Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Johdannaiskauppa Bitcoineilla villiintyi - suuret pankit suhtautuvat epäillen kryptovaluutan johdannaisiin

Tuhannet suomalaiset ovat villiintyneet ostamaan kryptovaluutta Bitcoinia paitsi suorina osuuksina, myös erilaisten johdannaisten kautta. Johdannaisten vipuvaikutus voi lisätä kryptovaluuttaan liittyvää riskiä monikertaiseksi.

Piensijoittajien suosima osake- ja rahastovälittäjä Nordnet kertoo, että Bitcoin on lohkaissut viime viikkoina jo 10 prosentin siivun sen johdannaiskaupasta. Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju arvioi, että pelkästään heillä Bitcoiniin sijoittaneita asiakkaita on noin 7 000, ja sijoitusten arvo ylittää jo 50 miljoonaa euroa.

- Kolmen seuraavaksi suurimman johdannaisen, Nokian, Hennes&Mauritzin ja Novo Nordiskin johdannaiskaupan suuruus ei yhteensäkään yllä yhtä korkealle kuin Bitcoinin tällä hetkellä. Meneillään on selvä piikki, Oksaharju kertoo.

Hurja nousu

Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin perustuva digitaalinen valuutta, jota on tarjolla vain rajallinen määrä. Viimeisten viikkojen aikana valuutan kurssi on noussut moninkertaiseksi ja yhden Bitcoinin arvo oli maanantaina iltapäivällä yli 16 000 dollaria.

Tarjolla onkin tällä hetkellä jo leegio erilaisia Internet-palveluita, joiden kautta kryptovaluuttaa voi ostaa pieninä osuuksina. Esimerkiksi suomalainen Bitcoin välittäjäpalvelu Prasos arvioi asiakasmääräkseen viime kesänä noin 50 000 asiakasta, ja teknologiapäällikkö Joel Kaartisen mukaan asiakasmäärä on kasvanut tämän jälkeen reilusti.

Osa tarjoaa myös erilaisia hinnanerosopimuksia (CFD-kauppa), joilla voittoja tai tappioita voi mätkähtää kertoimella valuutan hinnan muuttuessa.

Jo tuhannet suomalaiset ovat ostaneet kryptovaluutta Bitcoinia. Osa johdannaisten kautta. Kuva: Tuija Tyrväinen

Rahanpesun riski

Sen sijaan perinteiset suuret pankit suhtautuvat erittäin varovaisesti, jopa torjuvasti Bitcoiniin.

- Kaikille Bitcoinin kehitystä seuraaville on selvää, että kyseessä on erittäin volatiili hyödyke. Se on erittäin spekulatiivinen ja olemme päättäneet, että emme laske liikkeelle Bitcoiniin perustuvia tuotteita, emmekä aio tehdä niin. Asiakkaamme voivat ostaa muiden liikkeellelaskijoiden Bitcoin-tuotteita, mutta tällaiset kaupat eivät perustu meidän neuvoihimme, toteaa Danske Bankin viestintäpäällikkö Josi Tikkanen.

Myös OP-Ryhmä ilmoittaa, että se ei käy Bitcoinilla kauppaa.

- Meidän kautta ei voi ostaa Bitcoin-johdannaisia, johdannais- ja valuuttamyynnin osastojohtaja Pekka Petro sanoo.

Sen sijaan Nordea kertoo, että se ei välitä johdannaisia, mutta ETN:iä (Exchange Traded Note) tai toiselta nimeltään sertifikaatteja saa itsenäisesti otsaa vipukertoimella tai ilman vipukerrointa.

- Seuraamme tarkasti kryptovaluuttojen kehitystä, mutta koska valuutat eivät ole sääntelyn piirissä ja niihin liittyy merkittäviä riskejä, emme suosittele asiakkaillemme niiden käyttämistä tai niihin sijoittamista, tiedottaja Marko Mettenranta sanoo.

Myös Nordealla näkyy piikki asiakkaiden ostoissa. Suomessa piikki on ollut kuitenkin selvästi pienempi kuin Ruotsissa.

- Bitcoinin suosio on näkynyt erityisesti viime viikkoina, Nordeasta kerrotaan.

- Valuuttaan liittyy myös rahanpesuun liittyviä riskejä, hän toteaa.

Myös Oksaharjun mukaan Bitcoin-johdannaiseen sijoittaja pelaa suurella riskillä.

- Johdannaiskauppa on sinänsä jo riskialttiimpaa kuin osakekauppa. Johdannaiskaupan sisällä Bitcoin on korostuneen riskiprofiilin kohde, Oksaharju opastaa.

Pankit vielä turvassa

Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan johtokunnan jäsen Olli Rehn onkin varoittanut Bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen riskeistä. Rehnin mukaan Bitcoinin arvonnousussa on kaikki hintakuplan ainekset, ja johdannaiskaupalla saattaa laajentuessaan olla vaikutuksia jopa rahoitusjärjestelmän vakauteen. Rehnin varoituksesta kertoi ensimmäisenä MTV Uutiset.

Finanssivalvonnan johtava digitalisaatioasiantuntija Hanna Heiskanen on Rehnin linjoilla ja on sitä mieltä, että ainakaan vielä pankkisektorin puolesta ei tarvitse pelätä.

- Vielä tällä hetkellä ei ole pankkisektorista huolta, mutta pitää seurata tarkkaan, minkälaiseksi tämä ilmiö kasvaa, Heiskanen sanoo.

Bitcoin ja johdannaiset

Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin perustuva digitaalinen valuutta. Bitcoineja luodaan verkossa louhintaprosessin sivutuotteena.

Valuuttaa on olemassa vain rajattu määrä, maksimissaan vain 21 miljoonaa kappaletta.

Bitcoinia voi ladata tietokoneelleen tai kännykkäänsä Bitcoin-lompakkoon. Bitcoineihin voi myös sijoittaa tähän erikoistuneiden Bitcoin-palveluiden ja sopimusten kautta tai johdannaisten kautta.

Johdannaisella tarkoitetaan sellaista rahoitusinstrumenttia, jonka arvo perustuu jonkin toisen markkinan hintoihin.

Kohde-etuutena voivat olla esimerkiksi osakkeet, indeksit, korot, valuutat tai raaka-aineet.

Katri Nieminen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi