Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

EK:n barometri: Yritysten suhdannetilanne on parantunut syksyn aikana

Yritysten suhdanneodotukset seuraavaa puolta vuotta kohtaan ovat myönteisiä etenkin teollisuudessa ja palveluissa. EK:n johtaja Jussi Mustonen esitteli barometrin tuloksia. Lehtikuva / Jussi Nukari

Suomalaisyritysten suhdanteet ovat parantuneet kesän ja syksyn aikana, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n maanantaina julkaisema suhdannebarometri.

Sekä teollisuudessa että rakentamisessa tilannetta kuvaillaan yleisesti keskimääräistä vahvemmaksi, ja myös palvelualoilla tilanne on kohentunut tavanomaista paremmaksi.

Myös yritysten suhdanneodotukset seuraavaa puolta vuotta kohtaan ovat myönteisiä etenkin teollisuudessa ja palveluissa. Kasvun ennustetaan nopeutuvan lähikuukausina kaikilla päätoimialoilla.

Yleisiä suhdannenäkymiä mittaava saldoluku vahvistui teollisuudessa lukemaan +18 (heinäkuussa +16) ja palvelualoilla lukemaan +20 (+16). Rakentamisessa saldoluku laski –2:een (heinäkuussa +18), minkä EK arvioi johtuvan osin kausiluonteisista syistä.

Teollisuuden tilauskanta keskimääräistä vahvempi

Teollisuuden saamien uusien tilausten määrä kasvoi alkusyksyllä tuntuvasti. Tilauskanta on teollisuudessa hieman keskimääräistä vahvempi, rakentamisessa lähellä keskitasoa. Teollisuudessa 86 prosentilla vastaajista on koko kapasiteetti hyödynnettynä.

Työvoiman määrä on kasvanut etenkin teollisuudessa ja palveluissa, ja loppuvuoden aikana henkilöstömäärän ennakoidaan yhä kasvavan.

Barometri paljasti rekrytointivaikeuksien yleistyneen. Rakentamisessa ja palveluissa ne olivat jo yleisin toiminnan este. Kaikista vastaajista 23 prosenttia kärsi rekrytointiongelmista.

EK:n johtaja Jussi Mustonen arvioi positiiviseksi sen, että Suomessa on päästy muutaman tahmean vuoden jälkeen samaan suhdannenousuvaiheeseen kuin muukin Eurooppa. Hän painotti, että jatkossakin on syytä pitää huolta Suomen työmarkkinoiden kilpailukyvystä.

EK tiedusteli lokakuussa arvioita suhdannekehityksestä loppuvuoden aikana ja vuoden 2018 alussa. Kyselyyn vastasi 1 270 yritystä, jotka työllistävät Suomessa reilut 260 000 henkilöä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi