Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Listautumiset kiinnostavat piensijoittajia

Myös vanhoihin tunnettuihin yhtiöihin on syksyn aikana virrannut sijoitusrahaa.

Terveystalo Oyj:n Ilkka Laurila (vas.) ja toimitusjohtaja Yrjö Närhinen soittivat Nasdaq-kelloa tilaisuudessa, jossa Terveystalo listautui Helsingin pörssin päälistalle. Vierestä seurasi Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman. Kuva: Vesa Moilanen

Kun uusi pörssisijoittaja etsii sopivaa sijoituskohdetta, hän todennäköisimmin pistää rahansa joko suureen ja tunnettuun tai sitten pörssiin vasta listautumassa olevaan yhtiöön. Näin arvioivat Uutissuomalaisen haastattelemat sijoitusalan ammattilaiset.

- Arvioni on, että sijoituksia virtaa toisaalta vanhoihin tunnettuihin firmoihin ja toisaalta uusien pörssiyhtiöiden listautumisiin, Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen sanoo.

Nordnetin kautta syys-lokakuussa osakemerkintöjä teki 4 500 uutta sijoittajaa. He suosivat eniten Nokiaa, toiseksi suosituin oli pelifirma Rovio ja kolmanneksi suosituin Terveystalo. Kaksi viime mainittua ovat vasta listautuneet Helsingin pörssiin.

- Uusien sijoittajien kuuden kärjessä on kolme tuoretta, vasta listautunutta pörssiyhtiötä. Voidaan sanoa, että näistä on tulossa uuden sijoittajasukupolven kansanosakkeita, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju sanoo.

Myös Nordeasta ja OP:sta kerrotaan tunnettuuden ja uutuusarvon merkitsevän sijoitusvalinnoissa.

- Lisäksi kasvussa on vastuullinen sijoittaminen. Halutaan tehdä niin sanottuja vihreitä valintoja, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen sanoo.

Kurssit nousseet kauan

Tällä hetkellä monen suomalaisen yhtiön kurssi Helsingin pörssissä hipoo historian korkeimpia lukemia niin, että osakesijoittajaa jo huimaa. Ollaanko nyt siis jo niin korkealla, että osakkeisiin ei kannata enää rahojansa laittaa?

Toisaalta korot ovat laahanneet pitkään niin matalalla, että rahojen sijoitustileillä makuuttaminenkaan ei näytä houkuttelevalta. Mikä siis neuvoksi, jos sukanvarteen on jäänyt vähän jotakin?

Lahtisen mukaan osakkeiden pitkään jatkunut kurssinousu kannattaa tiedostaa, mutta toisaalta osakkeisiin ei kannata olla sijoittamattakaan. Jaksottaminen on Lahtisen mukaan valttia.

- Jos nyt harkitsee osakesijoittamisen aloittamista, kannattaa aloittaa ennemmin kuin myöhemmin. Mutta kerralla ei kannata sijoittaa kaikkia rahojaan, vaan jaksottaa sijoittamistaan niin, että osakkeita tulee ostettua myös silloin, kun kurssit laskevat. ”All in” -tyyppisesti ei kannata lähteä mukaan, kun jossakin vaiheessa kurssit voivat tulla alaskin, Lahtinen neuvoo.

Samansuuntaisen neuvon antaa OP:n säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen.

- En piensijoittajana käyttäisi liikaa energiaa siihen, että mietin oikean hetken löytymistä, vaan tekisin sijoituksia hajautetusti eri aikoina.

Suomalaisten suuryhtiöiden Lahtinen arvioi kiinnostavan sijoittajia siksi, että useimmat niistä toimivat maantieteellisesti hajautetusti.

- Toisaalta ne tulevat myös sijoittajille ensimmäisenä mieleen, pienempiä ei välttämättä edes tunneta, Lahtinen sanoo.

Mitä omistajat tekevät?

Helsingin pörssiin on listautunut tänä vuonna kaikkiaan kahdeksan yhtiötä. Näistä jokaisen osakeannit on tähän mennessä ylimerkitty.

Lahtisen mukaan viime vuosina listautuneet yhtiöt eivät ole myöhemminkään pettäneet sijoittajiaan, vaan ovat nousseet listautumisen jälkeenkin.

- Listautumiset eivät näytä olleen räikeitä rahastuksia, vaan siellä on yhtiöitä, jotka ovat nostaneet arvonsa moninkertaisiksi, kuten esimerkiksi aiemmin listautuneet Siili Solutions ja Verkkokauppa.com, Lahtinen kertaa.

- Toisaalta listautujien turnauskestävyyttä ei ole vielä suhdanteen yli testattu, Oksaharju muistuttaa.

Listautuvien yhtiöiden osakkeet eivät ole automaattisesti ”halpoja”, vaikka takana ei ole pitkää kurssinousua. Oksaharju neuvoo niitä, jotka harkitsevat listautuvien yhtiöiden osakkeiden ostamista, katsomaan mitä yhtiöiden vanhat omistajat tekevät.

- Listautumisia voi sanoa olevan karkeasti kahdenlaisia: niitä, joilla on tarkoitus kerätä lisää rahaa liiketoiminnan kehittämiseen ja niitä, joissa rahat menevät vanhan pääomistajan taskuun, Oksaharju sanoo.

Syksyn kiinnostavat osakkeet

Näitä osakkeita piensijoittajat ostivat syksyllä Nordnetin kautta.

Alla on listaus osake- ja rahastovälittäjä Nordnetiin syys-lokakuussa (1.9.-16.10.2017) avattujen suomalaisten piensijoittajien uusien tilien suurimmista osakeomistuksista. Otos vastaa reilua 4 500:aa piensijoittajatiliä. Sijoitukset ovat suuruusjärjestyksessä.

1. Nokia

2. Rovio (uusi listayhtiö)

3. Terveystalo (uusi listayhtiö)

4. Fortum

5. Nordea

6. Titanium (uusi listayhtiö)

7. Telia

8. UPM

9. Kone

10. Sampo

Uusille tileille sijoitettiin yhtiöstä riippuen uuteen listautujaan keskimäärin 1 000-1 200 euroa per salkku.

Katri Nieminen / Uutissuomalainen
@
Iida Tiihonen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi