Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Suuret pahoittelut kaikille" - perustaja joutui hakemaan HL-Rakentajat konkurssiin

Isoja urakoita menettänyt HL-Rakentajat jätti keskiviikkona aamupäivällä konkurssihakemuksen Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen. Useilla velkojilla miljoonaluokan saatavat. Yrityksen toimitusjohtajalla on selkeä näkemys siitä, mikä johti yhtiön ajautumisen maksuvaikeuksiin.

HL-Rakentajat ehti saada osan Salpauksen suurhankkeesta valmiiksi Lahden Vipusenkadulla. Keskeneräisen osan odotetaan valmistuvan kevättalvella. Kuva: Sami Kuusivirta

Isoja urakoita menettänyt HL-Rakentajat jätti keskiviikkona aamupäivällä konkurssihakemuksen Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen.

Hollolalaisrakentajan hallitus päätti hakemuksen jättämisestä joulun alla, koska yhtiö oli ajautunut maksuvalmiuskriisiin.

- Kyllä se Lappeenrannan urakasta johtui. Siitä lähti lumipallo pyörimään, eivätkä muut työmaat pystyneet korvaamaan menetystä, kertasi yrittäjä, toimitusjohtaja Esko Juuti syitä yrityksen kaatumiseen.

Juuti laskee, että Etelä-Karjalan keskussairaalan laajennusosasta tuli tappiota 4,7 miljoonaa euroa. HL-Rakentajat on aiemmin arvioinut, että ongelmat johtuivat isolta osin työmaan suunnittelu- ja rakennuttajatoiminnan epäonnistumisesta.

Kyllä se Lappeenrannan urakasta johtui. yrittäjä Esko Juuti

- Tämä on meidän käsityksemme.

Pesä päättää jatkosta

HL-Rakentajat ei ollut vielä keskiviikkona muodollisesti konkurssissa, vaikka yrityksen oma hakemus siihen pian johtaakin.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus käsittelee konkurssihakemuksen pikaisesti ja määrää konkurssipesään pesänhoitajan. Hänen tehtäväkseen jää henkilökunnan irtisanominen. HL-Rakentajilla oli loppuvaiheessa 37 työntekijää. Juuti ei osannut arvioida, mitkä työt mahdollisesti jatkuvat pesän toimesta. Niistä päättävät velkojat. Normaalisti työt jatkuvat konkurssin jälkeen kaksi viikkoa eli irtisanomisajan.

- On erittäin haikea olo. Harmittaa komean henkilökunnan puolesta. Puolet henkilökunnasta on ollut yli kymmenen vuotta töissä ja osa lähes koko 24-vuotisen toiminnan ajan, sanoi Esko Juuti, jonka johdolla HL-Rakentajat aloitti keväällä 1994.

Rakentaminen on hyvin ketjuttunutta, ja HL-Rakentajienkin työmailla on toiminut lukuisia alihankkijoita. Osa heistä lopetti työnsä sen jälkeen, kun talousvaikeudet tulivat Etelä-Karjalan kautta julkisuuteen.

- Harmittaa myös alihankkijoiden puolesta. Suuret pahoittelut kaikille, Esko Juuti totesi vakavana.

Huonoimpinakin päivinä voi muistaa jotain hyvää. Juuti muisti ensimmäisenä joulukortin.

- Paras muisto on varmaan, kun saimme Pyhäniemen ekaluokkalaisilta tonttukortin kiitokseksi, kun olimme lahjoittaneet heille liikennekirjat.

Rahat loppuivat

Konkurssin aiheutti maksuvalmiuskriisi. Rahat loppuivat. Velkaa oli runsaasti.

Konkurssihakemuksen mukaan yhtiön suurimpia velkojia ovat pankit. Danske Bankilta on tililuottoa noin miljoona euroa ja takauksia yli 2,3 miljoonaa euroa.

Nordeasta on tililuottoa 1,1 miljoonaa euroa. Garantian takausvastuu on hiukan alle miljoona euroa.

Verohallinnolle on rästejä runsaat 600 000 euroa.

Orimattila etsii tilalle uutta toimijaa

Talousvaikeudet tulivat julki joulukuun alussa, kun HL-Rakentajat menetti 23 miljoonan euron urakan, lähes valmiiksi rakennetun Etelä-Karjalan keskussairaalan laajennusosan Lappeenrannassa. Rakennuttaja Eksote otti työmaan haltuunsa itsenäisyyspäivän aattona, koska ei enää luottanut jo pari kuukautta myöhästyneen työmaan valmistumiseen.

Joulun alla koulutuskeskus Salpaus otti Vipu 5 -työmaan haltuunsa HL-Rakentajilta Lahdessa. Vipusenkadun työmaa on iso, urakkahinnaltaan noin 18 miljoonaa euroa.

Liikuntahallia rakennuttava Orimattilan kaupunki puolestaan ennakoi rakennusyhtiön mahdollista konkurssia purkamalla osan hallin pääurakkasopimuksesta ja ottamalla joulun alla haltuunsa maarakennus- ja elementtirakennusurakat.

- Tähän tilanteeseen ei ole tullut muutosta. Näitä urakoita viedään eteenpäin. Tässä vaiheessa voi sanoa, että pyrimme saamaan (pääurakoitsijan tilalle) mahdollisimman hyvän toimijan, totesi lomalta tavoitettu Orimattilan tekninen johtaja Seppo Määttä.

Liikuntahallin ykkösosan urakka oli noin seitsemän miljoonaa euroa.

Alueelliset erot suuria rakentamisessa

HL-Rakentajien kaatuminen ei kerro rakennusalan yleisestä alennustilasta.

- Viime kesänä tehdyssä kyselyssä talonrakennusalan yritykset arvioivat tilanteensa olevan paranemassa. Tiedossa toki on, että alan kasvu on pitkälti asuntorakentamisen varassa. Toimitilarakentamisessa tilanne ei ole läheskään niin hyvä, toteaa alan yrityksiä edustavan Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen.

Hänen mukaansa alan yritysten keskimääräinen kannattavuus - liikevoittoa 4-5 prosenttia liikevaihdosta - ei kuitenkaan ole ”hirmu hyvä”.

- Yleinen suunta on, että pienet kannattavat paremmin kuin suuret yritykset, Pakarinen lisää.

Hänen mukaansa alueelliset erot rakentamisessa ovat suuria.

- Lahden-Kymen alueella piristyminen ei ole ollut niin selvää kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja Turun seudulla. Lahdessa rakennettiin muutama vuosi sitten runsaasti ja nyt ”otetaan happea”, Pakarinen tiivistää.

Yli 20 vuotta toimintaa

HL-Rakentajat

HL-Rakentajat syntyi keväällä 1994 kaatuneen rakennusliike Hakan raunioille.

Esko Juuti oli Hakan johtaja Päijät-Hämeessä, ja hänen johdollaan HL-Rakentajat sai rakentaakseen Hakalta kesken jääneitä urakoita.

HL-Rakentajat on mielellään selittänyt, että nimilyhenne tarkoittaa ”hyvän laadun” rakentajia.

Tänä vuonna 20 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt HL-Rakentajat on suurimpia Päijät-Hämeessä kotipaikkaansa pitäviä rakennusyrityksiä. Edellä on SSR Group eli Salpausselän Rakentajat, joka jo viime vuonna teki 117 miljoonan euron liikevaihdon.

Yli 10 miljoonan liikevaihtoluokassa on muutama yritys. Niiden kannattavuus on ollut viime vuodet kohtalaisen hyvä.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi