Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kolme merkkiä kertoo pörssin suunnan: osakkeissa on vielä "pieni ylipaino"

Sijoittajat pohtivat, kauanko noususuunta jatkuu. Korjausliikkeen alkaminen on vain "ajan kysymys".

DNA on vasta Suomen kolmanneksi suurin teleoperaattoriyritys, mutta yhtiön osake on alkuvuonna noussut pörssissä selvästi enemmän kuin kilpailijoiden Elisan ja Telia Companyn osakkeet. Kuva: Tomi Parkkonen

Helsingin pörssi kolkuttelee vaihteeksi 10 000 pisteen rajaa - ensimmäisen kerran sitten toukokuun 2008.

Kymppitonni ei ole läheskään ennätys, sillä Helsingin pörssin yleisindeksi kävi 18 303 pisteessä Nokia-huuman aikaan vuonna 2000.

Merkkipaalua - joku voisi puhua jopa haamurajasta - kuitenkin lähestytään, kun tavoitellaan reilut yhdeksän vuotta sitten vallinnutta kurssitasoa.

Kuluva vuosi on ollut Helsingin pörssissä nousujohteinen: yleisindeksi on noussut vuoden alusta 10 prosenttia. Meno on ollut selvästi parempaa kuin aiempina vuosina.

Sijoittajat ovat laumaeläimiä. varainhoidon johtaja Tom Liljeström

Yksi mittari nousi jo ennätykseen

Moni muistaa vielä finanssikriisiä edeltävät tapahtumat. Vuoden 2007 lopulla yleisindeksi oli vielä yli 11 000 pisteessä.

Kurssit laskettelivat alamäkeä jo pitkään ennen finanssikriisin puhkeamista alkusyksyllä 2008.

Finanssikriisi romahdutti kurssit joka puolella, ja Helsingissä pohjat katsottiin 6. maaliskuuta 2009, jolloin yleisindeksi oli 4 110.

Pörssin kurssitasoa voi mitata monilla muillakin mittareilla kuin yleisindeksillä.

Nokia-ennätykset voi puhdistaa pois katsomalla painorajoitettua Cap-indeksiä. Helsingin Cap löi jo 25. huhtikuuta 2017 kaikkien aikojen ennätyksensä vuodelta 2007. Painorajoitus tarkoittaa sitä, että yhden osakkeen painoarvo indeksissä on enintään 10 prosenttia, kun Nokian vaikutus yleisindeksiin oli enimmillään jopa 70 prosenttia.

Sijoittaja sietää epävarmuutta "harvinaisen hyvin"

Helsingin pörssin yleisindeksi on kevään 2009 jälkeen reilusti yli kaksinkertaistunut.

Nousu osakemarkkinoilla on jatkunut yhtäjaksoisesti yli kahdeksan vuoden ajan, ja 10 000 pisteen rajapyykki saatetaan ennen pitkää ylittää.

Vienon talouskasvun vireeseen päässyt Suomi kenties herättää ulkomaisten sijoittajien kiinnostuksen. Helsingin pörssissä on myös useita Venäjän-kauppaan kytkeytyneitä yrityksiä. Mikäli Venäjän talous kohenee vastaisuudessa, näkyy sekin suomalaisyritysten välityksellä Helsingin pörssissä.

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju pitää nykyistä nousua liiankin tasaisena. Hänen mukaansa korjausliike alaspäin on ”ajan kysymys”.

- Sijoittajat sietävät tällä hetkellä epävarmuutta harvinaisen hyvin.

Harvassa ovat halvat

Moni miettii, voiko nousu vielä jatkua, varsinkin kun korkotaso on jo pitkään ollut poikkeuksellisen matala.

- Harva omaisuuslaji on enää edullisesti hinnoiteltu. Matala korko vetää osakkeita ja kiinteistöjä ylälaitaan, myöntää LähiTapiolan varainhoidon johtaja Tom Liljeström.

Yhtiön mallisalkussa osakkeet ovat kuitenkin myös tämänviikkoisen tarkastelun jälkeen ”pienessä ylipainossa” suhteessa korkopapereihin.

Varainhoitoyritys tarkastelee painotuksia kuukausittain kolmen seikan perusteella. Kullakin seikalla on sama kolmasosan painoarvo.

Kolme merkkiä kertoo suunnasta

Ensimmäinen asia on arvostustaso. Se on kansainvälisesti vertaillen korkea.

New Yorkin pörssin keskeinen osakeindeksi Dow Jones on tehtaillut kesänä aikana ennätyksiä. Helsingissä yleisindeksi on edelleen selvästi alle vuosituhannen alun huipun.

Toinen tarkastelun kohde ovat suhdanteet. Ne luovat pohjaa osakkeiden arvostukselle. Maailmantalouden ja -kaupan kasvu on vauhdittunut viime vuodesta lähtien, ja myös Suomessa talouden käyrät osoittavat ilahduttavasti kohti koillista.

Kolmas tärkeä asia Liljeströmin mukaan on markkinoiden suunta eli momentum.

- Sijoittajat ovat laumaeläimiä. Jos monet poistuvat markkinoilta, suunta muuttuu.

Onko korkosijoitus vaihtoehto?

Yhdysvaltain keskuspankki Fed päätti viikolla ohjauskoron nostamisesta.

Korko nousi neljännesprosenttiyksiköllä 1,0-1,25 prosenttiin. Samalla keskuspankki ilmoitti, että toinen nosto on tänä vuonna mahdollinen viime aikojen heikoista talousluvuista huolimatta.

Nousevat korot tarjoavat uuden vaihtoehdon pörssiosakkeiden rinnalle.

Euroopassa korot pysynevät ennallaan. Oksaharju uskoo, että mantereella pysytellään vielä elvytyksen tiellä.

- Fedin toimiin nähden Euroopassa kuljetaan pari vuotta jäljessä. Kysymys kuuluukin, ehditäänkö Euroopassa nostaa korkotasoa lainkaan ennen seuraavaa taantumaa.

DNA johtaa teleyhtiöiden kurssinousua

Teleoperaattori DNA:n kurssi on nousukiidossa. Nousu on ollut lähes katkeamatonta viime vuoden lopulta asti, jolloin DNA listautui Helsingin pörssiin. Ainoastaan maaliskuussa kurssi notkahti hetkellisesti.

Analyytikoiden mukaan etenkin viime kuukausina tapahtuneeseen nousuun on kolme selvää syytä.

Ensinnä DNA:han kohdistuu odotuksia ylimääräisestä osingonjaosta.

Kaksi muuta syytä koskevat myös muita teleoperaattoreita. Niiden kurssit ovat nousseet huhtikuusta lähtien.

Epävarmuus roaming-maksuista on purkautunut. Operaattorit ovat ilmoittaneet kielteisten vaikutusten jäävän niille vähäisiksi.

DNA:n, Elisan ja Telian välillä ei ole merkittävää hintakilpailua, mikä heikentäisi kannattavuutta. DNA tosin julkistaa liittymähintansa vasta myöhemmin kesäkuussa. Uusien hintojen ei kuitenkaan uskota horjuttavan teleoperaattoreiden tasapainoa. Vakaus niiden välillä ei katkaise nousukiitoa.

DNA on paistatellut analyytikoiden suosiossa hyvän tovin.

Sijoittajien mielipidettä heijastelevan Stonder-palvelun perusteella sijoittajista yli puolet suosittelee osakkeiden hankkimista.

DNA:n osake kiinnostaa omakohtaisesti monia päijäthämäläisiä. Lahtelainen PHP Holding, jolla on maakunnassa yli 40 000 osakkeenomistajaa, on toiseksi suurin omistaja DNA:ssa.

Kuva: Juha Peurala
Pörssi

Voitto, romahdus ja rakettinousu

Pörssiosakkeiden hintoja kuvaavat indeksit ovat nousseet keväästä 2009 alkaen. Sijoittaja on voinut tehdä voittoa lähes millä tahansa osakkeella.

Helsingin pörssin painorajoitettu Cap-indeksi on jopa kolminkertaistunut.

Kaikki osakkeet eivät ole kuitenkaan nousseet. Tällä välillä on ollut muun muassa Tiimarin konkurssi ja Talvivaaran Kaivososakeyhtiön romahdus, joissa omistajat ovat menettäneet paljon rahaa.

Tämän viikon isoja muuttujia ovat olleet tulosvaroittaja Tokmanni, jonka osake menetti kevään aikana puolet arvostaan sekä Pöyry, jonka osake hyvien uutisten ansiosta pulskistui puolella alle kuukaudessa.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
Samuli Niinivuo
samuli.niinivuo@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X