Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Lahdessa voisi täyttyä kaksikin uutta hotellia" - hotellien käyttöasteet kohosivat maan keskiarvon yläpuolelle

Aasialaisten yöpymiset ylittivät Lahden seudulla jo perinteisten turistimaiden määrät. Kansanopistolle piirretään 70 huoneen hotellia. Kansainvälinen ketju kävi juuri katsastamassa paikkoja.

Kansaopiston aula ja portaikko ovat näkemisen arvoisia. Tom Vasara lupaa pitää yli satavuotiaan arvorakennuksen kansalaisten ulottuvilla. Kuva: Jani Keronen

Lahden kiinnostavuus matkailukohteena nousee kohisten, minkä seurauksena kaupunkiin mahtuisi asiantuntijoiden mukaan parikin uutta hotellia.

- Kaksi reilun 200 huoneen hotellia näen ihan realistisena. Kyllä me ne lupaamme täyttää yhdessä matkailuväen kanssa, sanoo Lahden seudun matkailua edistävän Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman.

Hän jättää oven auki myös muille, jo olemassa olevia tiloja hyödyntäville hotellihankkeille. Näistä ovat viime aikoina nousseet esiin Lahden Sokoksen kolmanteen kerrokseen kaavailtu Seurahuoneen laajennus, noin 60 huonetta sekä Lahden kansanopiston vastikään myymään kansanopistorakennukseen kaavailtu yrittäjävetoinen 70 huoneen hotelli.

Kansanopistolle ensin ravintola, sitten hotelli

Lahden kansanopistorakennuksen uusi omistaja, yrittäjä Tom Vasara aikoo perustaa kiinteistöön ravintolan, hotellin sekä tarjota juhlasalia ja auditoriota tapahtumajärjestäjien käyttöön.

- Mikään näistä toiminnoista ei sodi nykyistä kaavaa vastaan. Voimme aloittaa ensi kesänä, kun tilat vapautuvat kansanopistolta, Vasara kertoo.

Hän on alkujaan rakennusyrittäjä, mutta pitää nykyään Kanavan Kunkku -ravintolaa Vääksyssä sekä markkinoi kuuttatoista lomahuoneistoa Nilsiän Tahkovuoressa.

Lahtelaisessa arvorakennuksessa, kansanopistossa, yhdistyvät nämä kolme yrittämisen muotoa: majoitus, ravintola ja rakentaminen.

Kansanopiston kiinteistö kaipaa remonttia, jonka kustannusarvioksi on joskus laskettu kuusi miljoonaa euroa. Vasaran mukaan todellisuudessa voidaan selvitä vähemmällä, kun remontit tehdään suunnitellusti ja siipi kerrallaan.

Kuva: Jani Keronen

Ravintola jo "valmiina"

Kansanopistorakennuksessa ovat keittiö ja ravintolatilat valmiina, mutta osittain uudistamisen tarpeessa.

- Ravintolan katto on hieno. Sille ei tarvitse tehdä mitään.

Majoitustoiminnan pohjana ovat 70 huonetta, joissa nykyään majoittuvat opiskelijat. Ensi kesänä nämä hostel-tyyppiset huoneet täyttynevät lukuisten suurtapahtumien kävijöistä, mutta suunnitelmissa on hotelliprojekti.

- Muutaman vuoden kuluttua tässä on paremman tason, neljä tähteä plus -hotelli, Tom Vasara kaavailee.

Vanhimmilta osiltaan yli satavuotias kansanopistokiinteistö pysyy julkisessa käytössä - yleisölle avoimena.

Yli 200 hengen auditorion ja jopa lähes 400 henkeä vetävän juhlasalin käyttöä helpottavat omat sisäänkäynnit.

- Suunnitelmat eivät ole kiveen hakattuja. Jos kaava aikanaan sallii, esimerkiksi länsisiiven katon muoto voisi muuttua vastaamaan talon muiden osien mansardityyliä. Rakennushistoriaselvitys kiinteistöstä on tekeillä, Vasara kertoo.

Lahden kansanopisto ja rakennusliike NCC ovat syksyisen esisopimuksensa mukaisesti hakemassa kaavamuutosta piha-alueen kehittämiseksi.

Lahti nousi maan keskiarvoon ja ylikin

Lahti tunnettiin pitkään yhtenä Suomen vaikeimmista paikoista hotellinpyörittämiseen, mutta nyt on ”tilausta” uusille huoneille.

- Hotellien käyttöasteet olivat joitakin vuosia sitten noin 40 prosenttia, nyt 55-57 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että olemme valtakunnan keskiarvossa, jopa ylikin, Forsman iloitsee.

Uskoa riittää myös elinkeinoelämän ja rahoituksen piirissä.

- Lahti huutaa yhtä tai kahta kohtuukokoista hotellia. Matkakeskus on niin lähellä Helsinkiä, tunti ovelta ovelle. Se on keskieurooppalaisittain erittäin lyhyt matka. Hiihtomatkailu lisääntyy, kun Helsingissä ei ole lunta, sanoo Danske Bankin Itä-Suomen finanssikeskusta Lahdessa johtava Matti Uusitalo.

 

Tom Vasara tarkastelee yrityksensä vasta hankkimaa Lahden kansanopistorakennusta. Kuva: Jani Keronen

Turistia pitää houkutella

Ulkomaisten matkailijoiden määrä erityisesti Lapissa on viime vuosina kasvanut lähes räjähdysmäisesti. Myös Lahden seutu on saanut osansa turistivirrasta, vaikka lentokentän ja miljoonakaupunki Pietarin läheisyyttä ei ole hyödynnetty läheskään tarpeeksi.

- Venäjä tulee vielä, vakuuttaa Raija Forsman ja muistuttaa myös mittavista panostuksista Aasian-markkinoille.

Markkinoinnin kärki on urheilumatkailussa eli hiihdossa ja sen sellaisessa, mutta Forsman haluaa puhua laajemmin ”hyvinvointimatkailusta”.

- Tarvitaan myös nähtävää, esimerkiksi uusi taide- ja muotoilukeskus on tervetullut lisä kaupungin vetovoimaa kasvattamaan.

Aasialaisten ryntäys syksyllä

Yöpymisten määrä kasvoi syyskuussa Lahden seudun hotelleissa 54 prosenttia edellisvuodesta.

Poikkeuksellista oli myös se, että aasialaiset ottivat kärkipaikan. Suurten turistisesonkien ulkopuolella viime syksynä aasialaisia yöpyi syksyllä Lahden seudulla noin tuhat kuukaudessa, kun saksalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten yöpymisten määrä oli reilut 500.

Syksyllä oli kuukausia, jolloin Lahden seudulle tuli enemmän yöpyjiä Aasiasta kuin perinteisistä turismin kärkimaista Venäjältä, Ruotsista ja Saksasta.

Kuva: Anssi Hietamaa

Asemanseutu "ainoa paikka"

Lahdessa tuntuu olevan vetovoimaa.

- Taas oli delegaatio Lahdessa. Vieraat tapasivat kaupungin, hotellibisneksen sekä kiinteistönomistajien edustajia, kertoi Pasi Tinnilä, jonka Liberi-yritys omistaa hotellitontin Lahden matkakeskuksen vieressä.

Liberi sai viime syksynä läpi asemakaavan muutoksen, joka sallii esimerkiksi 10-kerroksisen hotellin rakentamisen vanhan postitalon paikalle. Tilavaihtoehtoja on 2 500 neliömetristä 8 000 neliömetriin.

Yrittäjä on vakuuttunut oman paikkansa ylivoimaisuudesta.

- Tämä on ainoa paikka Lahdessa, mihin hotelli lähitulevaisuudessa toteutuu, jos toteutuu, Tinnilä sanoi syksyllä.

Neuvottelut matkakeskushotellista ovat ”aktiivisessa vaiheessa”. Paikkaa on esitelty ”useille” kansainvälisesti toimiville yrityksille.

Vaihtoehtoja riittää

Kiinteistösijoitusyhtiö Kinos ryhtyi suunnittelemaan Ranta-Kartanoon kylpylähotellia saatuaan joulukuun alkupuolella Lahden teknisen ja ympäristölautakunnan hyväksynnän suunnitteluvaraukselleen.

Poissuljettuna ei ole pidetty liioin entisen Anttilan paikkaa Paavolassa, jonne kiinteistönomistaja L-Fashion Group suunnittelee Lahden korkeimpia tornitaloja.

Scandicille haussa uusi omistaja

Uutta vipinää alalle voi tulla myös hotellikaupan myötä. Maanantaina vahvistui tieto, että Scandic-ketju myy Lahdesta nimen omaan ”vanhan” Scandicin ja säilyttää itsellään Lahden suurimman hotellin, City-Scandicin, joka tähän asti on toiminut Cumulus-nimellä.

Scandic-ketju sai kilpailu- ja kuluttajaviraston luvan ostaa Restelin hotellit (Cumulukset) sillä ehdolla, että ketju myy yhden hotellin Lahdessa ja kahdessa muussa kaupungissa hotellikilpailun turvaamiseksi.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi