Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Fredrik Reinfeldt Lahdessa: Kuka johtaa maailmaa, jos Amerikka vetäytyy?

Ruotsin ex-pääministeri Fredrik Reinfeldt pohtii maailman johtamista aikana, jolloin omat rajat kiinnostavat maita enemmän kuin yhteistyö. Trump uhkaa purkaa, minkä Truman rakensi. Kiina rynnistää ykkössijalle, mutta emme tiedä, mitä se lopulta tavoittelee. Putinin kelkka kääntyi Lahden kokouksen jälkeen.

Fredrik Reinfeldt kertoi maailman hyvistä ja huonoista uutisista. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden Messujen järjestämä Business Day oli valinnut teemaksi talouden ja johtajuuden muutokset. Tapahtuma järjestettiin nykymuodossa neljännen kerran.

Perjantain puhujat pohtivat taloutta ja johtamista koko maailman näkökulmaa.

Kerrotaan ensin hyvät uutiset Fredrik Reinfeldtin suulla. Hän on Ruotsin entinen pääministeri ja nyt ammattipuhuja ja Bank of America Merrill Lynchin neuvonantaja.

- Maailman talous on paremmassa kunnossa kuin koskaan. Kasvu on vahvaa ja työttömyys vähenee.

Tätä ennen päästiin suurenmoiseen saavutukseen, kun maailman kaikkein köyhimpien lukumäärä onnistuttiin puolittamaan vuosina 1990-2010, vaikka väkiluku samaan aikaan kasvoi.

- Toivon, että tämä kehitys olisi pysyvää, mutta mikään ei koskaan ole pysyvää.

Trump vs Truman

Tämä pitää paikkansa erityisesti tämän hetken maailmanpolitiikassa. Reinfeldt otti esimerkin Yhdysvalloista.

- Truman ja Trump ovat samantapaisia nimiä, mutta aivan eri persoonia, hän vertasi kahta Yhdysvaltain presidenttiä. Harry S. Truman oli vallassa vuosina 1945-1953.

- Toisen maailmansodan jälkeen Truman ehdotti: perustetaan Nato, YK ja WTO. Olemme eläneet niiden kanssa yli 70 vuotta, mutta nyt ne ovat uhattuina. Donald Trump haluaa purkaa yhteisiä sopimuksia ja sanoo: Amerikka ensin, suljetaan rajat ja rakennetaan muuri.

Vuonna 2006 tapasin Lahdessa erilaisen Putinin. Fredrik Reinfeldt

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat on myös ollut maailmanpolitiikan ykkösmahti. Jos se nyt haluaa luopua johtajuudesta, kuka tulee tilalle, kyseli Reinfeldt, ja vastasi itse:

- Kiina menee eteenpäin. Presidentti Xillä in idea: hän investoi maailmalle, rakentaa rautateitä ja satamia Kiinaan ja muualle. Hän haluaa yhdistää Kiinan ja Euroopan. Jonain päivänä Kiina on maailman ykkönen. Mutta mitkä ovat Kiinan arvot?

Vahva johtaja on vetovoimainen

Euroopassa jyrää samanlainen rajanvetoilmiö kuin Yhdysvalloissa: Britannia haluaa eroon EU:sta, Skotlanti irti Britanniasta ja Katalonia eroon Espanjasta. Venäjällä taas Vladimir Putin vahvistaa valtaansa ja siirtää rajoja.

- Kävin Lahdessa edellisen kerran vuonna 2006. Tapasin silloin erilaisen Putinin, muisteli Reinfeldt Lahdessa pidettyä EU-huippukokousta, jolloin hän oli Ruotsin pääministeri. Tuolloinen Putin oli halukas yhteistyöhön EU:n ja jopa Naton kanssa.

Reinfeldt näkee kaikissa maissa saman ilmiön, joka on ihmiselle luontainen. Siinä ihmiset hakevat turvaa lähiympäristöstään ja vahvasta johtajasta.

Jopa oma kärsimys unohtuu, kun johtaja vakuuttaa sen olevan ulkopuolisten syytä.

- Tukholmassa ei enää näy venäläisiä turisteja. Kun ei ole kontaktia, paranoia (vainoharhaisuus) kasvaa. Se on kierre, joka vie alaspäin.

Missä kolmas vaihtoehto?

Britannian EU-ero vaikuttaa paitsi kauppasuhteisiin, myös Euroopan puolustukseen. Britannia on nyt EU:n suurin sotilasmahti.

- Ero on vaikea 44 vuoden yhteisen elämän jälkeen. Neuvottelut vievät vuosia, eikä tulos ole selvä, Reinfeldt näkee.

Ruotsissa Reinfeldt on tunnettu maahanmuuttomyönteisyydestään. Hän perustelee näkemystään maan ikärakenteella. Eläköityvää kansanosaa kohden on yhä vähemmän työssäkäyviä ikäluokkia. Nuoretkin tulevat työmarkkinoille vasta lähes 30-vuotiaina.

- Ihmiset vastustavat sekä maahanmuuttoa että pitempää työssäoloaikaa. Kun kysyn, mikä on kolmas vaihtoehto, kukaan ei kerro.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X