Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Maahantuonti kelpaa ostajille, alihankinta ei

Sukupolvenvaihdoksia tuetaan erilaisilla verohuojennuksilla.

Yrityskauppojen ammattilainen, lahtelainen Asko Virén tietää, että suomalaiselle yrittäjälle on usein tärkeämpää nähdä, että oma yritys pääsee hyviin käsiin kuin yrityskaupassa saatu hinta.

Virén työskentelee valtakunnallisessa Suomen Yrityskaupat -yhtiössä aluejohtajana.

Aivan ilmaiseksi saatu liiketoiminta tai sen irtaimisto voidaan kuitenkin tulkita lahjaksi, josta verottaja määrää lahjaveron.

- On hyvä hakea verottajalta ennakkopäätös, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

Lue myös: Tarjotaan kätevälle harvinainen mahdollisuus: valokuvayritys lahjaksi ilmaiseksi
 

Lahjoitus on kuitenkin poikkeustapaus. Yleensä keskustellaan myyntihinnasta. Virén antaa myyntivinkin:

- Parasta olisi muutama vuosi etukäteen näyttää yrityksen oikeaa tulosta, sisällyttää siihen myös korvausinvestoinnit. Kun kaikki on kohdallaan, on jatkajalla ja rahoittajalla helpompaa. Yrityksen oston pitää olla taloudellisesti järkevää. Mitä paremmassa kunnossa yritys on, sen helpompi myydä - ja tarvittaessa myös lopettaa.

Nyrkkisääntö on, että pienyrityksen ostajan pitäisi saada ostohinta maksetuksi 2-4 vuoden aikana. Vähän isommissa kaupoissa maksuaika venyy 3-6 vuoteen.

- Pankki rahoittaa näitä yleensä noin viiden vuoden lainoilla.

Ostajat ovat kiinnostuneet nyt erityisesti maahantuontiyrityksistä ja toisaalta metallialan yrityksistä, joilla on omia tuotteita tai tuoteoikeuksia.

Vähemmän kiinnostavia ovat huonosti tuottavat metallin alihankintayhtiöt ja pienet palvelualan yritykset. Vaikeuksia tulee myös, jos myytävänä on yhden miehen yritys, jossa kaikki osaaminen on hänen käsissään.

Vuoden 2015 omistajavaihdosbarometrissä selvisi, että yli 55-vuotiaista yrittäjistä 39 prosenttia aikoo myydä yrityksensä, neljännes tehdä sukupolvenvaihdoksen ja reilu neljännes lopettaa yrityksen. Muutamassa prosentissa muut omistajat jatkavat toimintaa. Yrittäjien suuret ikäluokat ovat jo osittain eläkkeellä, mutta osa jatkaa vielä.

Virén osaa jo lyhyen keskustelun jälkeen arvioida, onko yritys myyntikelpoinen. Sijainti kaukana asutuskeskuksista on voi olla haitta, mutta sen voi korvata ainutlaatuisella osaamisella tai muulla kilpailuedulla. Kauppaakin voi käydä maailmanlaajuisesti mistä tahansa.

Sukupolvenvaihdoksia tuetaan erilaisilla verohuojennuksilla.

- Huojennukset ovat pk-yrityksissä tehokkaita. Ne auttavat selvästi perheen sisäistä sukupolvenvaihdosta. Eri asia ovat isot perheyritykset, jossa arvot nousevat suuriksi huojennuksista huolimatta.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Talous

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X