Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Seura: Pankkiiri Mika Lehto panttasi Pyhäniemen kartanon

Mika Lehto panttasi Seuran mukaan Pyhäniemen kartanon 1,5 miljoonan euron lainaa vastaan. Kuva: Beni Köhler

Pyhäniemen kartanon kohtalo on Seura-lehden mukaan auki: kartanon omistaja, pankkiiri Mika Lehto on pantannut kartanon lainan vakuudeksi. Nyt lainan antaja, Kone-yhtiön pääomistaja Antti Herlin vaatii oikeudessa takaisin rahojaan.

Lehto on Seuran mukaan viime vuoden toukokuussa pantannut Pyhäniemen ja toisen kiinteistön Herlinille 1,5 miljoonan euron lainaa vastaan. Näin hän sai Herliniltä käyttöönsä yhteensä kolme miljoonaa euroa.

Lainaa Lehto ja pankkiiri Heikki Niemelän Nemea-pankki on tarvinnut pankin pääoman korottamiseen.

Euroopan keskuspankki ja Maltan finanssivalvonta vaativat keväällä 2016, että Nemea-pankin pääomaa olisi pikimmiten korotettava, mikäli Lehto ja Niemelä mielivät säilyttää toimilupansa. Lisäksi painotettiin, että tilanne oli todella kiireellinen, Seura kirjoittaa.

Saadakseen lisäpääomaa Lehto lähti hieromaan osakekauppoja Suomen rikkaimman miehen kanssa.

Lehto oli mennyt osakkaaksi Långvik South -nimiseen kiinteistöyhtiöön vuonna 2013. Yhtiö omisti Kirkkonummella, parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Helsingistä saaristomaisemaa: 78 hehtaaria maata ja 82 hehtaaria vesialuetta. Omaisuuden nettoarvoksi laskettiin vajaa 10 miljoonaa euroa.

Antti Herlinin Thorsvikin kartano sijaitsee lähellä Långvikin maita, ja Herlin oli jo pitkään ollut kiinnostunut ostamaan lisää maata alueelta. Lehto myi koko Långvik South -yhtiön Herlinille vähemmistöosakkaiden "valtakirjoilla".

Seuran mukaan Lehdon allekirjoitus löytyi jokaisen vähemmistöosakkaan nimen perästä merkinnällä ”valtakirjalla”, vaikka hänellä ei kauppahetkellä ollut mitään valtakirjoja. Osakassopimuksen mukaan hän ei olisi saanut myydä edes omaa osuuttaan ilman muiden lupaa.

Antti Herlinin ja hänen omistamansa Security Tradingin toimitusjohtajan Jukka Ala-Mellon on Seuran mukaan täytynyt tietää, että osakekauppakirjaa ei tehty rehellisellä mielellä. Kukaan ei ollut yhteydessä vähemmistöosakkaisiin eikä kukaan kysynyt vähemmistöosakkaiden suostumusta kauppaan saati siihen, että kaikki rahat siirretään Mika Lehdon pankkitilille.

Vähemmistöosakkaat ovat nyt tehneet keskusrikospoliisille tutkintapyynnön, syyllistyikö Herlin tilanteessa lahjuksen antamiseen ja Lehto lahjuksen ottamiseen.

Euroopan keskuspankki peruutti Nemea-pankin toimiluvan viime keväänä. Huhtikuussa pankkiirit ilmoittivat hakevansa muutosta EKP:n päätökseen.

Pankille ei Seuran mukaan ole asetettu selvitysmiestä. Sen tileillä lepää talletuksia useiden kymmenien miljoonien eurojen edestä, mutta pankin varannot tuskin kattavat nykyisellään kaikkea. Sijoitaja ja tallettajat joutuvat odottamaan, kunnes Lehdon ja Niemelän jättämä kanne on käsitelty.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi