Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Ulkomaiset sijoittajat ovat alkaneet haistaa Suomen vuokramarkkinat

Kuva: Sami Lettojärvi

Vahva vuokra-asuntojen kysyntä houkuttelee lisää investointeja markkinoille, kertoo rakennusalan yhteisjärjestö Rakli. Sen kysely paljastaa, että kaikki omistajaryhmät ovat kasvattamassa asunto-omistuksiaan. Vahvinta kasvua odotetaan edelleenkin kotimaisiin asuntosijoitusrahastoihin.

Suurin muutos edellisiin barometreihin verrattuna on se, että ulkomaisten sijoittajien kiinnostus kasvaa. Vahva kysyntä pitää pienten asuntojen vuokrat nousussa kaikissa kasvukeskuksissa ainakin vielä vuoden aikana.

Sen sijaan Lahden ja Oulun seuduilla enemmistö vastaajista uskoo vuokrien säilyvän nykytasolla. Molemmissa kaupungeissa osa vastaajista ennakoi vuokrien jopa laskevan, myös pienissä asunnoissa.

Suurten asuntojen vuokraamisen näkymät ovat entistä negatiivisempia kaikkialla.

Mistä rakentamiskelpoisia tontteja?

Vaikka investointihalukkuus on suurta, näkevät barometrivastaajat myös haasteita asuntotuotantonsa kasvattamisessa. Rakentamiskelpoisten tonttien huono saatavuus on edelleen rakentamisen pahin hidaste. Rakennuskustannukset ja enenevässä määrin myös työvoiman saatavuus nähdään tekijöinä, jotka vaikeuttavat vuokra-asuntojen rakentamista.

Barometrivastaajat peräänkuuluttavat myös normien purkua: kaavoituksen edistämistä, lupaprosessien nopeuttamista sekä rakentamismääräysten järkeistämistä. Kohtuuhintaista tarjontaa on monen vastaajan mielestä mahdollista kasvattaa myös rakentamisen prosesseja tehostamalla, esimerkiksi moduulirakentamisen toimintatapoja kehittämällä.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi