Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Vain harva vaihtaa sähköyhtiötä - kotitalous voi helposti säästää 50-200 euroa vuodessa kilpailuttamalla

Kuva: Pirjo kamppila

Kotitalous voi säästää helposti 50-200 euroa, kun kilpailuttaa sähköenergian hinnan. Harva suomalainen kuitenkaan vaihtaa sähkön toimittajaa, mikä viittaa siihen, että myöskään kilpailuttaminen ei ole kovin yleistä.

Johtaja Antti Paananen Energiavirastosta kertoo, että 11 prosenttia sähkönkäyttäjistä vaihtoi sähkön toimittajaa vuonna 2015. Viime vuoden lukua ei ole vielä saatavissa.

Kilpailutus kiinnostaa eniten suurkuluttajia, kuten sähköllä lämmittäviä kotitalouksia.

Energiaviraston lukujen mukaan kilpailuttaminen on kuitenkin lisääntynyt, sillä vuonna 2000 sähkön toimittajaa vaihtoi vain neljä prosenttia kuluttajista.

Pääosa sopimuksista toistaiseksi voimassa olevia

Peräti 65 prosenttia suomalaisten sähkösopimuksista on toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia.

- Näissä sopimuksessa myyjä päättää hinnan muutoksista. Niistä ilmoitetaan asiakkaalle vähintään kuukautta etukäteen, Paananen kertoo.

Energiaviraston arvion mukaan noin neljäsosa sähkön vähittäismyyntisopimuksista on määräaikaisia, eli hinta on kiinteä sopimuksen keston ajan.

Määräaikainen sähkösopimus on kuitenkin viime vuosina ollut yleensä edullisempi kuin toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Noin kymmenen prosenttia sopimuksista on sidottu pörssihintoihin. Näiden sähkösopimusten osuus on kuitenkin kasvanut. Paananen uskoo, että niiden suosio kasvaa myös tulevaisuudessa.

Tällainen sopimus voi jopa tarkoittaa, että sähkön hinta vaihtuu tunneittain. Hinnanvaihtelun voi käyttää hyväksi käynnistämällä sähkölaitteita halvan sähkön aikaan. Pörssihintaan sidottu sopimus on yleensä voimassa toistaiseksi.

Kuva: Mikko Pitkänen
Marika Löf
Pirjo Kamppila

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X