Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Venäläisten Suomen-matkailu yhä alamäessä - kummoista kasvua ei odotettavissa

Venäläismatkailijoiden määrä ja kulutus vähenevät kuitenkin hitaammin kuin viime vuonna.

Venäläisturisteja on totuttu näkemään Suomessa etenkin uudenvuoden ja venäläisten joulun aikaan tammikuussa. Kuva: Kautto Jaana

Venäläisten matkailijoiden määrä ja kulutus Suomessa vähenevät edelleen, mutta hitaammin kuin viime vuonna, ilmenee Kaupan liiton selvityksestä. Liitto arvioi, että pohja häämöttää.

Venäläismatkailijat vähenivät tammi-elokuussa 11 prosenttia, invoice-kuitit seitsemän ja tax-free-ostokset 25 prosenttia vuotta aiemmasta. Vuosi sitten vastaavat pudotukset olivat yli 30, 30 ja 48 prosenttia. Invoice-kauppa tarkoittaa sitä, että EU:n ulkopuolella asuva asiakas saa veronpalautuksen samasta liikkeestä seuraavalla asiointikerralla. Tavanomaisessa tax-free-kaupassa asiakas saa palautuksen rajalla poistuessaan Suomesta. Invoice-kaupassa asiakas saa verosta isomman osan takaisin kuin tax-free kaupassa, mutta palautuksen saaminen siis kestää kauemmin.

Yksittäisen venäläismatkailijan kokonaiskulutus Suomessa kutistui tammi-elokuussa 156 eurosta 148 euroon ja ostoksiin käytetty määrä 122 eurosta 117 euroon.

- Vaikka venäläisten kulutus yhteensä Suomessa voi tänä vuonna pienentyä 15 prosenttia, vapaa pudotus alkaa olla ohi. Merkittävää venäläisten kulutuksen kasvua ei ensi vuonnakaan Suomessa kannata odottaa, sillä venäläisten ostovoima ei parane ilman reipasta talouskasvua - ja sitä ei ole näkyvissä, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Kaupan liiton selvitykseen haastateltiin tammi-elokuussa 5 801 Suomesta lähtevää vähintään 15-vuotiasta venäläistä ja syyskuusta 2015 elokuuhun 2016 yhteensä 7 379 venäläistä. Haastattelut toteutti Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy.

Outi Laatikainen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi