Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Nurmimehu maittaa sioille, korvaa soijaa

Nurmen viljelyala on tänä vuonna suurempi kuin 20 vuoteen, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilasto. Ilmiölle voi olla monta selitystä peltojen tukipolitiikasta näennäisviljelyyn. Valtaosa nurmesta korjataan lehmien säilörehuksi.

Tulevaisuudessa nurmikasveille voi löytyä uutta käyttöä sikaloista.

Luken tutkimusprofessori Marketta Rinne kertoo hankkeesta, jossa selvitetään nurmesta puristetun mehun käyttöä sikojen rehuna.

Innofeed-hankkeessa on tarkoituksena korvata ruokinnassa käytettyä tuontisoijaa, mutta samalla monipuolistaa peltoviljelyä ja kohentaa tilojen taloutta.

- Pienimuotoisessa kokeessa siat joivat mehua mielellään. Se ei ole yhtä laadukasta kuin soija, mutta voi korvata siitä osan.

Mehua voi juottaa myös naudoille.

Käytännössä mehu irrotettaisiin tiloilla säilörehusta puristimilla. Jäljelle jäävä kuituaines voidaan syöttää lehmille tai käyttää biokaasuksi.

- Teknisesti mikä tahansa on mahdollista, mutta talous on ongelma. Soija on halpaa. Siksi hankkeessa tarkastellaan myös ympäristöä. Nurmi parantaa pellon rakennetta, ja nurmeen voidaan käyttää enemmän lantaa kuin viljapeltoon.

Lannan levitysalan puute on monesti ongelma suurilla tiloilla. Nurmi myös kasvaa hyvin Suomen viileässä ja sateisessa kesään. Sen hehtaarisadot ovat suuremmat kuin viljan.

Nurmijalostamot kiinnostavat muuallakin kuin Suomessa, Rinne tietää. Mehun puristus ei kuitenkaan ole käytännön mitassa yleistä missään.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi