Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Monacolainen sijoittaja kertoo lisää taustoistaan - Lahden pullottamoon ehkä osakkaita myös Suomesta

Monacolainen yksityissijoittaja Guy-Alain Mierczuk ja Lahti Aquan toimitusjohtaja Martti Lipponen juhlistivat pullottamosopimuksen julkistamista nauttimalla lasilliset puhdasta vettä. Kuva: Mirja Hussain

Monacolainen yksityissijoittaja Guy-Alain Mierczuk ei sulje pois suomalaista omistusta Lahteen suunnittelussa vedenpullottamossa.

- Jos suomalaiset sijoittajat haluavat liittyä meihin, he ovat lämpimästi tervetulleita, Mierczuk kertoo sähköpostitse.

Hän johtaa Monacon toimistoa Alliance Groupissa, joka on monialainen, eri puolilla maailmaa toimiva yritysryhmä.

- Olisi monimutkaista kertoa koko ryhmän taloudesta, mutta modulaarirakentamisen liikevaihto on tänä vuonna noin 80 miljoonaa euroa.

Aiempien tietojen mukaan moduulirakenteita, huoneen ja huoneiston kaltaisia rakennusosia on käytetty esimerkiksi opiskelijoiden ja maahanmuuttajien asunnoissa Saksassa.

Mierczuk kertoo lisäksi, että Alliance Group on ollut mukana kiinteistösijoituksissa Philipsin pääkonttorialueella Hollannin Eindhovenissa ja hieronut hotellikauppoja Dubaissa.

Laajentuminen vesibisnekseen on jo alkanut

Yhdessä vaimon kanssa perustetut, sataprosenttisesti perheen omistamat Alliance Partners Sarl -yhtiö sekä Aqua Capital -pääomasijoitusrahasto hakevat nyt ulkopuolisia sijoittajia.

Alliance Partners Monaco omistaa jo eteläisen Afrikan Swazimaassa Moswa Water Technologies -yhtiön, jonka kontteihin asennettavat laitteet puhdistavat ja pakkaavat vettä kuivuudesta kärsivien alueiden ihmisille.

Vesisijoitukset pidetään tarkasti erossa muusta sijoitustoiminnasta. Aqua Capital on ”erityissijoitusrahasto” eli SPV. Se ammentaa varansa rahastoista, joiden pääomista useita satoja miljoonia euroja on korvamerkitty vesiprojekteihin.

Pääomasijoittamisen oppikirjojen mukaan SPV-rahastoja käytetään usein riskipitoisissa, korkeisiin tuottoihin pyrkivissä sijoituksissa. SPV:n vahva ”palomuuri” estää mahdollisten talousongelmien leviämistä omistajan muihin sijoituksiin.

Varovaisuus on hyve, mutta aina ei sijoitus onnistu

Mierczukin L'Instinct-baari ja muutama muu yritys hakivat suojaa velkojiltaan vuonna 2012, mistä tuolloin kertoi Journal de Monaco, ruhtinaskunnan "Virallinen Lehti". Se kehotti mahdollisia tuntemattomia velkojia valvomaan etunsa.

- Yritykset ovat "tyhjiä simpukoita". Niiden kiinteistöt ja muu omaisuus on myyty, sijoittaja totesi viestissään. Hänen mukaansa velat on maksettu.

Lahden päässä oltiin mielissään mahdollisuudesta saada uusi, puhtaaseen veteen pohjaava vientiyritys sekä 50-100 työpaikkaa kaupunkiin.

Sopimuskumppanin aitous varmistettiin, kuten on kerrottu ja asiaan kuuluu, monin tavoin viranomaisilta ja muutoinkin.

Alliance Partnersin hallituksen pöytäkirjat katsottiin, ja lopullinen vahvistus tuli Lahti Aquan toimitusjohtaja Martti Lipposen mukaan Ranskan suurimman pankin Credit Agricolen lähettämästä kirjeestä.

Edesmennyt isä oli kuuluisuus

Nykyajan tiedonlähde eli netti kertoo niukasti yksityissijoittaja Guy-Alain Mierczukista (s. 1973).

Sen sijaan vuoden 1959 Mister Universumista, salskeasta kehonrakentaja Guy Mierczukista (1936-2015) löytyy tekstiä ja kuvia. Ukrainalaisjuurisesta miehestä on kirjoitettu kirjakin.

- Hän oli isäni, kahdeksankertainen Ranskan mestari. Hän avasi Monacon ensimmäisen kuntokeskuksen ruhtinas Rainier III:n tuella.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi