Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Päijäthämäläinen kolmen kimppa myi leikkaussalit kolmeen sairaalaan

Kuva: Inoroom

OP-ryhmä on tilannut kolmeen uuteen sairaalaansa Inoroom-leikkaussalit.

Inoroom tarkoittaa leikkaussalikokonaisuutta, jonka takana on kolme päijäthämäläistä yritystä. Orimattilalainen Hermetel valmistaa seinät, lahtelainen Merivaara kalusteet ja iittiläinen Halton ilmanvaihdon.

Pakettiin kuuluu myös tarvittava tekniikka vesijohdoista älykkääseen ohjausjärjestelmään ja automaatioon. Yhden tällaisen leikkaussalin hinta on varustelusta riippuen noin 500 000 euroa. Summa jakaantuu suunnilleen tasan kolmen yhtiön kesken.

Pankki- ja vakuutusyhtiö OP aikoo laajentua vakavissaan terveydenhoitoon ja rakentaa siksi Pohjola-sairaaloiden ketjun. Niitä on jo Helsingissä ja Tampereella, ja seuraavat lenkit ovat Kuopiossa, Oulussa ja Turussa.

Leikkaussalien markkinat ovat kasvussa ja vaatimukset kiristymässä, mikä lupaa hyvää valmistajille.

Nollasta ideoitu

Inoroom täyttää jo nyt tulevat leikkaussalien vaatimukset. Sen kehitystyö kesti runsaat kaksi vuotta. Jokainen sali räätälöidään asiakkaan tarpeen mukaan, ja sen voi asentaa niin uuteen kuin remontoitavaan sairaalaan. Myyjä vastaa myös asennuksesta.

Kuva: Pirjo Kamppila

Alussa oli Hermetel, joka etsi entistä vaativampia kohteita seinäelementeilleen. Tähän asti niitä on käytetty kylmätiloissa muun muassa loistoristeilijöissä.

- Tämä on nollasta ideoitu tuote! Pohdinnoissa huomasimme, että juuri leikkaussalit ovat vaativia tiloja. Yksi omistajistamme, Juha Ritala teki suunnitelman ja sille saatiin Tekes-rahaa, kertoo Hermetelin hallituksen puheenjohtaja Hannu Salo.

- Tässä on paljon erikoisosaamista. Ilman Tekes-rahaa emme olisi tässä.

Mukaan tulivat ilmanvaihdon asiantuntija Halton ja kaluste-expertti Merivaara. Kaupallistamisvaiheessa hankkeelle palkattiin oma projektipäällikkö.

Neljä samalla asialla

Inoroomiksi nimetty konsepti esiteltiin alan messuilla viime vuonna ja nyt on päästy ensimmäisiin kauppoihin. Toimitukset Pohjola-sairaaloihin lähtevät tammikuussa.

- Meille on tärkeää, että samassa kaupassa saimme kolme sairaalaa.

Kolmen yhtiön kumppanuus puhtauden hyväksi muistuttaa toista usean yhtiön kokoonpanoa. Siinä Isku, Oras, Abloy ja Merivaara yhdistävät tuotteensa antibakteeriseksi kokonaisuudeksi. Ratkaisuna on käyttää niin kuparipinnoitteita kuin antibakteerisia maaleja.

Salo tuntee tapauksen hyvin, mutta Inoroom on eri asia.

Puhtaus on rahaa

Leikkaussalin on oltava äärimmäisen puhdas, jotta potilas ei saa leikkauksen yhdessä infektioita. Infektioiden hoito on kallista.

Inoroom-salissa voidaan kuitenkin tehdä saman päivän aikana eri hygieniatason leikkauksia. Se säästää aikaa.

Salaisuus piilee älykkäässä ohjausjärjestelmässä. Automaation ansiosta salia voi periaatteessa käyttää 24 tuntia vuorokaudessa. Lisäplussaa kertyy Inoroomin käyttövarmuudesta.

- Elinkaarihinta on matalampi (kuin nykyisissä ratkaisuissa), tiivistää Salo.

Inoroomissa on jo huomioitu tulevaisuus: eli tulevat EU:n hygieniamääräykset, jotka ovat aiempaa huomattavasti tiukempia.

Tarjous Lahteen

Inoroomin ominaisuuksiin voi tutustua etukäteen Iitin Kausalassa, johon Halton on rakentanut simulaatioleikkaussalin.

- Suomessa uusitaan valtava määrä leikkaussaleja viiden vuoden aikana, Pohjoismaissa samoin. Sairaalan suunnittelu on pitkä prosessi, ja olemme jo mukana useassa tarjousprosessissa.

Muun muassa Päijät-Hämeen keskussairaala ja Keski-Suomen keskussairaala Jyväskylässä ovat uusimassa leikkausalejaan. Tiedossa olevat markkinat ovat Salon mukaan ”kolminumeroinen määrä miljoonia”, eli ainakin 100 miljoonaa euroa.

Yhdellä ännällä

Inoroom on rekisteröity tuotemerkki, jolla on omat nettisivunsa. Se ei kuitenkaan oma yhtiönsä. Nimi vääntyy väkisinkin muotoon Innoroom, joten miksi yksi ”n” on pudotettu nimestä pois?

- Yritimme löytää helpon nimen, joka kuitenkin on kansainvälinen. Mutta vapaita domaineja (verkkotunnuksia) ei ole saatavissa tuosta vaan. Esimerkiksi kaikki viisikirjaimiset domainit oli jo varattu.

Kuva: Pirjo Kamppila
Puhdastila

Muuntuva leikkaussali

Inoroomin seinärakenteet muodostavat ilmatiiviin tilan. Tiiviys on edellytys halutusti toimivalle ilmanvaihdolle.

Ilmanvaihtojärjestelmä huolehtii leikkaussalin lämpötilasta, pienhiukkastasosta, kosteustasosta ja ilman siirrosta. Leikkaussali voi olla yli- tai alipaineistettu.

Ennalta määritelty tila voidaan nopeasti muuttaa.

Toimintoja voidaan ohjata käytön ja tarvittavan hygieniatason mukaan, jolloin säästyy energiaa.

Ohjausjärjestelmällä ohjataan esimerkiksi leikkaussalin ilmanvaihtoa ja valaistusta.

Sen kautta voidaan myös ottaa etäyhteys konsultaatiota varten. Järjestelmällä voidaan ohjata kaikkia laitteita, joiden valmistajat ovat avanneet ohjaukseen liittyvän ohjelmistorajapinnan.

Kausalan tuotekehityskeskukseen on rakennettu täystoiminnallinen leikkaussalidemotila.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi