Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lahtelainen Edvina Wallenius, 11, on Suomen nuorin yrittäjä - mummi auttaa kirjanpidossa

Viidesluokkalainen aloittaa yrityshommansa aamuisin ennen kouluun lähtöä. Koulun jälkeen taas jatketaan, mutta ehtii tyttö harrastaa muutakin.

Edvina Wallenius saa tarvittaessa yritysoppia isältään Jani Walleniukselta. Kuva: Sami Kuusivirta

Tytär päihitti isänsä. Näin voi ainakin ikäkisassa sanoa lahtelaisyrittäjä Jani Walleniuksen tyttärestä Edvina Walleniuksesta, joka aloitti yrittäjänä 10-vuotiaana. Jani Wallenius oli aloittaessaan 14-vuotias.

Onko Walleniuksilla erityinen yrittämisgeeni vai mistä yrittämisinto on peräisin?

Edvina Walleniuksen yrittäminen lähti vanhoista laitteista. Jani Wallenius pohti, pitäisikö jo luopua mainoselokuvayrityksen koneista, joilla käännetään VHS-kasettien sisältö DVD-muotoon.

Ei, sanoi tytär, ja niin päätettiin perustaa Edvinalle oma toiminimi.

Kymmenittäin vanhoja VHS-kasetteja on jo siirretty uuteen muotoon.

Tyttären yritys toimii isän yrityksen, Promedian suojissa. Edvinan työnurkkaus on yrityksen kellaritiloissa Lahden keskustassa.

- Laitan yleensä aamuisin ennen kouluun lähtöä siirron pyörimään. VHS:n kääntäminen kestää yhtä kauan kuin kasetilla on ohjelmaa.

Lempinimestä markkinointinimi

Koululaisen yrittämistä helpottaa se, että perheen koti on yritystilojen yläkerrassa. Koulun jälkeen Edvina käy taas toimistollaan hoitamassa siirtotyötä. Nappien painelu ei yksin riitä. Pitää järjestelmällisesti huolehtia, että VHS ja uusi DVD kulkevat tuotannossa yhdessä. Jokaiselle uudelle DVD-levylle Edvina Wallenius tulostaa kansilehden, leikkaa sen sopivan kokoiseksi ja asettelee muovin sisään.

Asiakkaiden tilauksista nuori yrittäjä ei jaarittele, mutta kertoo, että on saanut paljon kotivideoita ja erilaisia tapahtumavideoita käännettäväksi.

- Monilla on nurkissaan valtavat määrät VHS-kasetteja eikä niitä ole vuosikausiin katsottu, koska laitteista on luovuttu ajat sitten, Jani Wallenius sanoo.

Valtaviin markkinointiponnisteluihin Edvina Wallenius ei ole toistaiseksi ryhtynyt. Hän on kertonut yrittämisestään tutuille, naapureille ja kerran jopa bussissa vieressä istuvalle.

- Ojensin käyntikortin lopuksi, Edvina kertoo ja antaa pinkkisomisteisen kortin myös ESS:lle.

Kortin otsikkona komeilee yrityksen markkinontinimi E.d.i., joka tarkoittaa Erittäin digitaalisia ideoita. Nimi on kätevä, koska Edvinan lempinimi on Edi.

Kasetit ja levyt on pidettävä hyvässä järjestyksessä. Kuva: Sami Kuusivirta

Mummi auttaa kirjanpidossa

E.d.i. ei ole vielä yrityksen virallinen nimi, koska alle 12-vuotiaan on toimittava yrittäjänä omalla nimellään.

- Tätä ensin ihmettelimme, mutta syynä on se, että viranomaiset haluavat näin estää lasten rekisteröinnin yrittäjiksi yritysnimen alle. Tämä voi olla tarpeen vaikkapa sellaisissa tapauksissa, joissa vanhemmat aikoisivat pyörittää omaa yritystoimintaansa lapsen yrityksen kautta.

Alaikäisen yritykseltä vaaditaan samat asiat kuin kaikilta muiltakin. Kirjanpidon on oltava kunnossa.

- Minua auttaa Airi-mummi, nuori yrittäjä kertoo.

Airi Wallenius on Janin äiti. Hän opasti aikanaan myös poikansa yrityskirjanpidon pariin.

Edvina Wallenius on jo hankkinut yritykselleen kuittivihon ja kassalippaan. Käteisellä toimitaan, korttimaksut eivät käy - mutta kukaan ei ole vielä valittanut.

Nuori yrittäjä ei tee työtään suurista voitoista haaveillen. Aluksi tuhannen euron liikevaihto tuntuisi mukavalta. Summa on joka tapauksessa sellainen, että arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. Huojennuksen verosta voi saada, jos liikevaihto on alle 10 000 euroa vuodessa.

Ei pimeitä hommia

Vaikka Jani Wallenius on tyttärensä tukena yrittämisessä, hän ei anna laitteita ilmaiseksi nuoren yrittäjän käyttöön.

- Edvina maksaa vuokrana euron per siirretty kasetti.

Isä Walleniuksen mielestä on myös tärkeää, että kaikesta tuloista maksetaan verot. Siksikin yrityksen kautta laskuttaminen on paikallaan.

Viidesluokkalainen yrittäjä ehtii koulun lisäksi harrastaa muutakin kuin yrittämistä. Kun bisnekset on käsitelty, hän kysyy, voisiko näyttää vielä muutamia temppuja. Viuhvauh, tyttö heittää kärrynpyörää, taipuu siltoihin, pyöräyttää arabialaisen. Taidot on treenattu sirkuskoulussa. Seuraava bisnesidea voi olla jo aluillaan.

Innolla töihin. Edvina Walleniuksen työnurkkaus on hänen isänsä yrityksen tiloissa. Kuva: Sami Kuusivirta
Tytär ja isä yrittäjinä

Edvina ja Jani Wallenius

Edvina Wallenius, 11, perusti oman toiminimen kesällä ollessaan vielä 10-vuotias. Suomen Yrittäjien rekisterissä Suomen nuorin yrittäjä.

Käy Lahden Harjun koulun viidettä luokkaa, harrastaa sirkuskoulua ja tubettamista. Oman yrityksen liikeidea perustuu VHS-kasettien kääntämisessä DVD-muotoon. Yrityksen markkinointinimi on E.d.i.

Jani Wallenius, 41, aloitti 14-vuotiaana yrittäjänä 1991. Kuvasi aluksi ystävien häitä ja syntymäpäiviä ja laajensi myöhemmin mainoskuvauksiin ja yritysvideoihin. Toimi taistelukuvaajana varusmiesaikana.

Perusti Nordic Simulators -yrityksen Jorma Jokelan kanssa 2007. Yritys tuottaa lääketieteen simulaatiokeskuksia ja potilassimulaattoreita muun muassa eri maiden puolustusvoimille. Toimi pitkään yrityksen johdossa, nyt yrityksen hallituksen jäsen.

Jani Wallenius oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa ehdolla kuntavaaleissa kokoomuksen listoilla. Nyt

Lahden rakennus- ja ympäristölupalautakunnassa, poliisin neuvottelukunnassa sekä Lahden työn paikka Oy:n hallituksessa.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi