Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kun herratkin haravaan tarttuivat - tavoitteena saada 12 000 pankkilaista päiväksi vapaaehtoistyöhön

Päijät-Hämeen Osuuspankki kannustaa väkeään vapaaehtoistyöhön, eivätkä pomot luistaneet rivistä. Toimitusjohtaja Timo Laine ja hallituksen puheenjohtaja Jorma Pitkälä urakoivat päivän Vesijärven hyväksi.

Päijät-Hämeen Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Jorma Pitkälä ja toimitusjohtaja Timo Laine tarttuivat haravaan yhteisen hyvän nimissä. Kuva: Viena Kytöjoki

Aurinko paistaa Hollolassa Laitialan uimarannalla. Sädehtivä ilme loistaa myös Risto Kauhalan kasvoilta. Hän on tänään saanut johtaa herrojen siivoustöitä "kansakoulupohjalta”. Haravan varteen ovat tarttuneet Päijät-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtaja, kauppaneuvos Timo Laine ja pankin hallituksen puheenjohtaja, maakuntaneuvos Jorma Pitkälä.

Laine on jättänyt konttorihommat ja Pitkälä eläkepuuhansa osallistuakseen päivän verran Vesijärven kunnostukseen. Niittokone on tehnyt raskaimman osuuden ruovikon raivaamisesta jo edeltävänä päivänä.

- Koneella ei saa kaikkea ruovikkoa raivattua. Aika kattava kerros tässä oli ennen kuin herrat rupesivat aamulla hommiin, vapaaehtoistyötä Vesijärven ystävät ry:ssä tekevä Kauhala kuvailee.

Palkallinen päivä

Auringonpaisteen takia herrat eivät ole rantahommiin hakeutuneet. He osallistuvat OP Ryhmän 100 vuotta vapaaehtoistyötä -hankkeeseen. Tavoitteena on, että koko henkilökunta, 12 000 ihmistä, tekisivät päivän vapaaehtoistyötä. Pankki maksaa työntekijöilleen palkan vapaaehtoispäivän ajalta.

Tähän mennessä OP:n hankkeen kautta työtä on tehty yli 31 vuoden verran. 100 vuoden työpanos tarkoittaa, että työpäiviä kertyy 22 000.

Laine ja Pitkälä halusivat tehdä vapaaehtoistyönsä nimenomaan Vesijärven hyväksi.

- Vesijärvi tarvitsee jatkuvaa hoitoa, muuten rehevöityminen uhkaa, Laine ja Pitkälä toteavat.

Herrat raivasivat ruovikkoa Laitialan uimarannalla. Kuva: Viena Kytöjoki. Kuva: Viena Kytöjoki

Pari puhelua kuitenkin

Haravan kanssa kahlaaminen ja ruovikkojätteen kerääminen ei ole tuntunut liian rankalta fyysisesti. Tämän tapaisiin töihin kaksikko on tottunut vapaa-ajalla ja Pitkälä myös työssään maanviljelijänä - tästä työstä hän on tosin jo eläkkeellä.

Laine myöntää, että on vastannut päivän aikana muutamiin puheluihin. Kiireelliset asiat täytyy hoitaa ulkohommissakin.

Kiireelliset asiat täytyy hoitaa ulkohommissakin. Toimitusjohtaja Timo Laine

- Osuuspankki on pitkään tukenut Vesijärvisäätiötä eli siinä mielessä tämä oli luonteva vapaaehtoispäivä.

Vesijärvellä niitetään kesällä ruovikkoa kolmenkymmenen hehtaarin alalta. Kesäniitto on tärkeää siksi, että sillä saadaan ravinteita vähennettyä järvestä.

Laine ja Pitkälä halusivat tehdä vapaaehtoistyönsä nimenomaan Vesijärven hyväksi. Kuva: Viena Kytöjoki.

Monenlaisia hommia

Päijät-Hämeen Osuuspankissa väestä puolet on tähän mennessä osallistunut kampanjaan ja tehnyt päivän vapaaehtoistyötä. Vesijärvi on houkuttanut muitakin kuin pomoporrasta.

- Vapaaehtoisia on ollut esimerkiksi messuilla auttamassa, Vesijärvisäätiön ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen kertoo.

Haravahommiin pankin väkin on tarttunut myös kaupungin puistoissa.

- Lisäksi on osallistuttu jättipalsamin kitkemiseen, autettu eläinsuojeluyhdistyksessä, kansallisen veteraanipäivän juhlassa ja urheiluseurojen tapahtumissa, kudottu sukkia pelastusarmeijalle, käyty lapsia leikittämässä perhetuvalla ja päiväkodeissa, markkinointiassistenttti Kirsi Hallikainen luettelee.

Hän ei ole kuullut, että kellään olisi ollut tylsä päivä vapaaehtoisena. Jotkut ovat päättäneet jatkaa vapaaehtoisena vapaa-ajallaan.

Hintaa ei paljasteta

Mitä tämä kaikki maksaa pankille? Mitä on 12 000 ihmisen päivän palkka euroissa? Tätä ei OP Ryhmän yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Tuuli Kousa halua kommentoida.

- Talkooperinne kuuluu osuuspankkeihin. Meitä ei olisi, ellei aikoinaan olisi ollut suurta vapaaehtoisten joukkoa.

Suomi 100

Vapaaehtoistyö

Osuuspankkiryhmä kannustaa työntekijöitään tekemään tämän vuoden aikana päivän vapaaehtoistyötä.

Palkallinen vapaaehtoistyöpäivä on osa OP:n lahjaa 100-vuotiaalle Suomelle. Ehdotus vapaaehtoistyön tekemisestä on lähtöisin henkilöstöltä.

OP on perustanut hiiop100.fi-sivuston vapaaehtoistoiminnan kohtaamispaikaksi. Sivustolla on myös laskuri, josta näkee, kuinka paljon vapaaehtoistyötä tähän mennessä on sivuston kautta tehty. Eilen lukema oli yli 31 vuotta.

Vastaavaa Suomi 100-hanketta ei Suomen Yrittäjien mukaan ole muissa yrityksissä meneillään. Yrittäjäjärjestöllä ja Suomen Partiolaisilla on Suomi 100 -kampanja, jossa yrittäjät auttavat lippukuntia metsäretkien järjestelyissä. Apu voi olla esimerkiksi kuljetusta tai retkimateriaaleja.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X