Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Omasta ideasta lahtelainen kasvuyritys: Vesa Korhonen keksi, miten sähköä tuotetaan vaikka lehmänlannasta

Palkitun yrittäjän Nocart kasvaa huimaa vauhtia. Pelkästään Afrikassa elää yli 600 miljoonaa ihmistä ilman sähköä, ja yhtiö on saanut sieltä isoja kauppoja. Yrittäjä Korhonen reissaa paljon, eikä ole pelännyt ottaa riskejä.

Aurinkopaneeli toimii hyvänä energialähteenä monissa maissa. Lahden marraskuisessa harmaudessa siitä ei kovin paljon sähköä saada, toimitusjohtaja Vesa Korhonen tuumii Lahden tiedepuiston rakennuksen katolla. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahtelaisen Nocartin perustaja Vesa Korhonen, 43, on innostunut yrittäjä. Ei sen takia, että työhuoneessa on tuore yrittäjäpalkinto, Suomen EY Entrepreneur of the Year. Kilpailussa menestyminen on toki mukavaa, mutta niin on yrittäjän tiellä tarpominenkin - epämukavuuksineen kaikkineen.

Kun Korhonen ensi vuoden kesäkuussa edustaa Suomea Monacossa yrittäjyyden maailmanmestaruuskilpailussa, hän saa kerrata tuomareille Nocartin tarinaa. Kaikki alkoi seitsemän vuotta sitten Korhosen ideasta. Hän oli insinöörinä tehnyt töitä isojen yritysten palveluksessa ABB:lla ja Schneiderilla, ja alkanut miettiä miten sähköä voitaisiin tuottaa kehittyvissä maissa, esimerkiksi Afrikassa.

Syntyi sähkönhallintalaite PMU eli Power Managementi Unit, joka voi muuntaa vaikka lehmän lannasta tuotetun energian sähköksi. Innovaatiotaan Korhonen alkoi myydä vasta Nocartissa, koska silloinen työnantaja Schneider ei ollut siitä innostunut.

- Siitä yrittämiseni alkoi. Uusiutuvan energian hyödyntämiselle sähköksi on valtavat markkinat.

Nocart on kasvanut huimaa vauhtia. Useana vuonna liikevaihto on kolmin- tai nelinkertaistunut, ja kasvu jatkuu. Tältä vuodelta Korhonen odottaa 50 miljoonan liikevaihtoa ja parin vuoden päästä sataa miljoonaa.

Afrikassa päämarkkinat

Nocartin kasvu ei ole syntynyt ilman oppirahoja.

Jo yrittämisen alkutaipaleella Korhonen huomasi, että olisi nopeasti lähdettävä pois mukavuusalueelta. Vaikka sähköä käytetään Suomessa paljon, PMU ei täällä vetänyt. Sähkö on niin edullista, että uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö ei juuri kiinnosta. Toista on siellä, missä on huutava pula energiasta. Nocart lähti Afrikkaan.

- Pelkästään Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa elää yli 600 miljoonaa ihmistä ilman sähköä. Maailmanpankki on arvioinut, että siellä on noin 200 miljardin euron uusiutuvien energioiden markkinat.

Se, että pieni suomalaisyritys saa jalansijaa Afrikassa, on vaatinut runsaasti kontakteja ja jalkatyötä. Korhonen on tehnyt kaikenlaista: puhunut seminaareissa, verkostoitunut täällä opiskelevien ulkomaalaisten kanssa, viettänyt Afrikassa kymmeniä tai satoja matkapäiviä.

- Sikäläinen mentaliteetti on mukavaa. Ihmiset eivät valita turhista eikä elämää rytmitetä minuuttiaikataululla. Eikä minulla ole mitään lämpöä ja aurinkoa vastaan, Korhonen sanoo ja katselee huokaisten harmaata taivasta työhuoneensa ikkunasta.

Rahoitus vaikeinta

Nocartin tuotteiden myyminen energiapulasta kärsivään maahan ei Korhosen mukaan ole järin vaikeaa. Tärkeintä on kuunnella, mitä energianlähteitä asiakkaalla voisi olla.

- Kaikki ymmärtävät hetkessä, kuinka kätevä PMU on, koska se voi käyttää energialähteinä aurinkoa, tuulta, biomassaa, vettä, maakaasua, jätettä tai biokaasua ja muuttaa energiacocktailin sähköksi. Toimitamme myös kokonaisia voimalaitoksia.

Vesa Korhonen sai EY:n yrittäjyyspalkinnon. Voitto innoitti Korhosen pojan onnittelemaan isää itsetehdyllä palkinnolla. Kuva: Sami Kuusivirta

Mutta sitten tulee haaste: sähköpulasta kärsivät maat ovat köyhiä. Ostohaluja on, mutta raha puuttuu.

Nocartin kaltaisen yrityksen pitää pystyä tarjoamaan myös rahoitusratkaisuja.

- Rahoituksen järjestäminen on ollut vaikein rasti bisneksessä.

Korhonen kertoo Sambian isosta hankkeesta: Nocart joutuu tekemään yhteistyötä saksalaisyrityksen kanssa, joka pystyy rahoittamaan hankkeen. Nocart on järjestelmätoimittaja, mutta saksalaiset myyvät laitoksen loppupelissä saksalaisena tuotteena Sambiaan.

- Suomalaisten pitäisi pystyä ottamaan päärahoittajan rooleja siinä missä sitä tekevät saksalaiset, ruotsalaiset, tanskalaiset ja muut.

Lahti hyvä paikka yritykselle

Korhonen uskoo, että monilla suomalaisilla cleantech-yrityksillä olisi kasvun mahdollisuuksia maailmalla, jos rahoituskulttuuri olisi toinen.

Nocartinkin kasvu voisi olla vielä kiivaampaa, jos erilaisia rahoitusmalleja olisi enemmän käytettävissä. Yrityksen alkutaipaleella saadusta avusta Korhonen on kiitollinen - ja tyytyväinen siitä, että sijoittui nimenomaan Lahteen.

Korhonen perheineen asui jo Nocartin perustamisen aikaan Mäntsälässä. Lahden seudun kehittämisyhtiö Ladec houkutteli yrityksen Lahden tiedepuistoon. Kahden miehen konttorista aloittaneessa toimistossa työskentelee nyt 24 ihmistä.

Kaupalliseksi johtajaksi Nocart on palkannut austaralialaismiehen, joka työskentelee enimmäkseen Lontoossa.

Nocart on tehnyt kauppoja myös Aasiaan, esimerkiksi Nepalin. Aasiasta Korhonen odottaa lähiaikoina uusia päänavauksia.

Suomalaisiin luotetaan

Suomalaisilla on Korhosen mukaan hyvä maine maailmalla.

- Meihin luotetaan. Afrikassa saa usein kuulla asiakkaiden kertovan, että ”täällä on niin moni käynyt puhumassa tuota samaa”. Eli on annettu lupauksia, joiden jälkeen ei ole tapahtunut mitään. Mutta suomalaisiin he uskovat.

Suomalaisena Korhonen on myös ollut luottavainen maailmalla. Hän on lentänyt Afrikkaan solmimaan kymmenen miljoonan sopimusta, josta ei lopulta tullut mitään.

- Kaikki kuulosti jo Suomessa liian hyvältä ollakseen totta, mutta päätin silti lähteä. Käynnistä oli hyötyä, vaikka kauppoja ei syntynytkään. Tapaaminen johti myöhemmin muihin kauppoihin.

Korhonen sanoo oppineensa paljon kantapään kautta.

- Jos maailmaa haluaa valloittaa, riskejä pitää ottaa.

Vesa Korhonen

Kasvuyrittäjä

Nocartin toimitusjohtaja Vesa Korhonen on kotoisin maalaistalosta Kiuruvedeltä.

Hän opiskeli automaatioinsinööriksi Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa ja suoritti ylemmän amk-tutkinnon Metropolia-ammattikorkeakoulussa Helsingissä.

Asuu vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa Mäntsälässä.

Perusti Nocartin vuonna 2010 Lahteen, jossa nyt työssä 24 ihmistä. Maailmalla Nocartin palveluksessa on yli 10 ihmistä.

Korhonen omistaa Nocartista 60 prosenttia, pääomasijoittaja Cleantech Invest noin 20 prosenttia ja Tremoko Oy noin 10 prosenttia.

Korhonen edustaa Suomea yrittäjyyden maailmanmestaruuskisassa kesäkuussa Monacossa. Hän kisaa EY Entrepeneur of the Year -tittelistä 60 maavoittajan kanssa.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Talous

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X