Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Mylläri jauhaa terveyttä kaurasta: "Tavoitteena pysyä edelleen asioista jyvällä"

Fazerin Lahden myllyllä ovat menossa asennustyöt. Vuonna 2013 avattua kauramyllyä laajennetaan, sillä kauratuotteiden kysyntä on kasvanut.

Myllyn johtaja Pekka Mäki-Reinikka, huomenna 60 vuotta, nappaa hihnalta kauraryynipakkauksen, joka kuvaa kauran uutta elämää suuren yleisön silmissä. Valtaosa myllyn uusista kauratuotteista menee kuitenkin suomalaisiin leipomoihin ja maailmalle hiutaleina, beeta-glukaanirikasteina, kauraöljynä ja kauran proteiinirikasteena.

Mäki-Reinikan ura Fazerin myllyssä Lahdessa alkoi vuonna 1985 tuotekehittäjän pestillä. Se oli luonteva työ viljateknologian opiskelijalle. Vähältä kuitenkin piti, etteivät ammatiksi muodostuneet sentit ja sekunnit, sillä monenlainen urheilu ja valmennustehtävät vetivät puoleensa.

- Vilja tuli elämääni, kun pikkupoikana katselin isoisän ruispeltoa Etelä-Pohjanmaalla. Ihmettelin, mikä tämä kaksimetrinen kasvi on.

Kaikki liputtivat kauralle ja kilpailijat kuvasivat meitä ahkerasti! Pekka Mäki-Reinikka

Ruispelto jäi mieleen

Mielikuva ruispellosta ja kiinnostus biologiaan yhdistyivät elintarviketieteessä.

Urheilu on edelleen olennainen osa elämää. Se tiivistyy seuratyöhän Lahden Ahkerassa, josta Mäki-Reinikka puhuu yhtä suurella innostuksella kuin jyvien jalostuksesta. Hän vakuuttaa tietävänsä, millaisella reseptillä lapset saadaan liikkeelle:

- Hyvä toiminta vetää puoleensa ja saa liikkumaan. Suurin haaste on, miten saamme toiminnan hyväksi, miten saamme hyviä vetäjiä. Meillä on nyt mukana 500 lasta ja nuorta. Enempää ei voida ottaa vetäjäpulan vuoksi.

Mäki-Reinikka kuvaa Ahkeraa suureksi perheeksi, jossa monet sukupolvet tekevät työtä yhteiseksi hyväksi.

- Vain harva päätyy huippukilpauralle, mutta urheiluseuralla on suuri merkitys kasvattavana yhteisönä.

Lahdesta ehdotus huipulle

Yleisurheilu on lajina halpa, etenkin kesäisin. Talvella nuoret matkaavat harjoituksiin Pajulahden sisähalliin, mutta ongelma on, ettei sinne ole sujuvia bussiyhteyksiä.

Urheilussakin tarvitaan johtajia. Mäki-Reinikka on ylpeä siitä, että pystyi Ahkeran nimissä vaikuttamaan Vesa Harmaakorven valintaan SUL:n puheenjohtajaksi vuonna 2012. Urheilujärjestö oli silloin monin tavoin vaikeuksissa.

Harmaakorpi työskentelee professorina Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja sen Lahden keskuksessa.

- Pyysin Vesaa ehdolle. Hän suostui ja hänet valittiin ansioidensa vuoksi. Olen siihen tosi tyytyväinen.

Tontille uponnut miljoonia vuodessa

Myllyjohtajan päätyö on kuitenkin pyörittää viljaketjua pelloilta loppuasiakkaille. Konsernin omat leipomot ovat suuri asiakas, mutta pääosa myydään talon ulkopuolelle. Tuotteet ovat jauhoja, mutta myös ja paljon muuta: viljasekoituksia moneen lähtöön.

- Osa asiakkaista on ulkoistanut meille tuotekehitystään. Se kertoo luottamuksesta!

Fazer on investoinut Lahden myllyn tontille 30 miljoonaa euroa vuodesta 2000 lähtien, laskee Mäki-Reinikka.

- Se tarkoittaa, että yhtiöllä on vahva usko bisnekseen. Kun minä aloitin, jauhettiin vuodessa 44 000 tonnia. Nyt määrä on jopa 200 000 tonnia.

Fazer Mylly onkin Suomen toiseksi suurin teollinen viljan ostaja. Suurin on Altian Koskenkorvan tehdas. Mylly aloitti jauhatuksen Lahdessa vuonna 1971, ja tontilla on yhä kasvun varaa.

Kauran vuosi

Myllyn pääviljat ovat edelleen perinteiset vehnä ja ruis. Lahdessa on toinen Fazer Leipomoiden tuotekehitysyksiköistä.

Kauranjalostus perustuu VTT:n kehittämiin patentoituihin menetelmiin. Kauran terveysvaikutukset on todistettu ja niitä saa käyttää markkinoinnissa.

Kulunut vuosi voidaan hyvällä syyllä nimetä kauran vuodeksi. Fazerin kauramyllyn laajennus valmistuu tosin vasta ensi keväänä, mutta tänä vuonna kohistiin nyhtökaurasta ja kaurapuuteri Puhtikaura valittiin Vuoden suomalaiseksi elintarvikkeeksi. Sama kunnia lankesi Fazerin uudelle kaurapuurolle edellisvuonna 2015.

Makoisa nyhtökaura

Mäki-Reinikka on maistanut nyhtökauraa ja pitänyt valmisteesta.

- Kuten kaikki sitä maistaneet.

Tuotetta valmistaa pieni Gold&Green Foods-yhtiö. Kasvua siivittää se, että Paulig osti enemmistön yhtiöstä elokuussa. Fazer puolestaan osti syksyllä mylly-yhtiön Ruotsista juuri kauran vuoksi.

Kaura kasvattaa terveellisiä ominaisuuksiaan erityisesti Suomen, Ruotsin ja Kanadan kesän olosuhteissa. Vastaava ilmasto löytyy myös osassa Australiaa.

- Frankfurtin suurilla terveysmessuilla marraskuussa kaikki liputtivat kauralle ja kilpailijat kuvasivat meitä ahkerasti.

60-vuotias

Ammattina jyvä

Pekka Mäki-Reinikka on syntynyt 30.12.1956

Ylioppilas Lauttasaaren yhteiskoulusta Helsingistä 1975

Maatalous-metsätieteiden maisteri 1986

Työskennellyt Fazerilla vuodesta 1985 sekä leipomon että Myllyn eri tehtävissä.

Myllyn johtajana vuodesta 2002

Kahdesti Suomen Kauppamyllyjen yhdistyksen puheenjohtaja.

Euroopan mylly-yhdistyksen (GAM) varapuheenjohtaja.

Lahden Ahkeran puheenjohtaja 1997-2003, nyt hallituksen jäsen ja seuran kunniajäsen.

Tavoite: pysyä edelleen asioista jyvällä.

Merkkipäivänä matkoilla. Muistamiset syntymäpäivänä Lahden Ahkeran nuorten hyväksi tilille FI6956 1007 2001 9786

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi