Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Tallukka palaa jälleen hotelliksi - kadonneet portaat harmittavat yhä lähialueen asukkaita

Kalevi Gran palauttaa hotellinsa hotelliksi. Kuva: Leevi Vähälä

Perinteikkään Hotelli Tallukan tarina jatkuu Asikkalassa. Hotelli- ja ravintolatoiminta käynnistyy uudelleen 30. kesäkuuta, kun turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen toiminta tiloissa on päättynyt. Keskus sulkee ovensa kesäkuun alussa.

- Hotelli avataan asteittain remontin valmistumisen ja tilojen käyttöönoton tahdissa. Kesäkuun lopussa saadaan jo noin 40 huonetta hotelliasiakkaille. Samaan aikaan aloitamme myös Tallukan lounastarjoilun, kertoo hallituksen puheenjohtaja Kalevi Gran.

Kyseiset huoneet tulivat viimeiseksi vastaanottokeskuksen käyttöön. Niissä tarvitaan vähiten remonttia. Kaikkiaan hotellissa on satakunta huonetta.

Ketjuista irrallaan

Tallukka on aikoinaan rakennettu kokoushotelliksi, ja kokoustoiminta pääsee jälleen käyntiin syksyn alussa. Myös perinteiset tiistaitanssit aloitetaan syyskuun alussa.

Heikki Akkanen ja Juha Anttilainen siirtävät vanhaa ovea pois remontin tieltä. Kuva: Leevi Vähälä

Hotellin henkilökunta koostuu pääasiassa vanhoista työntekijöistä. Kiireaikana työskentelee samassa vuorossa jopa 20 henkilöä.

Tallukka ei liity mihinkään hotelliketjuun. Varaus tapahtuu internetissä booking.com-palvelun kautta.

- Ensimmäinen varaus saatiin heti avausuutisen jälkeen.

Gran kuvaa hotellin hintaluokkaa edulliseksi. Nettisivujen mukaan kahden hengen huone maksaa heinäkuun alun viikonloppuna 82 euroa yö.

Kaupunkihotelleissa on kesälomien aikaan tavallista edullisempaa. Lahden Seurahuone veloittaa samaan aikaan noin 120 euroa ja Scandic Lahti 111 euroa. Matkakoti Patriassa kaksi henkilöä yöpyy 56 eurolla.

Ei uimahallia

Uutta on karavaanialue noin 20:lle vaunulle. Paikka on tarkoitettu tilapäiseen yöpymiseen.

Matkailijoiden käyttöön avautuvat jälleen myös uima-allas ja kuntosali.

Uima-allas oli aiemmin rajoitetusti myös asikkalalaisten käytössä. Jatkosta sovitaan kunnan kanssa syyskuussa, lupaa Gran. Yleistä uimahallia siitä ei kuitenkaan tule.

- Siinä on paljon velvoitteita.

Kuntosaliin ovat tervetulleita muutkin kuin hotellin asiakkaat.

Pentti Kettunen ja muut sviittien omistajat suuttuivat rakennuksen uudesta käytöstä. Asiasta tehtiin salainen sopimus syksyllä. Kuva: Katja Luoma

Vaikea hotellibisnes

Tallukan mäellä toimii monta yhtiötä. Rakennuksen omistaa kiinteistöyhtiö, ja toimintaa alkaa uudelleen pyörittää Maisema 24. Yksityisille myydyt sviitit muodostavat oman kiinteistöyhtiönsä. Kalevi Gran istuu kaikkien yhtiöiden hallituksissa.

Vastaanottokeskusta on pyörittänyt Tallukasta riippumaton, vuonna 2015 perustettu Kotouma-yhtiö.

Maisema 24 on vastannut keskuksen yötoiminnoista. Tämän yhtiön tulos oli tappiollinen vuosina 2013-2015 ja niukasti voitolla tilikaudella 2016.

Suuren hotellin pyörittäminen maaseudulla ei ole helppoa.

Tilastokeskuksen mukaan Päijät-Hämeen hotellien käyttöaste oli viime vuonna 44 prosenttia, kun koko maan keskiarvo oli 53 prosenttia.

Tallukan pihaan johtavat portaat purettiin kahteen kertaan joulukuussa 2015. Kuva: Sami Kuusivirta

Vastarintaa monelta taholta

Helppoa ei ollut myöskään Tallukan vuokraaminen toisenlaiseen majoituskäyttöön. Vastaanottokeskuksen tulo herätti kunnassa äänekkään ja näkyvän vastalauseiden ryöpyn. Arvostelijoihin liittyi myös silloinen kunnanjohtaja Juri Nieminen.

Vastaanottokeskuksen avaus viivästyi viikolla, kun tiloja yritettiin polttaa joulun alla 2015. Kuva: Mirja Hussain

Gran lupaa esitellä hotellia ja suunnitelmiaan yleisölle 8. heinäkuuta.

- Vietämme kello 12 alkaen ”Koko kylä kylässä” -päivää.

Toni Fillppula perusti Asikkalaan erityisen turvajoukon alkuvuonna2016. Sen toiminta jäi lyhytaikaiseksi. Kuva: Mirja Hussain

Portaiden puute haittaa

Hotellin pihalta johtavat puuportaat lähistön asuinalueelle. Portaiden askelmat katosivat juuri ennen vastaanottokeskuksen avaamista.

Portaiden katoaminen on hankaloittanut Tallukan naapureiden elämää, koska portaita pitkin pystyi oikaisemaan kauppoihin ja bussipysäkille. Itse vastaanottokeskuksesta tai sen asukkaista ei ole ollut haittaa, vakuuttavat kotipihoiltaan tavoitetut vääksyläiset.

Iina Laakson kauppamatka piteni, kun oikopolun portaat katosivat yllättäen. Kuva: Leevi Vähälä

Iina Laakso etsi maanantaina kissaansa hotellin alapuolisesta metsiköstä. Häntä on harmittanut porraspolun purkaminen, mutta muuten elämä on soljunut entisellään viime 1,5 vuoden aikana. Portaiden purku on paikallisten tekoja, hän epäilee.

- Pelkoja oli, mutta ne eivät ole toteutuneet. En ole ollut heidän kanssaan tekemisissä, mutta bussipysäkillä ja Tallukan pihassa olen heitä nähnyt. Kohteliaita he ovat.

Laakso olettaa, että rauhallisuuden syy on siinä, että Tallukassa on paljon lapsiperheitä.

Tallukan asukkaista ei ole ollut harmia, mutta vastaanottokeskus laski alueen kiinteistöjen hintoja, arvelee Olli Tapanainen. Kuva: Leevi Vähälä

Olli Tapanainen ymmärtää syyn joidenkin naapureidensa äkäisyyteen.

- Talojen ja tonttien hinnat putosivat alas. Nyt en osaa sanoa tilannetta.

Teini-ikäisen tyttären isä myöntää alussa pelänneensä, että Tallukan asukkaita tulee takapihoille. Kaikki on kuitenkin sujunut rauhallisesti.

Nuoret tuholaiset

Talonsa jätekatoksen kunnostustalkoissa ahertanut porukka on yksimielinen: vaikka Tallukassa on ollut 250 asukasta, se ei ole aiheuttanut heille mitään muutosta. Asukkaita on tuskin näkynyt.

Tallukan mainostaulu sotkettiin ensin pakolaisvastaisella ja sittemmin myönteisellä iskulauseella. Kuva: Katja Luoma

Sen sijaan portaiden purku harmittaa. Yrjö Tirronen oli aikoinaan talkoolaisena rakentamassa portaita. Hän myös kiinnitti askelmat uudestaan, kun ne ensimmäisellä purkukerralla oli heitetty metsään. Kolmatta kertaa hän ei enää lupaa tehdä, vaikka kadonneet askelmat löytyisivätkin.

Purkajiksi koko porukka epäilee paikallisia nuoria. Heidät on nähty myös läheisellä leikkikentällä paikkoja rikkomassa.

Sen sijaan Tallukan lapset ovat leikkineet hiekkalaatikolla aivan siististi.

Marko Lehto oli pidetty johtaja vastaanottokeskuksessa. Hän sai kuitenkin potkut toukokuussa 2015. Kuva: Sami Kuusivirta
Asukkaat epäilivät ruuan olevan vanhentunutta viime marraskuussa. Kuva: Mirja Hussain
Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi