Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Päijät-Hämeessä odotettavissa suurhakkuut

Metsien hakkuut ovat Päijät-Hämeessä ennätysvauhdissa, mutta tahdin pitää vielä kiristyä. Maisemat ovat jo avartuneet Asikkalan Aurinkovuorella. Kuva: Pirjo Kamppila

Eteläisen Hämeen metsien hakkuut näyttävät hälyttävän suurilta. Kasvu ei ehdi hakkuukoneiden perässä. Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen johtaka Jari Yli-Talonen näkee asian kuitenkin toisin päin: metsiin tarvitaan raju nuorennusleikkaus.

Etelä-Hämeen metsät ovat jo tehokäytössä. Vain Kymenlaaksossa metsän kasvusta jäi vähemmän käyttämättä vuosina 2011-2013, kertoo Luonnonvarakeskuksen tilasto.

Kanta- ja Päijät-Hämeessä tahti on vain kiristynyt tämän jälkeen. Hakkuut ovat jo ylittäneet kasvun ja olivat viime vuonna ennätyssuuret.

Uhkaavalta näyttävä kehitys ei kuitenkaan lainkaan huoleta Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen johtajaa Jari Yli-Talosta. Päinvastoin, määrien pitää vielä kasvaa:

- Nyt pitäisi sada purettua 1960-1990-lukujen säästöjä. Hakkuut olivat vähäiset 1990-luvun lopulle asti.

Nuorennusleikkaus

Hakkuusäästöistä seuraa vinoutunut ikäjakauma:

- Metsät vanhenevat: yli puolet Päijät-Hämeen metsistä on varttunutta, ja 70 prosenttia on uudistuskypsää 10-15 vuoden kuluttua.

Metsänhoidon tavoitteena on, että sekä yksityisellä tilalla että suuremmilla alueilla on eri-ikäistä metsää. Yli-Talonen ennakoi, että lähivuosina metsistä pitäisikin hakata 10-15 prosenttia yli kasvun, jotta ikäjakaumaa saadaan oikaistua. Tavoitteeseen pääsy vaatii 30 vuotta.

Kuva: Anssi Hietamaa

Uusi huoli nuorista

Kaksi kolmannesta ikääntyneistä metsistä on kuusikoita. Etenkin Lahden eteläpuolella niissä on usein lahoa.

Hakkuista seuraa uudistustöitä ja nuoren metsän hoitoa. Näitä töitä on ennestäänkin rästissä huomattava määrä. Yli-Talonen onkin huolissaan, mistä löytyy tekijöitä hoitotöihin.

Onni on, että pienpuulle syntyy uutta käyttöä, kun Lahti Energia alkaa polttaa haketta vuonna 2019.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X