Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

SSR Group nousi isojen yritysten joukkoon Lahdessa - kuuluu kärkirakentajiin myös Pohjanmaalla

Salpausselän Rakentajat tekee Lahden Tonttilaan kymmeniä uusia vuokra-asuntoja Ultivista-yhtiölle. Kuva: Kalle Puttonen

Rakennuskonserni SSR Groupin ensimmäinen täysi vuosi oli täynnä tapahtumia. Konserni kasvoi 56 prosenttia nousten 117 miljoonan euron liikevaihdolla lähelle kymmenen suurimman lahtelaisyrityksen joukkoa.

- Markkinaosuuksia on hankala laskea, mutta olemme varmaan rakennusyhtiöistä Lahdessa ja Päijät-Hämeessä kolmen suurimman joukossa, ehkä kärjessäkin. Pohjanmaalla olemme rakentajista 3-5 suurimman porukassa, laskee SSR Groupin toimitusjohtaja Tapani Pöyry.

Suuruusjärjestys ei ole liikkeenjohtajalle tärkein kysymys, mutta kasvu on toki tavoitteena.

Vuodesta 2014, jolloin toimialue oli käytännössä Päijät-Häme, liikevaihto on yli kolminkertaistunut.

- Pyrimme normalisoimaan kasvua. Tavoite on lähivuosina kasvaa reilut 20 prosenttia vuodessa, tiivistää Arto Kukkonen, joka aloitti viime syksynä konsernin rahoitusjohtajana ja varatoimitusjohtajana.

Rahoituksen riittävyys on keskeinen tekijä hurjasti kasvavalle konsernille useine alueyhtiöineen. Konserni näki päivänvalon toukokuussa 2015, joten viime vuosi oli ensimmäinen täysi tilivuosi.

Vuonna 2016 rahaa nielivät yhtiöiden ylösajo ja rakennusprojektit, joissa kustannukset syntyvät etupainotteisesti ja tuotot vaiheittain rakennustöiden edistyessä.

Toimitusjohtaja Pöyry on tyytyväinen noin neljän miljoonan euron liikevoittoon ja kolmen miljoonan euron tulokseen ennen veroja ja tilinpäätössiirtoja.

Konsernin omavaraisuus 28 prosenttia on normaalin rajoissa. Henkilömäärä on kasvanut 275:een. Lahdessa kirjoilla on reilut 120.

Helsinkiä rakentamaan

Lahtelaiskonsernin tulos kestää vertailun muiden rakennusyhtiöiden kanssa.

Muita nousevia ja kasvavia rakentajia ovat esimerkiksi Lehto ja Pohjola Rakennus.

Tällaisille suurten rinnalla vielä pienehköille yrityksille on avautunut tilaa maakuntakeskuksissa, joista jotkut isot rakentajat ovat vetäytyneet keskittyäkseen pääkaupunkiseudun valtaviin hankkeisiin.

Helsingin suunta on myös SSR:lle tärkeä. Arto Jokisen johtama ja osaomistama SSR Uusimaa voi piankin nousta konsernin suurimmaksi alueyhtiöksi ohi lahtelaisen Salpausselän Rakentajien, joka tekee noin 60 miljoonan euron liikevaihtoa.

SSR Uusimaa voitti äskettäin Kojamon (entisen VVO:n) kanssa ison rakennuskokonaisuuden Helsingin Laajasalossa. Tavoite on rakentaa 210 kohtuuhintaista asuntoa. Kohde on yksi suurimmista. Lahdessa on rakentumassa Nuorisosäätiölle 250 asuntoa.

SSR:n alueorganisaatio koostuu emoyhtiön pääomistamista ja alueen henkilöstön, lähinnä johdon, osaomistajista yrityksistä.

Tampereen ja Porin seuduilla rakentava Länsi-Suomi on Lahden ja Uudenmaan rinnalla kolmas iso alueyhtiö.

Pohjanmaan on vajaat puolet Lahden koosta ja Lapissakin on jo muutamia kohteita.

Itä-Suomi eli Kuopio ja Joensuu sekä Kaakkois-Suomi eli Lappeenrannan seutu ovat vasta kasvunsa alussa.

Kuusankoskella toimii SSR Infra, joka erikoistuu maarakentamiseen ja purkuihin. Yhtiölle voi tulla jokin rooli esimerkiksi Lahden eteläisen ohitien työmailla.

Entä Oulu ja Jyväskylä?

Omistus on pysynyt ennallaan. SSR Groupin pääomistaja Mika Wileniuksella on 51 prosentin osuus. Hänen lisäkseen hallitukseen kuuluvat omistajat Jorma Tamminen, Tapani Pöyry ja Kari Kangas sekä talon ulkopuolelta Marko Nokka.

Alueyhtiöiden verkko kattaa lähes koko maan.

- Emme ole vielä Jyväskylässä ja Oulussa. Ensin pitäisi löytää sopivat henkilöt ja työmaa, jolla lähteä liikkeelle. Katsellaan, Pöyry toteaa.

Kuva: Anssi Hietamaa
Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi