Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Nyt ei olla köyhiä eikä kipeitä - juhlapukujen hinnat 200-800 euroa

juhlapukukauppa käy kuumana. Itsenäisyyden juhlavuosi näkyy naisten juhlamekoissa: suosikkiväri on Suomen lipun sininen, vanhojenpäiväpuvuissa samppanja.

Pinja Peltonen sovitti vanhojentanssipukua Juhla-asu Kavaljeerissa. Äiti Tiina Peltonen avusti. Kuva: Mirja Hussain

Juhla-asut käyvät nyt poikkeuksellisen hyvin kaupaksi Lahdessa. Suomen itsenäisyyden juhlavuosi lisää kysyntää, ja nuorten vanhojenpäiväpukujen kauppakin on käynyt vilkkaana.

- Tuntuu siltä, että juhlia on todella paljon, ja niihin halutaan panostaa. Nyt eivät miehetkään enää mene vanhalla puvulla juhlimaan, vaan hankitaan uutta, Kekäleen Lahden myymäläpäällikkö Marita Stenbrink kertoo.

Tummien pukujen lisäksi miehet ovat ostaneet juhliin smokkeja ja frakkeja. Stenbrink kertoo, että puvun lisäksi miehet ostavat yleisesti myös ”koko paketin” eli paidan, solmion, taskuliinan ja vyön. Monet hankkivat samalla myös villakangastakin ja hatun.

Iso hintahaitari

Naisten juhlapuvuissakaan ei säästellä. Suomi100-teema näkyy erityisesti sininisen värin suosiona niin Kekäleessäkin kuin muissakin kaupoissa.

- Sininen väri ja suomalaisen työn merkitys korostuu meidän asiakkaidemme valinnoissa, byMarjan myymälävastaava Hanna Kaitila kertoo.

ByMarjan naisten juhla-asut valmistetaan Suomessa. Kaitilan mukaan tänä vuonna monet haluavat ostaa uuden juhlavaatteen, eivätkä enää mennä vanhalla. Pukujen hinnat vaihtelevat 200 eurosta 800 euron mittatilauspukuihin.

- Uniikit, esimerkiksi linnanjuhliin suunnitellut asut ovat sitten asia erikseen.

Linnanjuhlien ja muiden itsenäisyyspäiväjuhlien kutsut tulevat perille yleensä loka-marraskuun vaihteessa. Sen jälkeen alkaa monilla puvun etsintä.

Sinistä ja valkoista myydään nyt paljon juhlapuvuissa, Irma Thyni kertoo. Kuva: Mirja Hussain

Tyllipukuja tytöille

Tyttöjen vanhojenpäiväpukujen sesonki alkaa hyvissä ajoin, heti koulujen alettua elokuussa. Anni Lindeberg on tullut Boutique F.irmaan katselemaan pitkiä tyllipukuja vanhojenpäiväksi. Hänestä puku saa maksaa enintään 300 euroa. Muutama sopivanoloinen löytyy, mutta Lindeberg jää vielä miettimään. Hän on kierrellyt muuallakin ja varannut jo kerran Haloselta turkoosin mekon.

- Netistä en halua tilata.

F.irman yrittäjä Irma Thyni kertoo, että vanhojenpäivätansseihin valmistautuvat suosivat edelleen prinsessamaisia tyllipukuja, mutta sifonkipuvutkin ovat lisänneet suosiotaan. Tällaisten pukujen uusimmat ja kalleimmat mallit maksavat vajaat 500 euroa. Tarjousrekistä löytyy muutamia sadalla eurolla. Lisäksi monet hankkivat vannealushameen.

Lahtelaiset pukeutuvat rohkeammin juhliin, entistä useammin täyspitkään pukuun. Yrittäjä Jenny Nilsson

- Sitten tytöt usein pyytävät vaikka joululahjaksi huivin, kengät tai tekoturkisboleron.

Irma Thyni kyselee asiakkailtaan, mihin juhliin nämä ovat menossa. Ei uteliaisuuttaan, vaan antaakseen asiakkaille tilaisuuden loistaa puvullaan.

- En myy samaan kouluun kahta samanväristä pukua.

Olkaimettomien iltapukujen rinnalle on tullut paljon kevyiden olkaimien ja näyttävien yläosien pukuja. Kuva: Mirja Hussain

Helsingistä tulla Lahteen ostoksille

Aikuistenkin juhlainto näkyy Thynin liikkeessä. Pukuja on tällä viikolla hankittu muun muassa lauantaiseen yrittäjäjuhlaan Sibeliustalolle.

- Juhlapukeutumiseen halutaan nyt panostaa myös kotona. Olen myynyt pitkiä iltapukuja kotijuhliin.

Saman on huomannut Glamour-liikkeen yrittäjä Jenny Nilsson.

- Lahtelaiset pukeutuvat rohkeammin juhliin, entistä useammin täyspitkään pukuun. Lahteen tullaan myös ostoksille muualta, meillä käydään jopa vanhojenpäivän pukuja etsimässä Helsingistä, Nilsson kertoo.

Suosikkiväri on sininen, mutta lilan ja vihreän sävyissäkin löytyy pitkiä iltapukuja Boutique F.irmasta. Kuva: Mirja Hussain

Helsingissä outlet-tapahtuma

Juhla-asu Kavaljeerissa myydään nyt naisten juhla-asuja alennettuun hintaan, koska liikkeen yrittäjä on vaihtumassa. Liikkeessä myydään ja vuokrataan myös miesten juhla-asuja.Pinja Peltonen on tullut äitinsä Tiina Peltosen kanssa etsimään vanhojentanssipukua. Muutamaa kokeillaan, mutta etsintä jatkuu.

- Hätävarana on sekin ratkaisu, että ommellaan puku itse, Tiina Peltonen sanoo.

Hän on huomannut, että Facebookissa jotkut haluavat lahjoittaa aiemmin käyttämiään vanhojenpäiväpukuja.

- Aivan mahtavaa, että tällaista tapahtuu. Puvut ovat kuitenkin aika kalliita.

Tänä viikonloppuna jotkut vanhojenpäiväpuvun etsijät suuntaavat Lahdesta Helsinkiin maahantuojien outlet -tapahtumaan, joka on kiertänyt jo usealla paikkakunnalla tänä syksynä.

- Me ostamme kokonaisia juhlapukuvarastoja. Myymme vain tapahtumissa ja kalleimmat puvut maksavat 199 euroa, tapahtumajärjestäjä Hanna Koskinen kertoo.

Prinsessapukuun saa näyttävyyttä vannealushameella. Kuva: Mirja Hussain
Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X