Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Laillistettujen kiinteistönvälittäjien osuus vaihtelee suuresti - Lahdessa heitä on keskimääräistä vähemmän

Laillistettujen kiinteistönvälittäjien (LKV) osuus kaikista välittäjistä oli viime vuoden lopussa koko maassa noin 72 prosenttia. Kuva: Risto Aalto

Laillistettujen kiinteistönvälittäjien (LKV) osuus kaikista välittäjistä on kasvanut selvästi. Effortia Oy kertoo, että LKV-pätevyyden hankkineiden välittäjien osuus oli viime vuoden lopussa noin 72 ja vuotta aiemmin alle 63 prosenttia.

Parannettavaa silti löytyy. Effortian mukaan Suomessa oli vuoden lopussa edelleen kymmenittäin välitysliikkeitä, joissa pätevyysvaatimukset eivät täyttyneet. Laki on vaatinut vuoden 2016 alusta, että jokaisen laillistetun välitystoimipisteen myyntihenkilökunnasta vähintään puolella pitää olla LKV-kokeessa osoitettu ammattipätevyys. Aiemmin riitti, että pätevyys oli vain liikkeen vastaavalla hoitajalla.

Suurimpien kaupunkien välillä on suuria eroja. Korkein LKV-pätevien välittäjien osuus oli Porissa, 83 prosenttia, ja matalin Kokkolassa, 65 prosenttia. Toimipistetasolla parhaiten uudet pätevyysvaatimukset oli saavutettu Vantaalla. Siellä kaikki 28 välitystoimipistettä saavuttivat lain asettaman pätevyysrajan. Vastaavassa tilanteessa olivat Pori, Rovaniemi, Kouvola, Hämeenlinna, Lappeenranta ja Kokkola. Heikoin tilanne oli Turussa: yhdeksän prosenttia toimipisteistä jäi vaaditun rajan alapuolelle.

Haitari 65-83 prosenttia

Suurimmat kaupungit asettuvat LKV-vertailussa seuraavaan järjestykseen:

Pori, 83 prosentilla välittäjistä LKV-pätevyys

Espoo, 76

Lappeenranta, 76

Kuopio, 76

Hämeenlinna, 75

Kouvola, 74

Helsinki, 73

Jyväskylä, 71

Rovaniemi, 71

Oulu, 71

Joensuu, 70

Tampere, 69

Turku, 68

Vantaa, 68

Lahti, 67

Vaasa, 66

Kokkola, 65

Pätevyystiedot perustuvat Effortia Oy:n kiinteistönvälityksen hinta- ja laatuvertailuun Asuntojenmyynti.fi:hin. Palvelu seuraa laillistettujen kiinteistönvälitysyritysten lain hintamerkintäasetuksen mukaan julkaisemia kiinteistönvälityksen listahintoja sekä välitysliikelain välitystoimipisteiltä edellyttämiä ammattipätevyysvaatimuksia. Vertailussa huomioitiin lähes viidentuhannen kiinteistönvälitysalalla toimivan myyntineuvottelijan pätevyystasot yhteensä 167 paikkakunnalla.

Outi Laatikainen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi