Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Vesipäivän kunniaksi: Lahti teki kaupat pullottamotontista monacolaisen sijoittajan kanssa

Lahtelaista hanavettä lasiin. Sijoittaja Guy-Alain Mierczuk ja Lahti Aquan toimitusjohtaja Martti Lipponen valmistautuivat nostamaan maljoja viime marraskuussa sopimusjulkistuksen kunniaksi. Kuva: Mirja Hussain

Suuren vedenpullottamon perustaminen Lahteen etenee. Monacolaisen sijoittajan Guy-Alain Mierczukin edustama yritys ja Lahden kaupunki ovat tehneet - kansainvälisen vesipäivän kunniaksi - kaupan Kallio-Pietilänkadun tontista.

Hanke tuli julkisuuteen viime marraskuun lopulla kaupungin vesiyhtiön Lahti Aquan tiedotustilaisuudessa.

Kaupungin tekninen ja ympäristölautakunta hyväksyi joulukuun puolivälissä yksimielisesti kiinteistön myynnin 600 000 euron hinnalla. Ostaja vastaa lisäksi tontilla olevien varastorakennusten purkamisesta.

Rakennustyöt tarkoitus aloittaa jo kesällä

Kolmen hehtaarin tontilla on rakennusoikeutta 15 000 kerrosneliötä. Kauppaehtojen mukaan ostajan on toteutettava vähintään 4 000 kerrosneliön laajuinen uudisrakennus vuoden 2019 loppuun mennessä.

Mierczuk aikoo perustaa Lahteen suomalaisen yrityksen, jonka tavoitteena on toimittaa pullotettua pohjavettä kansainvälisille markkinoille. Kaupungin vesiyhtiö Lahti Aqua toimittaa tehtaan tuotantoon käsittelemätöntä pohjavettä enintään 1 000 kuutiometriä päivässä, jolloin kulutus olisi 365 miljoonaa litraa vuodessa.

Tehtaan rakentaminen on tarkoitus aloittaa kesällä 2017. Laitos aloittaisi toimintansa kesällä 2018.

Uusi suuri asiakas

Aiottu pullottamo saa vetensä Lahti Aquan vedenottamolta Kärpäsestä. Ostaja on sitoutunut maksamaan lähes 400 000 euroa maksavan siirtoputken pullottamotontille Kallio-Pietilään.

- Veden riittävyys on turvattu. Sovittu määrä on noin kaksi prosenttia yhtiön nykyisestä kapasiteetista (tuotantokyvystä) ja noin prosenttia kaikista vesiluvista, Lahti Aquan toimitusjohtaja Martti Lipponen kertoi marraskuussa sopimusta julkistettaessa. Pullottamo kuuluu vesiyhtiön kymmenen suurimman asiakkaan joukkoon.

Lipponen arvioi Lahti Aquan saavan uuden asiakkaan vedenostoista tuloa kaikkiaan 300 000-400 000 euroa vuodessa.

"Tällaista tuotetta ei ole vielä markkinoilla"

Guy-Alain Mierczuk on monacolainen yksityissijoittaja. Hän kertoi investoivansa Lahteen, koska Suomessa on maailman paras vesi ja Lahdessa Suomen paras vesi.

Suomen vaihtoehto oli alkuvaiheessa Surinam Etelä-Amerikan pohjoisreunalla. Valinta oli monacolaisesta näkökulmasta helppo, koska Suomi on lähellä, vain kolmen tunnin päässä.

- Lähtökohtana on Suomen puhdas luonto, ja sen kautta syntyvä luonnon pohjavesi, jolle uskomme olevan kysyntää kilpailuilla vesimarkkinoilla; tällaista tuotetta ei vielä markkinoilla ole, sijoittaja Mierczuk perusteli uutta liiketoimintaansa.

Koko tuotanto menisi vientiin, ensiksi Eurooppaan ja Arabiemiraatteihin ja myöhemmin Pohjois-Amerikkaan ja Kiinaan, mikäli kaavailut toteutuvat.

Sijoittaja edustaa Alliance Partners -ryhmää, jolla on kolmen miljardin euron sijoituspääoma. Pääosa siitä on sitoutuneena kiinteistöihin eri puolilla maailmaa. Ryhmän varoilla on muun muassa rakennettu pakolaisten majoitustiloja Saksan valtiolle Saksaan.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi