Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kahteen K-kauppaan asennetaan aurinkovoimalat

Auinkosähköpaneelit ovat viime vuosina yleistyneet. Nämä toimivat palvelutalo Onnelanpolulla Lahdessa. Kuva: Samuli Ikäheimo

Kesko asentaa loppuvuonna aurinkovoimalat Hollolan ja Lahden Okeroisten K-supermarketien katoille sekä neljään muuhun myymälään Suomessa.

Voimalat tuottavat sähköä kauppojen omaan kulutukseen. Myynti yleiseen verkkoon ei ole yleensä kannattavaa.

Aurinkopaneelien sähköntuotto on noin 10-15 prosenttia kauppapaikan sähkön vuosikulutuksesta. Aurinkoisena kesäpäivänä aurinkoenergialla voidaan korvata jopa 60 prosenttia kulutuksesta. Nykytekniikalla tuotantoa on myös pilvisellä säällä ja talvisaikaan.

- Aurinkosähkö sopii erinomaisesti ruokakaupan sähkön lähteeksi. Kauppa kuluttaa esimerkiksi jäähdyttämisessä sähköä eniten silloin, kun aurinko paistaa ja voimalan tuotanto on suurimmillaan, sanoo Keskon rakennuttamis- ja ylläpitojohtaja Jukka Anttila.

K-supermarketien katoille asennettavat aurinkovoimalat tulevat kolmelta eri toimittajalta.

- Testaamme eri toimittajien laitteiden toimintavarmuutta ja laatua. Tavoitteenamme on lisätä aurinkovoiman käyttöä merkittävästi.

Viime kesänä Vantaan K-citymarket Tammisto sai katolleen aurinkovoimalan. Tampereella on ollut aurinkovoimala käytössä jo vuodesta 1997. Myös omissa kiinteistöissään toimivat K-kauppiaat ovat asennuttaneet aurinkovoimaloita.

Kesko on mukana lokakuussa allekirjoitetussa kaupan alan energiatehokkuussopimuksessa. Sen mukaisesti K-kaupat sitoutuvat vähentämään energiankulutustaan 7,5 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

Lahden seudulla on asennettu aurinkovoimaloita useisiin julkisiin rakennuksiin ja muun muassa uuden S-market Hennalan katolle.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi