Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kuntayhtiöt

Lahti Energia on uusiutuvan energian edelläkävijä, uusin investointi "romahduttaa" hiilidioksidipäästöt

Kaupungin suurin yhtiö investoi tänä vuonna kymmeniä miljoonia.

Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara seuraa Kymijärvi 3:n työmaan edistymistä. Ensi viikolla pitäisi 120 metirä korkean piipun olla pystyssä. Kuva: Katja Luoma

Lahden suurin kuntayhtiö Lahti Energia on hyvässä vauhdissa: liikevoitto on nelinkertaistunut kriisivuodesta 2013 ja meneillään on yhtiön kaikkien aikojen investointi, Kymijärvi 3:n biovoimalaitos.

Lahti Energia on myös palannut entiselle uralle osingonmaksajana: kaupungin kassaan saadaan tänä vuonna energiayhtiöstä noin 13 miljoonan euron osingot, ja toimitusjohtaja Eero Seesvaaran arvioissa osinkovirta kasvaa tasaisesti tulevina vuosina.

Seesvaara kävi tällä viikolla biovoimalaitoksen työmaalla. Kymmenet rakennusmiehet tekivät betonivaluja. Yksi nosturi avusti toisen, vielä korkeamman nosturin pystyttämistä. Ensi viikolla saadaan nosturin avulla laitoksen 120 metrin korkuinen piippu pystyyn. Valtavat pyöreät piipunosat odottavat jo valmiina työmaalla.

- Kun tämä laitos kahden vuoden kuluttua valmistuu, hiilidioksidipäästömme romahtavat ja kaupunki pääsee lunastamaan lupauksensa päästöjen puolittamisessa.

Uusi biolaitos käyttää polttoaineena metsähaketta. Kun se käynnistyy, vanha, kivihiiltä käyttävä Kymijärvi 1 jää pois käytöstä.

Monien isojen kaupunkienkin energiayhtiöissä tilanne on toinen.

- Olemme edelläkävijöitä uusiutuvan energian tuotannossa. Jos vertaa vaikka Helsinkiin, siellä ollaan kivihiilen varassa, Lahti Energian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ratia sanoo.

Hän uskoo, että vihreä agenda auttaa yhtiötä saamaan uusiakin asiakkaita.

Lahti Energian päätuotteita ovat sähkö ja kaukolämpö. Kymijärvi 3 on suunniteltu tuottamaan kaukolämpöä. Siihen kannattaa panostaa, koska valtakunnallinen kilpailu on ajanut sähkön katteet pieniksi.

- Lämmön tuottajana olemme alueellamme menestyneet. Isoja asiakkaita on paljon, esimerkiksi Fazer, Hartwall, Polttimo ja uutena Koskisen oy.

Lahti Energia osti marraskuussa puunjalostusyhtiö Koskiselta kaksi lämpövoimalaa noin 25 miljoonalla eurolla uuteen tytäryhtiöönsä Pilke Energiaan. Kaupan myötä Lahti Energia alkaa tuottaa energiaa sekä Koskisen sahalle että levyteollisuudelle.

Toimitusjohtaja Seesvaara ei usko, että vastaavanlaisia isoja kauppoja olisi tulossa lähivuosina, mutta lisää osakkuuksia esimerkiksi tuulivoimayhtiöistä kylläkin.

Kymijärvi 3:n työmaalla tapahtuu paljon. Piippu nousee ensi viikolla. Kuva: Katja Luoma

Tänä vuonna Lahti Energian tuulivoimaosuudet vastaavat noin 15 prosenttia alueen sähkön tarpeesta.

Toistaiseksi tuulivoimalla tuotettu sähkö ei toimitusjohtajan mukaan ole erityisesti kiinnostanut asiakkaita.

Sähkön kauppiaana Lahti Energian rooli on sellainen, että se myy aiempaa enemmän muualta hankittua sähköä.

Ollaan siis tultu kauas siitä, kun Lahden kaupunki 111 vuotta sitten perusti sähkölaitoksen, josta tehtiin yhtiö vuonna 1990.

Entiset sähkömonopolit jäivät historiaan parikymmentä vuotta sitten. Kansa alkoi kilpailuttaa yhtiöitä.

- Meillä on nyt sellainen tilanne, että suunnilleen sama määrä asiakkaita, jotka ovat lähteneet muualle, on muilta tullut meille, Seesvaara kertoo.

Lahden seudun ulkopuolella asuvia asiakkaita on nyt vajaa kolmannes kaikista asiakkaista. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen on tehnyt yli puolet asiakkaista.

Lahti Energia on nyt hinnoitellut sähkönsä ja sähkön siirtohintansa hieman kalliimmaksi kuin kaupunkien energiayhtiöt keskimäärin. Seesvaara uskoo, että siirtohinnat nousevat vielä jonkin verran.

Energiayhtiötä ei kannata myydä. hallituksen puheenjohtaja Jorma Ratia

Sähkön siirrosta vastaa Lahti Energian tytäryhtiö LE-Sähköverkko. Koska sähkön siirto tulee aina monopoliasemassa olevalta paikalliselta yhtiöltä, hintoja valvoo ja ohjaa energiavirasto.

Viime vuosina monet yhtiöt ovat nostaneet siirtomaksujaan reippaasti, koska rahaa on tarvittu säävarman sähköverkon rakentamiseen. Lahti Energia on hyvässä tilanteessa: täällä jo yli puolet sähkökaapeleista on maassa ja johtomäärät ovat pieniä asiakasta kohden.

- Siirtohintamme pysyvät siis kilpailukykyisinä, Seesvaara lupaa.

Takavuosina Lahti Energian hinnat olivat selvästi valtakunnan keskitasoa edullisempia. Kun yhtiön talous alkoi yskiä, hintoja korotettiin, Seesvaaran mukaan maltillisesti. Yhtiön tulos romahti vuonna 2013, jolloin myös edellinen toimitusjohtaja Janne Savelainen irtisanottiin kesken yt-neuvottelujen. Yksi syy irtisanomiseen olivat Savelaisen johdolla hankitut johdannaissopimukset, joista tuli isot tappiot.

Talous saatiin paremmalle kurssille, kun henkilöstö väheni noin viidenneksellä, Kymijärvi 2:sta kehitettiin ja hintoja korotettiin.

Eero Seesvaara on ollut Lahti Energia toimitusjohtajana nelisen vuotta. Hän aloitti haastavassa tilanteessa, kun edellinen toimitusjohtaja oli irtisanottu. Kuva: Katja Luoma

Eero Seesvaara, 64, tuli haastavassa tilanteessa toimitusjohtajaksi. Talo oli hänelle tuttu, sillä hän siirtyi tehtävään LE-Sähköverkon toimitusjohtajan tuolilta. Hän jatkaa työssä toistaiseksi - seuraajan rekrytointi ei siis ole ajankohtainen asia.

Seesvaara sanoo, että työ yhtiön hallituksen kanssa sujunut hyvin.

- Omistajaohjaus on tiukentunut viime vuosina, ilmeisesti aiempien suojaustappioiden vuoksi.

Isoissa päätöksissä puheenjohtajien tuki on Seesvaaran mukaan ollut merkittävää.

Uuden biovoimalaitoksen rakentaminen maksaa noin 165 miljoonaa euroa, mikä on paljon 174 miljoonan euron liikevaihtoa tekevälle yhtiölle. Omistaja on myöntänyt sitä varten oman pääoman ehtoista lainaa. Tämä on myös yksi keino turvata yhtiölle riittävä omavaraisuusaste ja kyky maksaa osinkoa.

Lahti Energia on kooltaan moninkertainen muihin kaupungin yhtiöihin verrattuna. Liikevaihdollaan se on suunnilleen Peikko Groupin kokoinen - siis selvästi isompi kuin esimerkiksi Isku noin 145 miljoonan liikevaihdollaan. Energiayhtiöstä saa palkkaa noin 210 ihmistä, kun taas Isku työllistää Lahden seudulla noin 500 henkeä.

Silloin tällöin keskusteluun on noussut ajatus energiayhtiön myynnistä. Velkainen kaupunki voisi kerralla paikata talouttaan kunnolla. Viime aikoina myyntipuheita ei tosin ole kuulunut.

Lahti Energian hallituksen puheenjohtaja Ratia ei näe myynti-ideoissa mitään kannatettavaa.

- Jos myytäisiin, menetettäisiin mahdollisuus säädellä energian ja siirtomaksujen hintoja.

Eikä yhtiöstä Ratian mukaan saisi sellaista hintaa, että se korvaisi esimerkiksi 15 vuoden tuotot ja muun hyvän, jota oma energiayhtiö voi alueelle tuoda.

- Sponsoroimme vuosittain paljon paikallista urheilua ja kulttuuria, vajaalla puolella miljoonalla. Yhtiö tuo työtä 200 ihmiselle, ja nyt rakennettaan uutta voimalaa. Olisiko tänne investoitu, jos yhtiö olisi myyty valtakunnalliselle yritykselle, Ratia kysyy.

Kuva: Anssi Hietamaa
Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi