Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Perheyritys Orfer on kuin Suomi: sata täyteen

Orferin lipputangossa liehuvat firman omat liput ja niiden keskellä sinivalkoinen Suomi 100 -juhlalippu. Se sopii tähän yhteyteen ja vuoteen erityisen hyvin, sillä Orferilla on nyt töissä yli sata henkilöä. Puolen vuoden sisään on palkattu parikymmentä uutta.

Automaatio on tuonut Orimattilaan uusia työpaikkoja, tietää toimitusjohtaja Paul Stucki. Kuva: Juha Peurala

EL-kori, Raute, Teknoware, Entop, Makron ja Peikko ovat viimeisen vuoden aikana ottaneet yhteensä yli sata uutta työntekijää henkilöä, kertoo aluepäällikkö Jari Kinnunen Teknologiateollisuus ry:stä. Nämä ja Orfer ovat edustettuna liiton Päijät-Hämeen alueen johtokunnassa.

- Luvuissa eivät ole mukana kesätyöntekijät, mutta lisäksi kiireitä on paikattu vuokratyöntekijöillä paikattu kiireitä. Esimerkiksi Peikolla oli viime vuonna keskimäärin 45 vuokratyöntekijää.

Orfer suunnittelee ja valmistaa automaattisia robottijärjestelmiä, joissa yhdistyy robotti ja kuljetuslinjasto. Linjoilla voi liikkua kahvipaketteja, jogurttipurkkeja tai mitä tahansa pakkauksia, joihin robotit voivat tarttua ja liikuttaa. Robotit ovat japanilaisia, mutta kokonaisuudet suunnitellaan, valmistetaan ja ohjelmoidaan Orimattilassa.

Tässä tapauksessa siis automaatio on lisännyt työpaikkoja.

Tämän ohessa Orferilla toimii myös perinteinen konepaja, jossa valmistetaan tuotteita sekä itselle että alihankintana muille.

Henkilöstön kasvu on seurausta perheyrityksen suuresta satsauksesta automaation soveltamiseen ja myyntiin. Se on saanut lisää tilaa omista halleista ja sen valmistamiseen on myös vuokrattu tilaa entisestä kutomoyhtiö Virkkeestä.

Emilia Albrecht ohjelmoi robottia tarttumaan jogurttipurkkeihin. Kuva: Juha Peurala

Satsaus vientiin

Kasvu on seurausta laajasta kehityshankkeesta, jossa käytiin läpi niin tuotteet, tuotanto kuin markkinointi ja vientikin. Viiden vuoden kehitystyö on maksanut noin miljoona euroa. Lähes kaikki on työt ja koneet on tehty omin voimin. Ostettuna hinta olisi ollut moninkertainen.

- Olemme satsanneet vientiin, tiivistää tavoitteen toimitusjohtaja Paul Stucki.

Se tarkoittaa esimerkiksi ensiesiintymistä Saksassa järjestettävillä pakkausmessuilla toukokuussa.

Tämän vuoden liikevaihdoksi tavoitellaan 15:tä miljoonaa euroa. Siinä on 50 prosentin kasvu edellisvuoteen nähden.

Esimerkiksi Venäjä on suuri mahdollisuus. Orfer on tehnyt sopimuksen venäläisyhtiön kanssa, joka ryhtyy markkinoimaan Orferin laitteistoja sikäläisille leipomoille.

Myös kotimaahan on lähdössä suuria toimituksia.

Robotiikan kysyntä on nousussa, ja erinomaiset työntekijämme ovat ratkaisseet monia ongelmia haastavassa ympäristössä. Orferin toimitusjohtaja Paul Stucki

Oppisopimuksen tehnyt Emilia Albrecht on yksi Orferin uusista työntekijöistä. Hän harjoittelee ohjelmoimaan robottia, joka liikuttelee vedellä täytettyjä muovipurkkeja. Niissä on tutun meijeriyhtiön logot.

Sähköasentaja Phillip Brohmin käsissä valmistuu lisäpätkä jo olemassa olevaan kuljetuslinjaan Pohjanmaalla. Brohmin tie Orimattilaan on ollut mahdollisimman pitkä, sillä hän on kotoisin Uudesta Seelannista, joskin on asunut jo pitkään Lahden seudulla.

Molemmat olivat vastikään Ranskassa asentamassa sinne Orferin järjestelmää.

Vastikään uutisoitiin, että Valmet pestaa jopa tuhat uutta työntekijää autotehtaalleen Uuteenkaupunkiin. Myös autojen valmistus on pitkälti automatisoitu, mutta muuta yhteyttä Orferilla ja Valmetilla ei ole.

Automaatio kuitenkin häivyttää työkustannusten merkitystä.

Tehokkaan valmistustekniikan ja automaation avulla suomalainen elintarviketeollisuus pystyy kilpailemaan tuonnin kanssa, Stucki muistuttaa. Se taas vaikuttaa muuhunkin ruokaketjuun ja työpaikkoihin.

Ville Ahlqvist ja Phillip Brohm kokoavat jatko-osaa asiakkaan linjastolle. Kuva: Juha Peurala

Tarjolla etäyhteys

Orfer on etäyhteydessä laitteisiinsa myös linjastojen myynnin jälkeen, jos asiakas niin haluaa. Etäyhteydellä voidaan valvoa koneiden toimintaa ja jopa korjata ongelmia.

Koneet viestivät myös keskenään, mitä kutsutaan iot-ilmiöksi (internet of things eli esineiden internet).

Orferin yhteistyökumppaneina ovat ohjelmistotalo Tieto ja lahtelainen hitsauslaitevalmistaja Kemppi.

Esineiden internetin vaikutuksia voidaan vasta arvailla.

- Uskon, että tämän asian suhteen jotakin muuttuu totaalisesti sekä teollisuudessa että kotitalouksissa viiden vuoden aikana, näkee Stucki.

Siinä maailmassa Orfer aikoo pärjätä Suomessa saaduilla opeilla:

- Robotiikan kysyntä on nousussa, ja erinomaiset työntekijämme ovat ratkaisseet monia ongelmia haastavassa ympäristössä. Suomessa on hyvää osaamista ja suomalaisilla insinööreillä hyvä maine.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X