Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kasvavat budjetit lupaavat lihavampia aikoja puolustusteollisuudelle

PIA:n hallituksen puheenjohtajan Olli Isotalon mukaan kyselyt ja aktiivisuus maailmalta ovat lisääntyneet. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Kasvavat puolustusbudjetit maailmalla ja odotuksissa olevat mittavat lähivuosien hankinnat Suomessa lupaavat kasvua suomalaiselle puolustusvälineteollisuudelle.

Alan etujärjestön PIA:n hallituksen puheenjohtajan Olli Isotalon mukaan puolustusbudjettien kasvulla maailmalla on ehdottomasti positiivinen vaikutus suomalaiselle puolustusvälineteollisuudelle.

Hänen mukaansa vientikauppoja suurempi vaikutus on kuitenkin tulossa olevilla suurilla puolustusvoimien hankinnoilla, kuten hävittäjähankinnoilla.

Isotalon mukaan kyselyt ja aktiivisuus maailmalta ovat lisääntyneet. Hankintaprosessit alalla ovat kuitenkin pitkiä ja tämän takia kysynnän kasvu ei vielä näy kovin konkreettisesti alan liikevaihdossa ja tilauksissa. Hän ennakoi, että tilauksissa vauhdittumista alkaa näkyä pikku hiljaa.

– Ensi vuonna voi alkaa jo näkyä merkkejä tilauspuolella, Isotalo sanoo.

Yksittäisillä projekteilla iso merkitys

Suurin pelaaja Suomen puolustustarviketeollisuudessa on selvästi Patria, joka haukkaa ison osan alan viennistä. Isotalon mukaan suomalaisen puolustustarviketeollisuuden liikevaihto on noin 700 miljoonaa euroa. Tähän sisältyy muun muassa Patrian panssariajoneuvoja, Nammon ampumatarvikkeita sekä Sakon kiväärejä.

– Ohjelmistojen osuus on alalla kasvanut huomattavasti, Isotalo huomauttaa.

Isotalo arvioi, että puolustusvälineteollisuuden kasvu voi lähivuosina olla vauhdikasta. Vaikka puolustusbudjetit maailmalla kasvavat, niin Isotalon mukaan kysyntä ei ole "räjähtämässä käsiin". Hän muistuttaa, että Suomessa puolustusvälineteollisuus on kooltaan pientä ja yhtiöiden kannalta isompi vaikutus on usein onnistumisella yksittäisissä projekteissa.

– Esimerkiksi Patrian kohdalla yhden vaunukaupan osuus voi olla kymmeniä tai periaatteessa jopa satoja miljoonia euroja, Patrian toimitusjohtaja Isotalo huomauttaa.

"Tapauskohtainen harkinta aina"

Puolustusministeriön erityisasiantuntijan Riikka Pitkäsen mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana puolustustarvikeviennissä Suomesta on ollut lievästi nouseva trendi vientilupatilastojen perusteella. Viennissä on kuitenkin erittäin suuria vuosittaisia eroja.

Puolustustarvikkeiden vientiin tarvitaan aina valtioneuvoston tai puolustusministeriön lupa. Luvat saaneiden kauppojen toimitukset toteutuvat usein vasta seuraavina vuosina. Esimerkiksi 2015 vientilupia myönnettiin vajaalla 380 miljoonalla eurolla, mutta vientiä toteutui vain vajaalla 100 miljoonalla eurolla. Vuosittaista vaihtelua kuvaa, että 2015 vienti oli yli puolet vähäisempää kuin kahtena edellisenä vuonna.

– Heti jos jollakin yrityksellä on iso yksittäinen kauppa, se näkyy viennin kohdistumisessa ja euromäärissä, Pitkänen sanoo.

Hänen mukaansa tilastot viime vuoden viennistä eivät ole vielä valmistuneet, mutta vientilupia haetaan yleensä noin 250–350 kappaletta vuosittain. Esimerkiksi viime vuonna lupahakemuksista hylättiin Pitkäsen mukaan 5–10 kappaletta.

– Merkittävä osa vientiluvista on väliaikaisia vientilupia. Ne ovat esittely- tai testilupia, joissa tuote palaa Suomeen, Pitkänen sanoo.

Pakotteiden piirissä oleviin maihin puolustusvälineitä ei voi viedä, mutta muuten Pitkäsen mukaan ei ole olemassa mitään maalistaa maista, joihin puolustustarvikkeita ei saa viedä. Lupaharkinnassa käytetään EU-kriteeristöä.

– Se on tapauskohtainen harkinta aina, Pitkänen sanoo.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X