Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Moni sähköauton ostaja kaipaa neuvoja - uusi opas auttaa

Kuva: Juha Tanhua

Ladattavat autot yleistyvät. Moni kuluttaja kaipaa perustietoa täyssähköautoista ja ladattavista hybrideistä sekä erilaisista lataustavoista ja -standardeista.

Motiva ja alan toimijat ovat laatineet oppaan helpottamaan päätöstä ladattavan auton hankinnasta.

- Erilaiset latausstandardit ja -tavat aiheuttavat monesti hämmennystä, tietää johtava asiantuntija Vesa Peltola Motivasta.

Markkinoilla on useita täyssähköautoja ja ladattavia hybridejä, ja myös kotilataukseen sopivia latausasemia on jo hyvin saatavilla.

Motiva julkaisi viime keväänä ympäristöministeriön rahoittaman yksityisten kiinteistöjen latauspisteoppaan. Huhtikuussa valmistui myös video, jossa annetaan vinkkejä latauspisteiden rakentamiseksi yksityisissä kiinteistöissä.

Pikalataus on usein maksullista

Ladattavien autojen etuina ovat ajon päästöttömyys ja hiljaisuus, hyvä energiatehokkuus sekä mahdollisuus käyttää uusiutuvaa energiaa. Suomessa sähköntuotannon päästöt ovat pienempiä kuin maissa, joissa sähkö tuotetaan lähinnä hiilivoimalla.

Sähköautoilu on myös energiakustannuksiltaan edullista. Sähkökäyttöisiä autoja voidaan ladata peruslatauksella, pikalatauksella ja tilapäisesti myös hidaslatauksella. Peruslataukseen käytetään sähköautoille suunniteltua pistorasiaa ja pistoketta.

Pikalataus on mahdollista lähinnä julkisilla latausasemilla, joita rakennetaan koko ajan lisää. Julkiset latauspisteet sijaitsevat esimerkiksi pysäköintialueilla, kauppakeskuksissa, huoltoasemilla tai kadunvarressa. Pikalataus on useimmiten maksullista.

Sähköautoja voi ladata tilapäisesti myös lämpötolpasta tai vastaavasta kotitalouspistorasiasta.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi