistön 7 miljoonalla eurolla vuonna 2015 ja myi lehtitietojen mukaan saman kiinteistön puoli vuotta myöhemmin 16,5 miljoonalla eurolla sijoittajalle, jonka löysi Nuorisosäätiö, joka myös teki kiinteistöön 80 vuoden vuokrasopimuksen.

Maksuvaikeuksista on kerrottu

Seura-lehti raportoi viime vuoden lopulla Salpausselän Rakentajien maksuvaikeuksista. SSR-konsernin toimitusjohtajaksi vuonna 2017 tullut Arto Kukkonen myönsi tuolloin maksuvaikeuksien johtuneen osaksi siitä, että asumisen rahoittaja Ara oli puuttunut Salpausselän Rakentajien kanssa paljon yhteistyötä tekevän Nuorisosäätiön toimiin.

Maksuviiveiden suurimmaksi syyksi Kukkonen mainitsi yrityksen voimakkaan kasvun ja gryndauksen eli sen, että yritys on rakentanut paljon perustajaurakoitsijana, siis omalla riskillään ja pitkälti omalla rahoituksellaan.

Maksuvalmiutta on parannettu myymällä omaisuutta, muun muassa Lahden linja-autoaseman kiinteistö ja pari kerrostaloa Mukkulasta. Nuorisosäätiöltä lienee saatu suorituksia marraskuussa valmistuneesta Aleksi 5:n vuokrakerrostalosta Lahdessa.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi