Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Vipusenkadun urakka myöhästynee pari kuukautta - HL-Rakentajien kohtalo epäselvä

Koulutuskeskus Salpauksen teknisen palvelun päällikön mukaan aliurakoitsijat häipyivät HL-Rakentajien ongelmien vuoksi. Se, joutuuko rakennusyritys lopettamaan toimintansa kokonaan, selviää toimitusjohtaja Esko Juutin mukaan ensi viikolla. Juuti pitää Salpauksen päätöstä purkaa urakkasopimus "täysin oikeana".

Koulutuskeskus Salpaus tiedotti torstaina purkaneensa hollolalaisen HL-Rakentajien kanssa solmitun urakkasopimuksen Vipusenkadun rakennushankkeessa. Samalla Salpaus tiedotti ottaneensa työmaan haltuunsa. Työt Vipusenkadun työmaalla on keskeytetty toistaiseksi. Salpaus on järjestänyt alueelle vartioinnin. Työmaa pyritään käynnistämään uudelleen vuodenvaihteen jälkeen, mutta tarkka päivämäärä tai uusi pääurakoitsija ei ole vielä tiedossa.

- Asiaa selvitellään parhaillaan. Tiedotamme heti, kun on jotain tiedotettavaa, sanoo Salpauksen toimitusjohtaja Martti Tokola.

Urakan tuli olla kokonaisuudessaan valmis tammikuun loppuun mennessä. Tokolan mukaan urakoitsijan tilanne huomioon ottaen ei ollut uskottavaa, että se pystyisi hoitamaan velvoitteensa määräaikaan mennessä.

- Työmaa on viivästynyt reilun viikon ajan sen jälkeen, kun yhtiön tilanne tuli julkisuuteen, Tokola sanoo viitaten HL-Rakentajien menettämään urakkaan Lappeenrannassa.

Urakkaa ei voida jatkaa ennen kuin meillä on uusi päätoteuttaja. Salpauksen teknisen palvelun päällikkö Hannu Toivonen

Valmistuminen viivästyy pari kuukautta

Urakan toinen osa, eli teknologia-alan uusi työsalirakennus vastaanotettiin maanantaina. Rakennuksen käyttö pääsee alkamaan suunnitellusti tammikuun aikana. A2-rakennuksen eli työsalirakennuksen käyttöönotto, kalustaminen ja varustaminen jatkuvat samalla, kun vastaanottotarkastuksen puutteita korjataan.

- Viranomaistarkastukset on tehty maanantaina A2-rakennuksessa. Tällä hetkellä on tekemättä tarkastuksessa ilmi tulleita virheitä ja puutteita, Salpauksen teknisen palvelun päällikkö Hannu Toivonen kertoo.

Toivosen mukaan mitään merkittäviä puutteita työsalirakennuksesta ei ole löytynyt.

HL-Rakentajilta kesken jääneeseen A1-rakennukseen on rakenteilla ruokala ja monitoimitila sekä muita tukitiloja. Sen käyttöönotto viivästynee Toivosen arvion mukaan ehkä parisen kuukautta.

Tilanne kesken jääneen rakennuksen osalta on kuitenkin hallinnassa. Rakennusprojekti on edennyt jo niin pitkälle, ettei lyhyt keskeytys vaaranna rakennuksen kuntoa, Toivonen sanoo.

- Sekin on hyvin pitkällä. Jonkin verran puuttuu alakattoja, jumppasalista puuttuu parketit ja joitain lattiapinnoitetöitä ja maalauksia on vielä tekemättä, Toivonen luettelee.

Uusi pääurakoitsija valitaan heti vuoden alussa.

- Urakkaa ei voida jatkaa ennen kuin meillä on uusi päätoteuttaja, joten senkin takia on kiire. Sivu-urakoitsijoitakaan ei voi ennen uutta pääurakoitsijaa päästää töihin.

Aliurakoitsijat häipyivät

Syyskuussa 2016 alkaneen urakan kustannusarvio on 18,6 miljoonaa euroa. Kyse on Salpauksen historian suurimmasta rakennustyöstä.

Vielä viime viikolla sekä HL-Rakentajien hankepäällikkö Mikko Juuti ja Salpauksen Toivonen vakuuttivat ESS:lle urakan etenevän aikataulussa.

Mitä niin dramaattista viikon aikana on tapahtunut, että Salpauksella päätettiin vetää johtopäätökset?

- Aliurakoitsijat ovat käytännössä häipyneet työmaalta. Työmaa ei käytännössä etene, jos aliurakoitsijat poistuvat. Aliurakoitsijat tekivät johtopäätökset mediassa esillä olleiden tietojen perusteella. Jos on ollut jotain saamisia jo ennestään, niin varmasti tällaiset uutiset pistävät vauhtia poislähtemiseen, Salpauksen Toivonen kertoo.

Toivosen mukaan tilanne on edennyt huonompaan suuntaan parin edellisen viikon aikana.

- Todettiin, että otetaan urakka haltuun, kun ei tämä tällä tavalla valmiiksi tule.

Pystyykö HL-Rakentajat jatkamaan toimintaansa?

HL-Rakentajien toimitusjohtaja Esko Juuti sanoo Koulutuskeskus Salpauksen toimineen täysin oikein purkaessaan sopimuksen.

Yrityksen tilanne vaikuttaa tukalalta. Itsenäisyyspäivän alla HL-Rakentajat menetti Etelä-Karjalan keskussairaalan laajennusosaurakkansa.

 Minkä takia HL-Rakentajat on ajautunut tilanteeseen, jossa se ei pysty hoitamaan urakoitaan?

- Etelä-Karjalan keskussairaalan urakka on aiheuttanut meille näitä ongelmia. Urakka ei ollut liian iso, mutta siihen liittyy niin paljon muita asioita. En kommentoi sen enempää, Esko Juuti sanoo.

Reilu viikko sitten kaikki oli Vipusenkadun urakan osalta ainakin julkisuuteen kerrottuna hyvin. Mitä sen jälkeen on tapahtunut?

- Tilanne on tämä. Enempää en voi kertoa.

Merkit viittaavat vahvasti siihen, ettei kaikki ole kunnossa. Pystyykö yritys jatkamaan toimintaansa?

- Ensi viikolla tiedetään.

Onko yritys ajautumassa konkurssiin?

- En voi tällä hetkellä kommentoida millään tavalla.

Kuva: Anssi Hietamaa
Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi