Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Seura: Versowoodin Keijo Kopra voi joutua syytteeseen veropetoksesta

Teollisuusneuvos Keijo Kopran tapaus saattaa ohjata syyttäjien ratkaisuja kaikkiaan kymmenissä vastaavissa jutuissa. Kuva: Katja Luoma

Valtakunnansyyttäjänvirastossa pohditaan, joutuuko teollisuusneuvos Keijo Kopra syytteeseen veropetoksesta. Kopra on vierumäkeläisen Versowood Groupin omistavan perheen päämies.

Tapauksesta kertoo Seura-lehti. Toimittaja Jarno Liskin mukaan valtakunnansyyttäjänvirasto on ottanut aiemmin käsitellyn veroasian uudelleen ratkaistavaksi sen jälkeen, kun Seura - ja ilmeisesti muutkin tiedotusvälineet sekä syyttäjät - olivat kyselleet ratkaisusta.

Valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta on luvannut ratkaista asian uudelleen pikapuoliin. Ratkaisulla on ennakkotapauksen luonnetta ja se tullee ohjaamaan syyttäjien ratkaisuja kaikkiaan kymmenissä vastaavissa jutuissa.

Kopra oli aiemmin pyytänyt verotustaan oikaistavaksi vuosilta 2008-2013. Hän halusi, että hänen sveitsiläisissä pankeissa olleille varoille kertyneet tuotot verotettaisiin ja että hänelle määrättäisiin veronkorotus.

Seuran artikkelin mukaan verottaja laski Kopralle verot uusiksi hänen ilmoittamiensa tietojen pohjalta. "Vuosilta 2008-2010 ei verotettavaa kertynyt. Sen sijaan vuosilta 2011 ja 2012 Kopra oli jättänyt verohallinnon mukaan kymmenien tuhansien eurojen tulot ilmoittamatta ja välttänyt veroa lähes 25 000 euroa. Summaa pienensivät Kopran ilmoittamat tappiot aiemmilta vuosilta sekä sijoitustoiminnan kulut.

Kuulusteluissa selvisi, että Kopran mukaan tilit sveitsiläisiin UBS- ja Credit Suisse -pankkeihin on perustettu ”sotien jälkeen”, eikä niille ole tehty talletuksia vuoden 1990 jälkeen. Pankkien varainhoitajat ovat hoitaneet sijoituksia Kopran puolesta, eikä Kopra ole ymmärtänyt, että tuotot tulisi ilmoittaa verottajalle.

Poliisitutkinnan jälkeen asia siirtyi syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastoon. Kihlakunnansyyttäjä Markku Janhunen päätti jättää syytteen nostamatta.

Janhunen perusteli ratkaisua muun muassa sillä, että Kopralla on niin suuret pääomatulot, etteivät ilmoittamatta jääneet kymppitonnit olleet kuin vajaat nelisen prosenttia hänen tuloistaan vuonna 2011 ja noin 11 prosenttia vuonna 2012. Oikeuskäytännössä yli 20 000 euron verojen välttämisestä on tuomittu vankeutta, mutta nyt syyttäjä käyttikin epäillyn suuria tuloja yhtenä perusteluna sille, ettei tekoa tulisi pitää edes rikoksena."

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X