Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Yhä useampi suomalainen omistaa sijoitusasuntoja - "Erityisesti nuorten asuntoihin sijoittavien määrä kasvaa"

Pienemmissä kaupungeissa runsas asuntorakentaminen voi heikentää asuntojen hinta- ja vuokrakehitystä.

Kuva: Suvi Lantta

Yhä useampi suomalainen saa vuokratuloja sijoitusasunnosta.

Verohallinnon tilastojen mukaan noin viisi prosenttia eli yhteensä noin 260 000 suomalaista ansaitsi vuokratuloja osakehuoneistosta vuonna 2015.

Vuosien 2010 ja 2015 välillä eli kuudessa vuodessa vuokratulojen saajien määrä on kasvanut yli 35 000 henkilöllä eli lähes 16 prosentilla.

Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva arvioi, että kiinnostus asuntosijoittamiseen on kasvamassa.

- Erityisesti nuoria asuntosijoittajia on tullut lisää, hän toteaa.

Sijoituskohteena asunnot ovat Koro-Kanervan mukaan nostaneet suosiotaan osittain turbulentin pörssitilanteen takia.

- Asunnot koetaan usein turvallisemmaksi ja tasaisemmaksi sijoituskohteeksi kuin osakkeet, hän sanoo.

Myös alhaiset lainankorot ovat houkutelleet asuntosijoittajia.

Verohallinnon tilastot vuokranantajien määrästä loppuvat tällä hetkellä vuoteen 2015, mutta Kiinteistönvälittäjien Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila arvioi, että kiinnostus asuntosijoittamiseen ei näyttäisi viime vuonna ja tänä vuonna suinkaan laskeneen, vaan päin vastoin lisääntyneen. Arvionsa hän perustaa asuntojen kasvaneisiin kauppamääriin ja voimakkaasti kasvaneeseen asuntotuotantoon.

Kaupungeissa on eroja

Yhä useampi suomalainen on vuokranantaja. Kuva: Pekka Seppänen

Myös tulot osakehuoneistojen vuokraamisesta ovat kasvaneet reippaasti vuosien 2010 ja 2015 välillä. Verohallinnon tilastojen perusteella suomalaisten ansaitsemat vuokratuotot ovat kasvaneet noin 25 prosentilla eli noin 1,04 miljardista eurosta noin 1,29 miljardiin euroon kuudessa vuodessa.

Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Antti Kekäläinen arvioi, että tulot ovat kasvaneet, koska vuokrat ovat nousseet nopeammin kuin asuntojen hinnat.

Runsas asuntorakentaminen saattaa kuitenkin tulevaisuudessa vähentää vuokrien nousupainetta.

- Rakentaminen on nyt ennätyksellisen vilkasta, mikä lisää tarjontaa. Vuokrien nousu onkin kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä ollut hieman maltillisempaa, noin 2,5 prosentin vuosivauhtia, Kekäläinen toteaa.

Asuntosijoittamista Kekäläinen pitää silti edelleen turvallisena sijoitusmuotona varsinkin kasvukeskuksissa.

Sen sijaan pienemmissä kaupungeissa runsas asuntorakentaminen voi hänen mukaansa vaikuttaa varsinkin asuntojen arvonnousuun.

- Meillä on nyt viimeisen vuoden aikana ollut paljon uudistuotantoa, mikä on kääntänyt vuokrien kehitystä joissakin kaupungeissa laskuun, Koro-Kanerva toteaa.

Suomen vuokranantajat on arvioinut, että parhaiten vuokratuottoa ja asuntojen arvonnousua tuottavia kaupunkeja ovat tänä vuonna Vaasa, Jyväskylä, Kokkola, Kuopio ja Helsinki. Sen sijaan vähiten tuottavia ovat Porvoo, Kouvola, Lappeenranta, Joensuu ja Kotka.

Velkavipu voi olla riski

Moni on hankkinut vuokra-asuntoja suurella velkavivulla, mikä lisää sijoitusriskiä, jos asuntojen hinnat putoavat tai velan korot nousevat. Kekäläinen arvioi, että Euroopan talouden kasvaessa on todennäköistä, että reaalikorot nousevat ainakin nollaan, jopa sen yli.

Koro-Kanerva muistuttaa, että myös asuntosijoittajan pitää tuntea riskit ja mieluiten hajauttaa sijoituksiaan.

- Meidän suosituksemme on, että aika nopeasti pitäisi pyrkiä tilanteeseen, jossa velan suhde asunnon arvoon on vähintään 50/50, hän sanoo.

Katri Nieminen / Uutissuomalainen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X