Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Ministeri lapioi laastia Kymijärven voimalan työmaalla

Peruskiven muurauksen yhteydessä betoniin upotettiin terässäiliö, jossa oli kolikoita ja päivän sanomalehtiä. Säiliötä täyttivät projektipäällikkö Mika Timonen (vas.), kaupunginjohtja Jyrki Myllyvirta, ministeri Kimmo Tiilikainen ja Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara. Kuva: Rebecca Lapveteläinen

Lahden energiayhtiön suurhanke, Kymijärvi III -voimalayksikkö eteni perjantaina peruskiven muurausvaiheeseen. Perustustyöt käynnistyivät jo syksyllä.

Ensimmäisen annoksen laastia lapioi asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk).

Hän onnitteli Lahtea energiakäännöksestä, joka on valtionkin tavoitteena: hiili vaihdetaan uusiutuvaan energiaan.

Toinen kiitoksen aihe on voimalaitoksen edistyksellinen tekniikka: savukaasut pestään, hukkalämpö otetaan talteen ja tuhkat kierrätetään takaisin metsiin.

Kaikki laitetoimittajat ovat maailman parhaita. Projektipäällikkö Mika Timonen

- Energiatehokkuus paranee peräti yli sataan prosenttiin!, kehui Tiilikainen Lahden ihmettä. Luonnonvastaiseen lukuun päästään laskennallisesti juuri lämmön uudelleen käytöllä ja syntyvän kosteuden hyväksikäytöllä.

Myös veden kierto on lähes suljettu ja Vesijärveen pääsee vain puhdasta vettä. Kaikki tämä yhdessä tekee lahtelaisesta lämpövoimalasta ainutlaatuisen ainakin Euroopassa. Lahti Energian uudisvoimala käynnistyy lokakuussa 2019, ja sitä ennen suljetaan vanha osa Kymijärvi I. Se aloitti vuonna 1975.

Lyhyt takaisinmaksuaika

Investoinnin hinta on 165 miljoonaa euroa. Sen takaisinmaksuaika on kahdeksan vuotta, arvioi projektipäällikkö Mika Timonen.

Aiemmassa kakkosvoimalassa on ollut vaikeuksia käyttää suunnitelmien mukaisesti pelkkää lajiteltua energiajätettä. Sekaan on syötetty puujätettä.

Uudessa voimalassa ei pitäisi olla lastentauteja, Timonen vakuuttaa.

- Kaikki laitetoimittajat ovat maailman parhaita.

Voimalan työmaalle tulee parhaimmillaan jopa 500 työntekijää. Tällä hetkellä pääluku on noin 70.

Kuva: Anssi Hietamaa

Varautuu sähköön

Kolmosvoimala tuottaa noin puolet Lahden ja Hollolan kaukolämmön tarpeesta. Loput saadaan II-osasta, joka käyttää lajiteltua energiajätettä.

Kymijärven voimalan kolmosyksikkö tuottaa ainakin alussa vain kaukolämpöä, kun taas nykyinen ykkösvoimala on sekä lämpö- että sähkölaitos. Periaatteessa tällainen yhdistelmävoimala on tehokas, mutta nykyinen sähkön alhainen hinta ei kannusta sen tuotantoon.

Lahti Energia kuitenkin varautuu omaan sähköntuotantoon tulevaisuudessa. Sitä varten hankitaan höyrykattilalaitos, jonka osuus kokonaisuudesta on noin 60 miljoonaa euroa. Sähköntuotannon aloittamiseen tarvitaan sen jälkeen vain turbiinit, jotka voidaan sijoittaa tyhjilleen jäävään vanhaan I-osaan.

Tuulta ja ydinvoimaa

Itse tuotetun sähkön sijaan Lahti Energia saa tuulisähköä ja ydinvoimaa omakustannushintaan osakkuusyhtiöistään.

Yhtiön toimitusjohtaja Eero Seesvaara vieraili torstaina Porissa, jossa Suomen Hyötytuuli-yhtiö otti käyttöön maailman ensimmäisen jääolosuhteisiin suunnitellun merituulipuiston.

Ydinsähköä saadaan omakustannushintaan valmistumassa olevasta Olkiluoto 3 -voimalasta ja suunnitteilla olevasta Fennovoiman ydinvoimalasta. Olkiluodon on määrä valmistua ensi vuonna ja venäläistaustaisen Fennovoman voimalan 2024.

- Näistä Lahti Energia saa noin neljänneksen sähkön tarpeestaan, arvioi Seesvaara.

Kamerat käytössä

Uuden voimalan energia on peräsin metsähakkeesta sekä sahojen ja sellutehtaiden sivutuotteista.

Energiapuuta kerätään metsästä pääosin alle 60 kilometrin säteellä Kymijärveltä. Haketta toimittaa viisi eri yhtiötä

Töiden etenemistä voi seurata webbikameroiden välityksellä täällä

Kymijärvi III

Hiilestä hakkeeseen

Lahti Energia-yhtiö rakennuttaa parhaillaan Kymijärven voimalaitosalueelle uutta, biopolttoaineella toimivaa lämpölaitosta.

Polttoaine on pääasiassa metsähaketta.

Kymijärvi III valmistuu syksyllä 2019. Tällöin se korvaa 1970-luvulla käyttöön otetun kivihiililaitoksen eli Kymijärvi I:n.

Laitoksen kokonaisinvestointi on 165 miljoonaa euroa.

Se rahoitetaan lainalla, jota saatiin puoliksi Euroopan investointipankilta EIB:ltä ja puoliksi Pohjoismaiden investointipankilta NIB:ltä, eli molemmilta 75 miljoonaa euroa.

Valtiolta saatiin lisäksi kolme miljoonaa euroa investointitukea

Kymijärvi II -laitos valmistui vuonna 2012. Hinta oli 160 miljoonaa euroa. Se käyttää polttoaineenaan erikseen kerättyä energiajätettä ja jätepuuta.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X