Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

No onkos tullut joulu? YIT-fuusio oli ilouutinen Lemminkäisen omistajille

Etelä-Suomen Sanomien toimittaja summaa, mitkä tekijät vaikuttivat Lemminkäisen ja YIT:n sulautumiseen yhdeksi yhtiöksi. Selitystä haetaan muun muassa kasvunopeudesta ja kannattavuudesta.

YIT on iso asuntorakentaja myös Lahdessa. Lemminkäsen hankkeisiin kuuluvat muun muassa asfaltoinnit, tiehankkeet ja kerrostalot. Kuva: Leevi Vähälä

Lemminkäisen päätyminen YIT:n kylkeen on muutaman tekijän summa.

Kolmelle tekijälle on yhteistä, että ne kaikki ovat aiheuttaneet omistajissa tyytymättömyyttä.

1. Kasvu on puuttunut. Vaikea Venäjä ja kiristynyt kilpailu ovat johtaneet siihen, että viime vuosina sekä YIT:n että Lemminkäisen liikevaihdot ovat supistuneet.

Lemminkäisen, jonka painopiste on nykyään asfaltissa ja infrahankkeissa, liikevaihdosta on vuosina 2015-2016 sulanut peräti 300 miljoonaa euroa.

Suomi rakentaa enemmän kerrostaloja kuin vuosikymmeniin, mutta kilpailu kiristyy.

Keskisuuriksi kasvavat rakennusliikkeet Pohjola Rakennus, Lehto, Fira ja lahtelainen SSR ovat kymmenien prosenttien kasvuillaan napanneet entistä isomman osan markkinoista.

2. Kannattavuus on ollut välttävää. YIT ja Lemminkäinen ovat kahden viime vuoden aikana tahkonneet nettovoittoa yhteensä 100 miljoonaa euroa reilun prosentin liikevaihdosta.

Paras suoritus on ollut YIT:n kolmen prosentin nettotulos vuonna 2015.

Parempia tuloksia on luvattu, mutta jälkiviisaasti voi todeta, että omistajat eivät ole olleet ainakaan liian hätäisiä fuusiotoimissaan.

3. Pörssikurssit ovat kaukana loiston ajoista. Liittyminen osaksi YIT:tä olikin juhannusviikon joululahja Lemminkäisen omistajille.

Lemminkäisen osake kallistui maanantaina pörssin auettua 40 prosenttia. Myös YIT vahvistui.

Lemminkäisen viimeisin osinko oli vuosikymmenen parhain ja osake vahvistui viime vuonna 15 eurosta 20 euroon. Hyvämuistisia omistajia tämä ei ehkä tyydytä: ennätyskurssi 50 euroa on jo kymmenen vuoden takaa.

YIT:n kurssi vahvistui vuodessa viidenneksen, mutta on kaukana huipustaan, 20 eurosta vuodelta 2007. Ennen fuusiouutista oltiin 7,5 eurossa, joka on vain puolet 2010-luvun parhaista päivistä.

Muutoksen piti tulla, ja olihan taustalla yksi oikein hyvä yleinen syy.

Yhtiöt täydentävät toisiaan kohtalaisen hyvin.

Maan johtaviin kuuluva talonrakentaja YIT saa kylkeensä maan johtaviin kuuluvan, myös Lahdessa tutun asfalttiyhtiön sekä talon- ja tienrakentajan.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X